Antioxidáns tulajdonságú élelmiszerekkel az öregedés ellen

Egészségünknek van egy nagyon nagy, ám láthatatlan ellensége.

Szervezetünkben szabad gyökök keletkeznek, amik az oxidációt, a sejtek károsodását, az öregedést okozzák. Minél jobban tudunk védekezni ellene, annál jobban meg tudjuk őrizni fiatalságunkat és egészségünket. Szerencsére van megoldás a szabad gyökök leküzdésére. Az antioxidánsnak nevezett anyagokkal semlegesíthető a szabad gyökök károsító hatása. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy oxidáció gátló, oxidációt semlegesítő. Hogyan juthatunk antioxidánsokhoz? És mennyit kell belőle fogyasztani? Rengeteg antioxidáns anyag létezik, mint például a vitaminok, az ásványi anyagok, az aminosavak, az enzimek és a növényi antioxidánsok. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását.

Hogyan lehet összehasonlítani a különböző anyagokat, hogy melyik mennyire véd?

Ehhez a tudósok megállapítottak egy mutatót, ami egységes mérőszámot produkál. Ez az ORAC érték. Az ORAC az oxigén tartalmú szabadgyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök megkötő képesség) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb a szóban forgó antioxidáns. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Az mindegy, hogy az áfonyáé, vagy az acai bogyóé, a búzafűé, a kurkumáé vagy bármely biológiailag aktív anyagé. Így a különféle ételek ezen tulajdonsága teljes mértékben összemérhető és segítségével eldönthető, hogy melyik zöldség, gyümölcs, vagy ezekből készült táplálék-kiegészítő védi legjobban szervezetünket a szabad gyökök káros hatásától.

Az antioxidáns bevitelének napi ajánlott értéke jelenleg minimum 5000 ORAC értékben van meghatározva. Természetesen ez az egyéni adottságoktól és körülményektől függően nőhet is. Ha Te például egy nagyvárosban élő, mindennapi stressznek kitett, készételeket fogyasztó, túlhajszolt életmódot folytató felnőtt vagy, akkor a fenti értéknek akár a 2-3-4-szeresére is szükséged lehet. Ellenben ha például falun élsz, egészséges levegőt szívsz, bio ételeket fogyasztasz és a lehető legnagyobb nyugalomban éled mindennapjaid, akkor számodra valószínűleg elegendő az 5000 ORAC érték.

Európában kb. 1500 ORAC-ot visz be a szervezetébe egy átlagember naponta az átlagos, általában sajnos gyatra minőségű táplálkozásával, de az amerikaiak még nálunk is rosszabbak, ők csak 800-1200 ORAC körül fogyasztanak. Ezek az értékek igen távol állnak az ajánlott minimum 5000-től.

Hogyan pótolhatod minden nap egyszerűen a szükséges antioxidáns mennyiséget? Itt van néhány étel (ORAC/100g), és vitamin ORAC értéke viszonyításképpen:

  • Acai Berry – 3800
  • Fekete áfonya – 2400
  • Tőzegáfonya – 1750
  • Fokhagyma – 1660
  • Brokkoli – 890
  • C-vitamin – 1890 (1000 mg-ban)
  • E-vitamin – 1350 (1000 IU-ban)

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .