Mit érdemes tudni a rákról?

A rák a sejtek kontrollálatlan osztódását okozza. Ez daganatokat, az immunrendszer károsodását és egyéb olyan károsodást okozhat, amely végzetes lehet.

A rák a test különböző részeit érintheti, például a melleket, a tüdőt, a prosztatát és a bőrt.

Mi a rák?

A rák tág fogalom. Leírja azt a betegséget, amely akkor következik be, amikor a sejtváltozások a sejtek ellenőrizetlen növekedését és osztódását okozzák.

Egyes ráktípusok gyors sejtnövekedést okoznak, míg mások a sejtek növekedését és lassabb osztódását okozzák.

A rák bizonyos formái látható daganatokat eredményeznek, míg mások, például a leukémia nem.

A test sejtjeinek többsége meghatározott funkciókkal és meghatározott élettartammal rendelkezik. A sejthalál egy természetes és jótékony jelenség része, amelyet az egészségügyi szakemberek apoptózisnak neveznek.

Egy sejt utasítást kap a halálra, hogy a szervezet helyettesíthesse egy újabb, jobban működő sejttel. A rákos sejtekből hiányoznak azok az összetevők, amelyek arra utasítják őket, hogy abbahagyják az osztódást és meghaljanak.

Ennek eredményeként felhalmozódnak a szervezetben, oxigén és tápanyagok felhasználásával, amelyek általában más sejteket is táplálnak. A rákos sejtek daganatokat képezhetnek, károsíthatják az immunrendszert és egyéb olyan elváltozásokat idézhetnek elő, amelyek megakadályozzák a szervezet rendszeres működését.

A rákos sejtek megjelenhetnek egy területen, majd a nyirokcsomókon keresztül terjedhetnek. Ezek immunsejtek csoportjai, amelyek az egész testben találhatók.

Mi okozza a rákot?

A rák kialakulásának számos oka van, és néhány ezek közül megelőzhető lehet.

A rák megelőzhető kockázati tényezői a következők:

  • dohányzás
  • erős alkoholfogyasztás
  • túlzott testsúly
  • fizikai inaktivitás
  • szegényes táplálkozás
  • humán papillomavírus fertőzés

A rák egyéb kockázati tényezői nem megelőzhetők. Jelenleg a legjelentősebb megelőzhetetlen kockázati tényező az életkor. Az American Cancer Society (ACS) szerint az Egyesült Államokban az orvosok a rákos esetek 88%-át diagnosztizálják 50 éves vagy annál idősebb embereknél.

A rák genetikai eredetű?

A genetikai tényezők hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Az ember genetikai kódja megmondja a sejteknek, hogy mikor kell osztódniuk, és mikor kell úgymond meghalniuk. A gének megváltozása hibás utasításokhoz vezethet, és rákot okozhat.

A gének befolyásolják a sejtek fehérjetermelését is, és a fehérjék számos utasítást hordoznak a sejtnövekedéshez és osztódáshoz.

Egyes gének megváltoztatják a fehérjéket, amelyek általában helyreállítják a sérült sejteket. Ez rákra való hajlamhoz vezethet. Ha egy szülő rendelkezik ezekkel a génekkel, átadhatja a megváltozott utasításokat utódainak. Az orvosok ezt öröklött génmutációnak nevezik. Ezek a mutációk a rákos megbetegedések akár 10%-ának kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Egyes genetikai mutációk, amelyek növelik a rák kialakulásának kockázatát, a születés után fordulnak elő. Az egészségügyi szakemberek ezeket a változásokat „szerzett génmutációknak” nevezik. Lehetséges okok közé tartozik a dohányzás és a napsugárzás. Ezek a genetikai változások gyakrabban okoznak rákot, mint az öröklött génmutációk.

Egyéb változások, amelyek rákot okozhatnak, a kémiai jelekben játszódnak le, amelyek meghatározzák, hogy a sejtek hogyan kapcsolják be és ki bizonyos géneket. Az orvosok ezeket „epigenetikai változásoknak” nevezhetik.

Rákellenes élelmiszerek a rák kockázatának csökkentésére

Vannak, akik a bogyókat, a zsíros halakat, a diót és más élelmiszereket rákellenes élelmiszereknek nevezik. Egyetlen élelmiszer sem védi meg az embereket a rák ellen, de egyes élelmiszerek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek a kiegyensúlyozott étrend részeként csökkenthetik a kockázatot.

Az alábbiakban felsorolt elemeket tartalmazó változatos étrend fogyasztása segíthet megőrizni az egészséget és csökkenteni a rák kockázatát.

Érdemes megjegyezni, hogy a polifenolok, a resveratrol, a C-vitamin és más tápanyagok számos növényi alapú élelmiszerben jelen vannak, így ez a lista nem kizárólagos.

1, Almával a rák ellen

Lehet némi igazság abban a mondásban, hogy „napi egy alma távol tartja az orvost”. Az alma polifenolokat tartalmaz, amelyek ígéretes rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A polifenolok növényi eredetű vegyületek, amelyek segíthetnek megelőzni a gyulladásokat, a szív- és érrendszeri betegségeket és a fertőzéseket.

Egyes kutatások szerint a polifenolok módosíthatnak bizonyos folyamatokat, amelyek a rák kialakulásához vezethetnek.

Egy 2018-as tanulmány azt sugallja, hogy az alma phloretin jelentősen gátolja a mellráksejtek növekedését anélkül, hogy az egészséges sejteket befolyásolná.

Ez a polifenol gátolja a glükóz transzporter 2 (GLUT2) nevű fehérjét, amely bizonyos ráktípusok esetében szerepet játszik az előrehaladott stádiumú sejtnövekedésben.

2, Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. Antioxidáns tartalmuk egészségügyi előnyökkel járhat.

Egy 2021-es áttekintés kiemeli azokat a kutatásokat, amelyek azt sugallják, hogy az áfonya és vörösáfonya gátolhatja a daganatok kialakulását és a rák növekedését az emésztőrendszeri rákos megbetegedések esetén.

Egy 2018-as áttekintés szerint a bogyók módosíthatják az immunrendszert, hogy késleltessék a rák kialakulását. Segíthetnek a rák immunterápiájában is, bár további kutatásra van szükség ennek a lehetőségnek a megértéséhez.

3, Keresztes virágú zöldségek

A keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol és a kelkáposzta jótékony tápanyagokat tartalmaznak, köztük C-vitamint, K-vitamint és mangánt.

A keresztes virágú zöldségek szulforafánt is tartalmaznak, egy növényi vegyületet, amely potenciális rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a szulforafán jelentősen gátolja a rákos sejtek növekedését és serkenti a sejthalált a vastagbélrák sejtjeiben.

Más kutatások azt mutatják, hogy a szulforafán a geniszteinnel – a szójababban található vegyülettel – kombinálva jelentősen gátolja az emlőrák daganatok kialakulását és méretét. A szulforafán gátolja a hiszton-deacetilázt is, egy olyan enzimet, amely a rák kialakulásához kapcsolódik.

Egy felmérés szerint heti 3-5 adag keresztesvirágú zöldségnek lehet rákmegelőző hatása.

4, Sárgarépa

A sárgarépa számos alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük K-vitamint, A-vitamint és antioxidánsokat. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint is, amely a narancssárga színért felelős.

Egy dán tanulmány 55 756 résztvevőnél vizsgálta a sárgarépa bevitelét bizonyos rák kialakulására.

Az eredmények arra utalnak, hogy a nyers sárgarépa fogyasztása 17%-kal csökkentheti a vastag- és végbélrák kockázatát. Azt is sugallták, hogy a nyers sárgarépa védelmet nyújthat a következők ellen:

  • tüdőrák
  • hasnyálmirigyrák
  • leukémia

5, Zsíros halak

A zsíros halak, köztük a lazac, a makréla és a szardella, gazdagok esszenciális tápanyagokban, például B-vitaminokban, káliumban és omega-3 zsírsavakban.

Egy 2019-es elemzés azt sugallta, hogy a halból származó omega-3 zsírsavak védő hatást fejtettek ki az ázsiai betegek mellrákja ellen.

Egy 2022-es elemzés pedig a halfogyasztást a vastag- és végbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozta.

6, Dió

Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint úgy tűnik, hogy minden diófélének van rákmegelőző tulajdonsága, de a tudósok többet tanulmányoztak a diót, mint más fajtákat.

A dió egy pedunculagin nevű anyagot tartalmaz, amelyet a szervezet urolitinné alakít át. Az urolitinek olyan vegyületek, amelyek az ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és szerepet játszhatnak az emlőrák megelőzésében.

Egy 2019-es kísérletben emlőrákos nőstények diót ettek a biopszia időpontja és a műtét napja között 2 hétig.

A kutatók a műtét során eltávolított tumorszövet-mintákat tesztelték, és összehasonlították azokat az eredeti biopsziás eredményekkel. Genetikai változásokra utaló jeleket találtak, amelyek a rákos sejtek növekedésének elnyomására utalhatnak.

7, Hüvelyesek

A hüvelyesek, például a bab, a borsó és a lencse magas rosttartalmúak, ami segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát.

Egy tanulmány például a babrost bevitele és a mellrák kockázata közötti összefüggést vizsgálta.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a babrostban gazdag étrendet folytatóknál 20%-kal kisebb volt az emlőrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem érték el napi rostbevitelüket.

8, Szőlő

A vörös szőlő héjában található antioxidáns, a resveratrol ígéretesnek bizonyult a rák elleni küzdelemben. Egyes tudósok úgy vélik, hogy további kutatásokkal a rákterápia részévé válhat.

A resveratrol mellett a szőlő és a szőlőmag a következő tápanyagokat is tartalmazza, amelyek antioxidáns és potenciálisan rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • flavonolok
  • fenolsavak
  • antocianinok, vörös és lila szőlőben
  • proantocianidinek és egyéb tanninok
  • katechinek

9, Teljes kiőrlésű gabonák

Egy 2020-as áttekintésben a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását 6–12%-kal alacsonyabb rákkockázattal társítják. Néhány helyspecifikus rákbetegség, amelyek kockázatát a teljes kiőrlésű gabonák csökkenthetik:

  • vastagbél
  • nyelőcső
  • gyomor
  • hasnyálmirigy

A teljes kiőrlésű gabonákkal ellentétben a kutatások a finomított gabonák magas fogyasztását a gyomor- és vastagbélrák nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe.

10, Étcsokoládé

Az étcsokoládé polifenolokat, flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek egy 2022-es áttekintés szerint megelőző hatásúak lehetnek a rák ellen.

Egy másik, 2022-es áttekintésben és metaanalízisben végzett kutatás szerint azoknál, akik több csokoládét ettek, 12%-kal alacsonyabb a rák miatti halálozás kockázata.

11, Olivaolaj

Az olívaolaj fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A rák bizonyos típusai, amelyek segíthetnek megelőzni a következőket:

  • gyomor-bélrendszeri
  • mell
  • húgyúti
  • felső lég- és emésztőrendszeri

Egy 2022-es tanulmány az olívaolaj-fogyasztásról 1567 spanyolországi felnőtt körében azt sugallja, hogy napi két vagy több evőkanál olívaolaj a maximális előnyökkel jár, csökkentve a szív- és érrendszeri, a minden okból kifolyólag és a rák okozta halálozás kockázatát.

Étrend-kiegészítőkkel a rák kialakulása ellen

Az étrend-kiegészítők olyan tápanyagokat és antioxidánsokat is biztosíthatnak, amelyek segíthetnek megelőzni a rákot az oxidatív stressz csökkentésével, mint például a C-vitamin, a D-vitamin és az E-vitamin.

A cikkben szereplő növényi alapú vegyületek többsége, mint például a rezveratrol, az antocianin és a szulforafán, tabletta formájában is kapható.

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323648

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324193

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .