Minden, amit a cinkről tudni érdemes

A cink fontos ásványi anyag, amely a szervezet számos reakciójához és funkciójához szükséges, beleértve az egészséges növekedést, az immunrendszer működését, a DNS-szintézist és a sejtosztódást.

A szervezetben a legmagasabb cinkkoncentráció a májban, a hasnyálmirigyben, a vesében, a csontokban, az izmokban és a szemekben található. A cink hozzájárul az ember szagló- és ízérzékeléséhez is.

A szervezet azonban nem tudja tárolni a cinket. Éppen ezért rendszeres pótlása elengedhetetlen az egészséges cink-egyensúly fenntartásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cinkhiányt széles körben elterjedt globális egészségügyi teherként azonosította.

A cink lehetséges egészségügyi előnyei

1, A cink támogatja a növekedést és fejlődést

A cinkhiányt a rossz növekedéssel hozták összefüggésbe. Számos tanulmány megerősítette, hogy a cink-kiegészítés kismértékű, de jelentős növekedéshez vezetett a gyermekek növekedési ütemében.

További kutatásokra van szükség a cink növekedési előnyeinek megerősítéséhez.

A növekedés enyhe fokozódása, a cink kiegészítőként való fogyasztása esetén, azt sugallja, hogy a cink hatékonyabb lehet a gyermekek tápláltsági állapotának javítására irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként szerte a világon.

2, Az életkorral összefüggő krónikus betegségek és fertőzések kockázatának csökkenése

A cinkről kimutatták, hogy csökkenti a krónikus gyulladást 55 és 87 év közötti embereknél. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek leküzdeni a betegséget okozó szabadgyök-sejteket a szervezetben.

A cink fertőzésre gyakorolt hatása összefügghet a citokinek csökkenésével a szervezetben. A citokinek olyan anyagok, amelyeket az immunrendszer választ ki a szervezet fertőzésekre adott válaszaként.

3, Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) elleni küzdelem

Az AMD egy életkorral összefüggő betegség, amely fokozatosan rontja a szemnek a tiszta központi látásért felelős részét. Ez jelentősen csökkenti az olvasási képességet és az arcfelismerést.

Kimutatták, hogy a cink-kiegészítés 25 százalékkal csökkenti az előrehaladott AMD kialakulásának kockázatát, ha magas antioxidánsszinttel együtt alkalmazzák.

4, Megfázás ellen cink?

A cink számos megfázás elleni készítményben megtalálható.

Míg a cink nem folyamatosan mutatta ki a vírus eltávolító képességét, a nátha esetén a napi 75 milligrammnál meghaladó adag a tünetek súlyosságának jelentős csökkenését mutatja.

5, Sebgyógyulás

A cink szerepet játszik a bőr integritásának és szerkezetének megőrzésében. A hiánya gyakran krónikus sebekhez, például lábszárfekélyekhez vezethet. Sok krónikus lábszárfekélyben szenvedő ember szervezete kevésbé képes hatékonyan felszívni a cinket, így esetükben alacsonyabb a cink szintje a vérben.

Míg a vizsgálatok nem mutattak ki jelentős hatást a sebgyógyulásra, a táplálékkiegészítés felgyorsította a gyógyulási folyamatot azoknál az embereknél, akik általában nem fogyasztanak elegendő cinket.

6, Termékenység

A kutatók egy 2016-os szisztematikus áttekintésben azt javasolták, hogy a spermiumok minősége a terméketlen férfiak esetében nagymértékben profitálhat a cinkkiegészítőkből. A tanulmány szerzője a következőket tanácsolta::

„A cink-kiegészítés jelentősen javíthatja a meddő férfiak spermájának minőségét. Azonban további vizsgálatokra van szükség a magzati plazmacink és a férfi meddőség közötti összefüggés jobb tisztázása érdekében.

7, Hasmenés

A cinkhiányban szenvedő gyermekeknél az immunválasz gyakran elégtelen ahhoz, hogy megbirkózzanak a bejövő fenyegetésekkel, például fertőzésekkel. A WHO szerint a kevesebb erőforrással rendelkező országokban a gyerekek gyakran hajlamosak cinkhiányra.

Egyes tanulmányok szerint a táplálékkiegészítés 8-45 százalékkal csökkentette a fertőző hasmenés előfordulását.

Javasolt napi bevitel

A cink ajánlott napi bevitele felnőtt nőknek napi 8 mg, felnőtt férfiaknak pedig 11 mg naponta.

A megfelelő cinkbevitel fontos a gyermekek számára. Még az enyhe cinkhiány is gátolja a növekedést, növeli a fertőzés kockázatát, valamint növeli a hasmenés és a légúti betegségek kockázatát.

Az ajánlott napi mennyiség az életkorral változik. Az alábbi táblázat néhány kulcsfontosságú életszakaszt és a hozzájuk tartozó cinkszükségletet ismerteti.

Életkor Ajánlott mennyiség
Csecsemők 12 hónapos korig 2 mg 6 hónapos korig, 3 mg 6-12 hónapos korig
14 év feletti férfiak 11 mg
14 év feletti nők 9 mg 18 éves korig, 8 mg 18 éves kor felett
Várandós és szoptató anyák 11 és 13 mg között, életkortól függően

A cink hiányának tünetei

Bár a szervezetnek nincs szüksége nagy mennyiségű cinkre, mégis sokaknál előfordulhat cinkhiány. A cinkhiány lehetséges okai közé tartoznak a krónikus állapotok, az étrendből származó elégtelen cinkbevitel stb.

A szervezetnek különféle vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége az optimális működéshez. Az egyik nélkülözhetetlen ásványi anyag a cink, amely kis mennyiségben megtalálható az élelmiszerekben is.

Ha a szervezet nem rendelkezik a szükséges mennyiségű cinkkel, akkor a cinkhiányhoz kapcsolódó tüneteket tapasztalhatunk.

A szükséges cinkbevitel elmaradása egészségügyi kockázatot jelent.

A cinkhiány a következőket okozhatja:

  • késleltetett sebgyógyulás
  • lassú növekedés és szexuális fejlődés
  • impotencia férfiaknál
  • csökkent ízérzékelés
  • szem- és bőrelváltozások
  • éjszakai vakság
  • hajhullás
  • hasmenés

Kapcsolódás a vegetárianizmushoz

A vegetáriánusok cinkszintje általánosan alacsonyabb, mivel a szervezetünk hatékonyabban bontja le a húsokban található cinket.

A vegetáriánusok általában nagyobb mennyiségben fogyasztanak hüvelyeseket, szójababot, babot, dióféléket és teljes kiőrlésű élelmiszereket. Jóllehet egészséges táplálkozásról van szó, a fitátok jelenléte miatt ronthatják a szervezet cinkfelvételi képességét. Ezek az anyagok a cinkhez kötődnek, így azt a szervezet nem tudja felvenni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .