Miért fontos a fejlődésben lévő gyermekek számára az omega-3?

Minden fejlődésben lévő gyermeknek szüksége lenne omega-3-ra!

Az agy és idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza a születés előtti harmadik trimesztertől körülbelül 14 éves korig tart. A gyermekek egészséges fejlődéséért ebben a periódusban tehetjük a legtöbbet, lerakhatjuk sikeres jövőjének alapjait. Ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos, hogy támogassuk az agyat és az idegrendszert a megfelelő fejlődésben. Ehhez pedig nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is.

Az omega-3 sejtjeink alkotóeleme, egy „jó” zsír, amit a vitaminokhoz hasonlóan szervezetünk nem képes előállítani. Az omega-3 EPA és DHA nagy mennyiségben a tengeri halakban található meg. Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedés is.

Hogyan hat a fejlődésben lévő gyermekekre az EPA és a DHA?

Az omega-3 zsírsav – antioxidáns hatásai mellett – kifejezetten jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekekre. Jótékony tulajdonságai miatt napjainkban nagyon megnőtt az érdeklődés iránta.

Az EPA és a DHA elsősorban az agy, az idegrendszer és a szemek, tehát a látás normál fejlődését támogatják. Ez a két tápanyag az agyban és a retinában található meg a legkoncentráltabb formában, emiatt rendkívül fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezetben. Hiánya ugyanis különböző betegségeket, vagy fejlődési rendellenességeket idézhet elő.

A DHA fontos része a szemben található retinának, és emiatt szerepet játszhat a fejlődésben lévő gyermek a vizuális képességeinek, illetve a normál szemfunkcióinak kialakításában.

A terhesség alatti megfelelő omega-3 kiegészítés segíthet az anyának és a magzatnak fenntartani a megfelelő, egészséges szellemi funkciókat. Az omega-3 zsírsav gyermekkorban segíti a kognitív és a tanulási funkciókat.

Az omega-3 zsírsav az agy egyik legfontosabb tápláléka. Segít az egészséges memória fenntartásában, hozzájárul a megfelelő szellemi erőhöz, illetve az egészséges agyi funkciók fenntartásához is. Fontos szerepe van a szellemi és kognitív funkciók megfelelő működésében.

Ezek a tápanyagok egytől egyig a szellemi és agyi funkciókat támogatják. Ennek köszönhetően pedig segítik a gyermeket megfelelő mentális fejlődésben. Rendszeres fogyasztásával javulhat a gyermek memóriája, koncentrációs és problémamegoldó képessége, könnyebbé válik számára az olvasás és a tanulás! Így magabiztosabbá válik, és a mindennapok kihívásaival könnyebben birkózik meg.

Szabó Zsófia szerzőről

4 thoughts on “Miért fontos a fejlődésben lévő gyermekek számára az omega-3?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .