Megfázás? Van 4 tippünk!

A megfázás, a légutak vírusos fertőzése, mindenki számára ismerős betegség. Sorrendben az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja meg. Kétszáznál is többféle vírus okozhatja és néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja a tüneteket. Leggyakrabban a rhinovírus a kórokozó.  Legalább egy tucat tudományosan igazolt gyógymódja is van a megfázásnak. Mutatunk ezek közül párat…

Friss levegő

Ez megelőző és terápiás értékkel is bír. Minél több időt tölt el valaki a szabadban, annál inkább ellenálló lesz a szervezete és annál kevésbé lesz hajlamos a megfázásra. Érdekes módon még egy kis hideg is jótékony hatással van a szervezetünk ellenálló képességére. Naponta egy gyors hideg zuhany a meleget követően régóta érvényes terápia.

Aki már megbetegedett annak sem kell bezárkóznia egy levegőtlen szobába vagy kórterembe. A szellőztetés vagy a szabadban eltöltött idő lerövidíti a betegség lefolyását.

Megfázás esetén sok alvás

Sok alvás. Aki megfázott aludjon naponta 12-14 órát legalább. Persze ezt nem egyfolytában gondolom, de gyakorlatilag a táplálkozás és a szabadban eltöltött idő kivételével akkor gyógyulsz a leggyorsabban, ha pihensz és alszol.

Szépirodalom olvasása ilyenkor segít aludni és szépet álmodni.

Táplálkozás

A szervezet ilyenkor jelez és azt “kívánja” ami egyébként is jó neki. Ha epret kívánsz, egyél epret, de ha húslevest akkor egyél azt. Ne hallgass azokra, akik éppen az ellenkezőjét kínálják mint amihez kedved van. Minél színesebb az étel, annál hasznosabb a sejtek számára. Ha gyümölcsöt vagy zöldséget választasz, részesítsd előnyben azokat amik megfestik a ruhát vagy az ujjak hegyét.

Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok megfázás esetén

Gyógyszerre ritkán van szükség. Néhány vitaminnal és gyógynövénnyel jelentősen lerövidítheti a gyógyulás idejét. Ha már megfáztál, fogyassz kasvirágot, valamint a szokásosnál több cinket, D-vitamint és c-vitamint.

Egészséges és Fitt

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Megfázás? Van 4 tippünk!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .