Vashiányos vérszegénység

A vashiány a vérszegénység egyik leggyakoribb oka.

A vérszegénység rontja a szervek oxigénellátását, és ez önmagában is hátrányosan befolyásolja, különösen az olyan nagy oxigén igényű szervek működését, mint az agy és a szív. Vashiányos vérszegénység esetén jellemző a figyelmetlenség, aluszékonyság, motiválatlanság. Elsősorban a tanulási folyamatok romlanak minden korcsoportban, és ez a gyermekekben akár egy életre kiható, jóvátehetetlen károsodás is lehet.

A vashiányos vérszegénység tünetei

A vashiányos vérszegénység tünetei közé tartozik az enyhe fáradékonyság, belső nyugtalanság, feszültség, sápadtság, száraz bőr, fokozott hajhullás, törékeny körmök, orrnyálkahártya-berepedés, színtelen vagy sárgás bőrtónus. 

Mi van, ha hiányzik a vas?

A vas létfontosságú alkotóeleme a hemoglobinnak és a mioglobinnak. Vas hiányában ezek a fehérjék nem képesek az oxigénszállításra. Ezen mindenki által ismert funkciója mellett számos anyagcsere-enzim működéséhez is nélkülözhetetlen a vas. Bár a szervezet vasegyensúlya egyedülálló abban, hogy szervezetben tárolt mennyisége hatással van a felszívódására, manapság a nők 80%-a vashiányos állapota ellenére nem jut elegendő vashoz az étrendjéből.

Kiknél jelentkezik leggyakrabban a vashiány?

vashiany2A tartós vérzések miatti hemoglobinvesztésen, és a vérképzőszervi problémákon túl az elégtelen vas, és B12-vitamin ellátottság okoz leggyakrabban vashiányt különösen csecsemőknél, kisgyermekeknél, serdülő lányoknál és terhes nőknél vagy rendszeresen megerőltető sportot végző férfiaknál. Menopauza előtt álló nők esetében a havi menstruációs vérzés okozhat vashiányt, míg posztmenopauzában lévő nőkben vagy férfiakban a vashiány általában emésztőrendszeri vérzésre utal. A vas rosszabb felszívódása és hasznosulása miatt az idősek és a vegetáriánusok is veszélyeztetettek a vashiányra.

Napi 10 milligramm vasat tartalmazó átlagos étrendet feltételezve és a táblázatban ismertetett felszívódási adatokat elemezve látható, hogy már egy 30%-os enyhe vashiány – ami egyébként jellemző a 19-50 éves korosztályra – kezelése is hónapokat vagy akár egy évet vehet igénybe. Egyetlen menstruációs nap 1-2 mg vasvesztéssel jár, míg a szülés és szoptatás gyermekenként 700-900 mg vasveszteséggel jár. Ennek pótlása szakszerű odafigyelést, rendszeres mérést és korszerű vaskészítményeket igényel.

Liopszómás vaskészítményekkel a vashiányos vérszegénység ellen

A hetvenes évek óta ismert liposzómás gyógyszerbeviteli technológiát a vas bevitelére is sikeresen használhatjuk. A vérszegénység kezelése során gyakori panaszként találkozunk az alkalmazott készítmények emésztőszervi mellékhatásaival és a tartósan szedett vas-kiegészítők fémes mellékízével is. Mindezek kiküszöbölésére alkalmasak a liposzómás vaskészítmények, melyek felszívódási képessége is sokkal jobbak bármelyik vas-szulfát vagy vas-pirofoszfát tartalmú kiegészítőnél.

forrás: vitafer.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .