Ez a 8 szokás segíthet a biológiai öregedés lassításában!

Egy új tanulmány szerint az egészséges szív- és érrendszer lassíthatja a biológiai öregedés ütemét, ami meghosszabbíthatja az életet, valamint csökkentheti a szívproblémák és az életkorral összefüggő egészségi állapotok kialakulásának kockázatát. Ezeket az eredményeket az American Heart Association 2023-as tudományos ülésein mutatták be.

A szív- és érrendszeri egészség és a biológiai öregedés közötti kapcsolat feltárása érdekében a kutatók a kronológiai életkor és a biomarkerek alapján határozták meg többek között a következőket:

  • anyagcsere
  • gyulladás
  • szervi működés

Minél magasabb az életkor, annál gyorsabban öregszik biológiailag.

Az eredmények azt mutatták, hogy a jó szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező résztvevőknél negatív fenotípusos életkor-gyorsulás volt tapasztalható. Más szóval, fiatalabb biológiai életkorral rendelkeztek (sejtjeik egészségi állapota) a kronológiai életkorukhoz (az általuk megélt évek száma) képest.

A fenotípus a genetika területén használatos kifejezés, mely az adott élőlény megfigyelhető jellemzőinek vagy adottságainak összességét jelenti. Egy egyed fenotípusán érthetjük teljes fizikai megjelenését, vagy egy specifikus jelleg megjelenését, úgy mint a szemszín, amely variálódik az egyedek között.

Ezzel szemben a rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező résztvevők fenotípusos korgyorsulása pozitív volt, ami azt jelzi, hogy biológiai életkoruk szerint idősebbek voltak, mint a tényleges életkoruk alapján.

A jó szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők kronológiai átlagéletkora 41 év, biológiai átlagéletkoruk 36 év volt. A rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők kronológiai átlagéletkora 53, viszont biológiai átlagéletkoruk 57 év volt.

Amikor a kutatók megvizsgálták a résztvevők pontszámait (étrend, fizikai aktivitás, nikotinexpozíció, alvási egészség, BMI, koleszterin, vércukorszint és vérnyomás), azt találták, hogy a legmagasabb pontszámot elérők biológiai életkora átlagosan hat év. fiatalabbak kronológiai koruknál.

A biológiai öregedés kapcsolatban van a szív egészségével

Egy személy kronológiai életkora az a naptári éveket jelenti. A biológiai életkort a sejtek és a szervezet működése alapján mérjük.

“A biológiai életkor figyelembe veszi a kronológiai életkort, a genetikát, az életmódot, az egyéb betegségeket és más egészségügyi dolgokat, például a táplálkozást” – mondta Dr. Joyce Oen-Hsiao, aki nem vett részt a vizsgálatban.

“Az ember biológiai életkora attól függ, hogy milyen károsodások halmozódnak fel a szervezetben az idő múlásával, a betegségekkel és az életmóddal kapcsolatban” – tette hozzá Dr. Oen-Hsiao.

Például, ha egy 30 éves férfi nem sportol, zsírban gazdag gyorséttermi ételeket eszik és dohányzik, biológiai kora 30 évnél idősebb lesz – magyarázta Oen-Hsiao.

„Azonban azoknak a betegeknek, akik egészséges életmódot folytatnak, figyelemmel kísérik egészségi állapotukat, rendszeresen sportolnak, megfelelő testsúlyt tartanak fenn, és egészségesen táplálkoznak, biológiai életkoruk fiatalabb lehet, mint kronológiai életkoruk.

A szív- és érrendszer egészsége és a lassú biológiai öregedés közötti kapcsolat tehát összefügg. Tehát azoknak a betegeknek, akik egészséges életmódot folytatnak, és ezáltal javult a szív- és érrendszeri egészségük, alacsonyabb lesz a biológiai életkoruk… vagy szervezetük öregedési folyamata lassabb lesz, mint azoké, akik nem élnek egészséges életmód szerint.” – Dr. Joyce Oen-Hsiao

Hogyan lassítható a biológiai öregedés?

1, Diéta

A gyümölcsökben, zöldségekben és sovány húsokban gazdag étrend, valamint a transzzsíros, sült ételek és cukros ételek elkerülése segíthet a fogyásban, az oxidáció csökkentésében, a koleszterinszint csökkentésében és a cukorbetegség megelőzésében. Mindezek segítenek csökkenteni a biológiai életkort is.

2, Testmozgás

Légy aktívabb. Végezz hetente 150 perc közepes intenzitású aerob vagy 75 perc erőteljes aerob mozgást.

A mérsékelt aerob tevékenység lehet például séta, kocogás, kerékpározás, vízi aerobik vagy társasági tánc.

Az erőteljes aerob tevékenység magában foglalja a futást, a spinning-et, az úszást vagy az ugrókötelezést. A gyakorlatok csökkenthetik a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Segíthet a fogyásban is. Mindezek az előnyök segíthetnek csökkenteni a biológiai életkort.

3, Szokj le a dohányzásról!

A dohányzás vagy az e-cigaretta használata negatív hatással van a szervezetre, beleértve a magasabb vérnyomást, az erek károsodását (a toxinok miatt) és a légszomjat.

Azok, akik leszoknak a dohányzásról, a leszokást követő egy éven belül felére csökkenthetik a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A dohányzás összes negatív hatása a biológiai életkor növekedéséhez vezet. A leszokással az ember lelassíthatja a biológiai öregedési folyamatot.

4, Megfelelő alvás

Azoknak, akik rosszul alszanak, magasabb a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és a vércukorszintjük és lassabb az anyagcseréjük. Ezek a hatások megnövekedett súlyhoz és elhízáshoz vezethetnek. Legalább 7-9 óra jó alvással az emberek javíthatják szív- és érrendszeri egészségüket, ami lassítja a biológiai öregedés folyamatát.

5, Megfelelő testsúly

Sok tényező vezet túlsúlyhoz vagy elhízáshoz. A genetika mindenképpen befolyásoló tényező, de az életmód azonban nagyobb szerepet játszik. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mind súlygyarapodáshoz vezet.

A megnövekedett súly megterheli a szívet, az ízületi szöveteket és más betegségeket, például a cukorbetegséget. Ezek a negatív hatások felgyorsítják a biológiai öregedést.

6, Koleszterin

A magas koleszterinszint általában fokozott szív- és érrendszeri gyulladáshoz vezet, ami fokozott plakk-lerakódást okozhat a szívartériákban. Ez a gyulladás és plakkok növelhetik a stroke és a szívroham kockázatát.

A koleszterin két forrásból származik: abból, amit a tested termel (genetikai eredetű), és abból, amit eszel. Az emberek nem változtathatják meg genetikájukat, de az étkezési szokásaikat igen. Ha egészségesebb ételeket választunk, a koleszterinszint csökkenthető, csökkentve a plakk-képződés és a szívgyulladás kockázatát. Ez lelassítja a biológiai életkort.

7, Vércukorszint

Az emelkedett vércukorszint cukorbetegséghez vezet. Ha az embereknek megemelkedett vércukorszintjük van, akkor a szív, az agy, a szem és a vesék artériái károsodhatnak. Ez az érelmeszesedés felgyorsulásához vezet, ami korábbi szívrohamhoz és stroke-hoz vezet.

8, Vérnyomás  gyorsítja a biológiai öregedés folyamatát

A magas vérnyomás megterhelheti a szív- és érrendszert – nemcsak az artériákat, hanem a szívet is.

Az ellenőrizetlen vérnyomás szívelégtelenséghez, stroke-hoz és szívrohamhoz vezethet. Ez a szív- és érrendszert érő terhelés felgyorsítja a biológiai életkort. A vérnyomás szabályozása fokozott aktivitással és szív-egészséges táplálkozással, különösen a sóbevitel csökkentésével történhet.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .