A hosszú élet titka

Egészséges és hosszú élet?

A japánok nagyon sokáig élnek. Tavaly rekordot döntött a 100 év felettiek száma: több mint 65.000 ember él Japánban, aki idősebb 100 évesnél. Talán nem véletlen, hogy nemzeti ünnep náluk szeptember 3. hétfője – az Idősek tiszteletének napja (Keiró no hi).  Mi lehet a hosszú életük titka?

Hogyan csinálják a japánok?

A japán mentalitás lényege: nem türelmetlenek az öregekkel szemben, nem siettetik őket, hanem hagyják a saját tempójukban élni őket. Igaz, nincs is látványos segítés vagy támogatás, mert itt az öregek nem is várják el. Fontos a tisztelet megadása, és az emberi méltóság megőrzése, vagyis, hogy ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a fiatalok gondozásának. Ám arra maguk az idősek is nagyon figyelnek, hogy testi-szellemi frissességüket megőrizhessék: egészségesen, tevékeny életvitellel igyekeznek önmagukon segíteni.

Minden szeptember harmadik hétfője az Idősek Tiszteletének Napja Japánban. Ez nem egyszerű emléknap, mint például az Anyák Napja a nyugati világban, hanem törvénybe foglalt ünnep. Ilyenkor ajándékokkal lepik meg az idős hozzátartozókat, különféle programokat szerveznek. Az idősek egyébként nem csak ezen a napon kapnak különleges törődést a fiataloktól, mert Japánban a kultúra része, hogy tisztelik az öregeket, hallgatnak a szavukra és kifejezetten nagy szégyennek tartják, ha valaki nem tud vagy nem akar valamelyik idős hozzátartozójáról megfelelően gondoskodni.

A japánok hosszú életének titka szakértők szerint az aktív életmód, az egészséges étrend, a fejlett egészségügy. Sokan még nyugdíjasként is dolgoznak, mivel munka fizikailag és szellemileg is fitten őket, és így továbbra is hasznosnak érezhetik magukat a társadalom számára.

Az étrendről pár szóban

A japán konyha naponta használ olyan élelmiszereket, mint a hal, a tengeri és szárazföldi zöldségek, az algák, a rizs (kenyér helyett), a gyümölcsök vagy a zöld tea. Tehát vitaminokban, ásványi anyagokban és Omega 3-ban gazdag ételeket fogyasztanak. Kevés desszertet fogyasztanak, inkább gyümölcsöt esznek, de mindent mértékkel. Naponta közel 100 gramm halat fogyasztanak, ami tele van Omega 3-mal, amiről pedig tudjuk, hogy többek között hasznos a szív és érrendszernek. Sok fermentált zöldséget fogyasztanak.

A japán konyhában ezen kívül megtalálhatóak a savanyított és fermentált (erjesztett) zöldségek. Például natto, vagy más néven erjesztett szójabab az egyik legjobb K2 vitamin forrás. K2-vitamin pedig jelentősen hozzájárul a szív és a csontok egészségéhez.

Nyolcvan év felett is egészségesek, és van energiájuk, így nem csoda, hogy a japán nyugdíjasok nagy része aktívan tölti napjait.

Gyaloglás

A japánok sokat gyalogolnak. ”Egyike a legnagyobb titkoknak a japán életvitelben a gyaloglás. Az emberek napi átlag 2-3 órát is gyalogolnak.” közli Naomi Moriyama („A japán nők, akik nem híznak és nem öregednek” könyv szerzője). Egy 2012 –es Harvardi kutatás szerint, heti két és fél óra gyaloglás 7 évet adhat hozzá a várható élettartamhoz. Heti 75 perc intenzív gyaloglás pedig 2 évvel képes meghosszabbítani a várható élettartamot.

Thai Chi, a japánok titkos fegyvere?

A Japánok idős korban is rendszeresen gyakorolják Thai Chi-t. A Thai chi egy olyan módszer ami a mély, és tudatos légzést kombinálja a lassú, és kiegyensúlyozott mozgással. A Thai Chi hatékony stressz-levezető módszer, támogatja a belső nyugalmat és a jobb testi egészséget.

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “A hosszú élet titka”

  1. Mindez, amit az önök és más egészségügyi honlapon olvasható, sőt beszerezhető( lenne ),
    a hazai átlag nyugdíjasnak elérhetetlen, pedig nagy szükségünk lenne a készítményekre, prevenciós szemléletre, mert az orvosi gyakorlat, ma, többet árt, mint használ:!?

    1. A hazai nyugdíjasoknak a fenti cikkből elérhető a gyaloglás, a tai chi, a zöld tea és a mérsékelt cukorfogyasztás lehetősége is. Ha már ezeket valaki alkalmazza, nagyon sokat tett az egészségéért. Nattoban lévő K2 vitaminról és Omega-3-ról külön szükséges gondoskodni, ezeket jóminőségű táplálékkiegészítőkből elérhető áron lehet fedezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .