Az Omega-3 zsírok pozitív hatása a haj és a bőr egészségére

Az Omega-3 zsírok a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak.

Az Omega-3 zsírok bőségesen megtalálhatók olyan ételekben, mint a dió, a tenger gyümölcsei, a zsíros halak, valamint bizonyos magvak és növényi olajok. Összesen három típusra oszthatók: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaésav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Az Omega-3 zsírok híresek a pozitív egészségügyi előnyeikről, beleértve a depresszió elleni küzdelmet, a gyulladások csökkentését és a szívbetegségek mutatóinak csökkentését. Azt viszont kevesen tudják, hogy a haj és a bőr egészségére is rendkívül előnyös hatással lehet.

Íme az Omega-3 tudományos alapú előnyei a haj és a bőr egészségét vizsgálva!

1, Védelmet nyújt a káros napsugarak ellen

Az Omega-3 védelmet nyújthat a nap káros ultraibolya A (UVA) és ultraibolya B (UVB) sugarai ellen.

Tanulmányok kimutatták, hogy a DHA és az EPA kombinációja csökkentheti a bőr érzékenységét az ultraibolya sugarakra.

Egy kis tanulmány során azoknál a résztvevőknél, akik 3 hónapig napi 4 gramm EPA-t fogyasztottak, 136 százalékkal nőtt a legégéssel szembeni ellenállás, míg a placebo csoportban nem figyeltek meg jelentős változásokat.

Egy másik tanulmány során azok a résztvevők, akik EPA- és DHA-tartalmú szardíniaolajat alkalmaztak a bőrükön, körülbelül 25 százalékkal kevesebb bőrpírt tapasztaltak, mint a kontrollcsoport. Az Omega-3 más típusaival azonban nem érték el ugyanazt a hatást.

Van néhány bizonyíték arra, hogy az Omega-3 csökkentheti bizonyos fényérzékenységi rendellenességek tüneteinek súlyosságát, beleértve az UV sugárzást követő bőrkiütéseket vagy hólyagokat.

2, Az Omega-3 zsírok csökkenthetik a pattanások számát

Az Omega-3-ban gazdag étrend segíthet megelőzni vagy csökkenteni a pattanások, más néven aknék súlyosságát.

Kimutatták, hogy az Omega-3 zsírok csökkentik a gyulladást, és a legújabb bizonyítékok szerint a pattanásokat elsősorban gyulladás okozza. Éppen ezért az Omega-3 közvetetten küzdhet a pattanások ellen, hiszen gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Néhány tanulmány beszámolt arról, hogy az Omega-3 önmagában, vagy más tápanyagokkal kombinálva csökkentette a résztvevőknél az akne okozta elváltozásokat.

Úgy tűnik, hogy az Omega-3-kiegészítők csökkentik az Izotretinoin mellékhatásait is, amely gyógyszer általában a súlyos vagy nagyon ellenálló pattanások kezelésére szolgál.

3, Az Omega-3 zsírok megelőzhetik a száraz, viszkető bőr kialakulását

Az Omega-3 hidratálja a bőrt és küzdhet a vörös, száraz vagy viszkető bőr ellen, amit olyan bőrbetegségek okoznak, mint az atópiás dermatitis (bőrgyulladás) és a pikkelysömör.

Ennek oka, hogy az Omega-3 javítja a bőr védelmi funkcióját, lezárja a nedvességet és megakadályozza az irritáló hatásokat.

Egy kisebb tanulmány során azoknál a nőknél, akik napi fél teáskanál (2,5 ml) Omega-3-ban gazdag lenmagolajat fogyasztottak, 12 hét után 39 százalékkal nőtt a bőr hidratáltsága. Bőrük is kevésbé volt érdes és érzékeny, mint a placebo csoporté.

Az Omega-3 zsírok nagy mennyiségben történő fogyasztása a csecsemőknél csökkenti az atópiás dermatitis kialakulásának kockázatát, míg a felnőtteknél javítja a pikkelysömör tüneteit.

A vizsgálatok során változó dózisokat és adagolási módokat alkalmaztak. Ez megmagyarázhatja, hogy néhol ellentmondó megállapításokkal találkozhatunk. Az eredmények ettől függetlenül igen biztatók, mégis további vizsgálatokra van szükség a megerősítésükhöz.

4, Gyorsíthatja a sebgyógyulást

Az állatkísérletek szerint az intravénásan beadott vagy helyileg alkalmazott Omega-3 gyorsíthatja a sebgyógyulást.

5, Csökkentheti a bőrrák kockázatát

Az Omega-3-ban gazdag étrend megakadályozhatja a daganatok növekedését.

6, Az Omega-3 zsírok csökkenthetik a hajhullást

Egyes kísérletek szerint az Omega-3 fokozhatja a haj növekedését és lassíthatja, vagy akár meg is állíthatja a hajhullást is.

Fontos megjegyezni, hogy az utolsó három előnyt csak kevés tanulmány vizsgálta embereken. Ráadásul a tanulmányok során gyakran egyszerre többféle kiegészítést is alkalmaztak, ami megnehezítette az Omega-3 zsírok hatásainak elkülönítését, ám mindenképp érdemes ezeket a bíztató eredményeket tovább vizsgálni.

Összefoglaló

Az Omega-3 olyan egészséges zsír, ami megtalálható halakban, a tenger gyümölcseiben, a dióban, valamint a len-, kender és chia magban.

Számos egészségügyi előnyük mellett ezek a zsírok a haj és a bőr számára is előnyösek lehetnek. Bár a kutatások korlátozottak, úgy tűnik, hogy az Omega-3 fokozza a bőr ellenálló képességét a leégésekkel szemben, csökkentik a pattanások számát és védenek a száraz, vörös és viszkető bőr ellen.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Az Omega-3 zsírok pozitív hatása a haj és a bőr egészségére”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .