6 hihetetlenül gyakori tápanyaghiány

Bár a legtöbb alapvető tápanyagot a kiegyensúlyozott étrend segítségével könnyedén bejuttathatjuk a szervezetünkbe, a nyugati étrendből sajnos hiányzik néhány tápanyag és ásványi anyag, emiatt a lakosságban igen gyakori a tápanyaghiány. A B12-vitamin, a vas és a jód gyakori hiányosságok.

Számos tápanyag elengedhetetlen a jó egészséghez.

Ez a cikk 6 olyan tápanyaghiányt sorol fel, amelyek hihetetlenül gyakoriak.

1, Vashiány

A vas nélkülözhetetlen tápanyag, ásványi anyag. A vörösvérsejtek nagy összetevője, amelyben a hemoglobinhoz kötődve oxigént szállít a sejtekhez.

A vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány a világon, világszerte az emberek több mint 25%-át érinti.

Ez a szám 47%-ra emelkedik az óvodáskorú gyermekeknél. Hacsak nem kapnak vasban gazdag vagy vassal dúsított ételeket, akkor náluk igen nagy valószínűséggel alakul ki a vashiány.

A menstruáló nők mintegy 30 százalékát érintheti a probléma a havi vérveszteség miatt, és a fiatal, terhes nők akár 42 százalékánál szintén fennáll a hiány kialakulásának veszélye.

Emellett a vegetáriánusok és vegánok esetében megnő a hiány kialakulásának kockázata.

A vashiány leggyakoribb következménye a vérszegénység, amelyben a vörösvértestek száma és a vér oxigénszállító képessége csökken.

A tünetek általában a fáradtság, gyengeség, legyengült immunrendszer és károsodott agyműködés.

A C-vitamin fokozhatja a vas felszívódását. A C-vitaminban gazdag ételek, például narancs, kelkáposzta és kaliforniai paprika fogyasztása vasban gazdag ételek mellett segíthet a vas felszívódásának maximalizálásában.

2, Sokaknál hiányzó tápanyag: Jód

A jód nélkülözhetetlen ásványi anyag a pajzsmirigy normál működéséhez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.

A pajzsmirigyhormonok számos testi folyamatban vesznek részt, például a növekedésben, az agy fejlődésében és a csontok karbantartásában. Szabályozzák az anyagcserét is.

A jódhiány a világ lakosságának közel egyharmadát érinti. A leggyakoribb tünete a pajzsmirigy megnagyobbodása, más néven golyva. Szívritmus-emelkedést, légszomjat és súlygyarapodást is okozhat.

Mivel a jód leginkább a talajban és az óceánvízben található, a jódszegény talaj jódszegény táplálékot eredményez. Egyes országok éppen ezért előírták a konyhasó jóddal történő dúsítását, ami sikeresen csökkentette a hiányosságok előfordulását.

3, D-vitamin hiány

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szteroid hormonként működik a szervezetben. A véráramon keresztül eljut a sejtekbe, és irányítja azokat, hogy kapcsolják be vagy ki a géneket. A szervezet szinte minden sejtjében van D-vitamin receptor.

A D-vitamin a bőrben lévő koleszterinből képződik napfény hatására. Így az egyenlítőtől távol élő emberek esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki D-vitamin hiány. Kivéve, ha táplálékuk megfelelő, vagy kiegészítőként pótolják a D-vitamint.

Az Egyesült Államokban az emberek körülbelül 42 százalékának hiánya lehet ebből a vitaminból. Ez a szám 74%-ra emelkedik az idősebb felnőtteknél és 82%-ra a sötét bőrűeknél, mivel bőrük kevesebb D-vitamint termel a napfény hatására.

A D-vitamin-hiány általában nem nyilvánvaló, mivel tünetei finomak, és évek vagy évtizedek alatt alakulnak ki.

A D-vitamin hiányában szenvedő felnőttek izomgyengeséget, csontvesztést és fokozott törések kockázatát tapasztalhatják. Gyermekeknél növekedési késleltetést és lágy csontokat okozhat.

Ezenkívül a D-vitamin hiánya szerepet játszhat az immunrendszer gyengülésében és a rák kockázatának növekedésében.

Azoknak, akik D-vitamin hiányban szenvednek, érdemes étrend-kiegészítőt szedni, vagy növelni a napon töltött időt. Csak diétával nehéz elegendő mennyiséget bevinni.

4, Gyakran hiányzó tápanyag a B12-vitamin is!

A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy vízben oldódó vitamin. Nélkülözhetetlen a vérképzéshez, valamint az agy- és idegműködéshez.

Minden sejtnek szüksége van B12-re a normális működéshez, de a szervezet nem képes előállítani. Ezért táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell pótolnunk.

A B12 csak állati eredetű élelmiszerekben található meg megfelelő mennyiségben, bár bizonyos tengeri algafajták kis mennyiségben tartalmazhatják. Ezért azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, fokozottan fennáll a hiány kockázata.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vegetáriánusok és vegánok akár 80-90%-a is B12-vitamin-hiányos lehet.

A B12-vitamin-hiány egyik gyakori tünete a megaloblasztos vérszegénység, amely egy olyan vérbetegség, amely megnöveli a vörösvértesteket.

További tünetek közé tartozik a károsodott agyműködés és az emelkedett homociszteinszint, amely számos betegség kockázati tényezője.

5, Kalciumhiány

A kalcium a szervezet minden sejtje számára nélkülözhetetlen tápanyag. Mineralizálja a csontokat és a fogakat, különösen a gyors növekedés idején. A csontok karbantartásához is nagyon fontos.

Ezenkívül a kalcium jelzőmolekulaként is szolgál. Enélkül a szíved, az izmaid és az idegeid nem lennének képesek működni.

A vér kalciumkoncentrációja szigorúan szabályozott, és minden felesleg a csontokban raktározódik. Ha a bevitel nem megfelelő, a csontok kalciumot szabadítanak fel.

Éppen ezért a kalciumhiány leggyakoribb tünete a csontritkulás, amelyet puhább és törékenyebb csontok jellemeznek.

Egy Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a tizenéves lányok kevesebb mint 15%-a, az 50 év feletti nők kevesebb mint 10%-a, valamint az 50 év feletti tizenéves fiúk és férfiak kevesebb mint 22%-a érte el az ajánlott kalciumbevitelt.

6, Magnéziumhiány

A magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag a szervezetben. Nélkülözhetetlen tápanyag a csontok és fogak szerkezetéhez, több mint 300 enzimreakcióban is részt vesz.

Az Egyesült Államok 71 év alatti lakosságának közel 70%-a, a 71 év felettiek pedig körülbelül 80%-a fogyaszt a szükségesnél kevesebb magnéziumot.

A magnézium alacsony bevitele és szintje számos állapothoz kapcsolódik, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a metabolikus szindrómát, a szívbetegségeket és a csontritkulást.

Az alacsony szint különösen gyakori a kórházi betegek körében.

A hiányt betegségek, droghasználat, csökkent emésztési funkció vagy nem megfelelő magnéziumbevitel okozhatja.

A súlyos magnéziumhiány fő tünetei közé tartozik a kóros szívritmus, izomgörcsök, nyugtalan láb szindróma, fáradtság és migrén.

A finomabb, hosszú távú tünetek, amelyeket esetleg észre sem vesz, az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .