Hipertónia: Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek?

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás egy igen gyakori egészségügyi probléma. A vérnyomás egy egészséges étrend betartásával, némi testmozgással és a dohányzás mellőzésével csökkenthető, de számos étrend-kiegészítő, köztük vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények is a segítségünkre lehetnek.

Az American Heart Association (AHA), vagyis az “Amerikai Szív Egyesület” szerint az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel felének magas a vérnyomása.

A magas vérnyomás hosszú távon igen veszélyes lehet, hiszen emiatt fokozódik a szívelégtelenség, a szívroham és a stroke kockázata is.

Az egészséges életmód bevezetése segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ez magában foglalta az egészséges, sótartalmú étrend követését, a rendszeres testmozgást, az egészséges testsúly fenntartását, a dohányzás és alkoholbevitel korlátozását. A legtöbb orvos viszont valamilyen gyógyszer felírásában látja a kizárólagos megoldást.

Egyes források szerint a természetes kezelési módszerek és a különböző étrend-kiegészítők segíthetnek a hipertónia csökkentésében. Vajon tényleg működnek ezek a kiegészítők? És valóban biztonságosak is?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a vérnyomáscsökkentő kiegészítőket, feltárva azok hatékonyságát, kockázatait és alternatíváit.

A hipertónia kezelése étrend-kiegészítőkkel

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos kiegészítők segíthetnek a vérnyomás csökkentésében. A releváns vizsgálatok többsége azonban gyenge minőségű volt, vagy csak kis mintavételt tartalmazott.

Az orvosok rutinszerűen nem javasolják a hipertónia kezelésére szolgáló kiegészítőket. Az AHA szerint: “Nincsenek speciális tabletták, vitaminok vagy italok, amelyek helyettesíthetik a vényköteles gyógyszereket és az életmód módosítását.”

Az AHA azt javasolja, hogy mindenki beszéljen az orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt alkalmazna a vérnyomás csökkentésére, mert azok nem biztos, hogy megfelelően fognak működni.

A következőkben megvizsgáljuk a gyakori kiegészítők mögött álló bizonyítékokat, amiket az emberek a magas vérnyomás csökkentése érdekében szednek.

Kálium

A kálium egy ásványi anyag, ami kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Amikor az ételekben lévő túl sok só vagy nátrium megemeli a vérnyomást, a kálium kitisztítja a nátriumot a szervezetből.

A nátrium magas vérnyomást okoz, mert megakadályozza, hogy a vesék hatékonyan távolítsák el a vizet a testből. A felesleges víz szállítása pedig a vérnyomás emelkedéséhez vezethet.

A kálium két módon csökkentheti a vérnyomást:

  • azáltal, hogy a test megszabadul a vizeletben lévő nátriumtól
  • az érfalak ellazításával

Egy 2017-es tanulmány szerint a kálium-kiegészítők hozzájárulhatnak mind a szisztolás (azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki), mind a diasztolés (a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja) vérnyomás csökkentéséhez.

A hatás azoknál az embereknél volt a legerősebb, akik magas nátriumtartalmú ételeket fogyasztottak, akiknél előtte alacsony volt a kálium-bevitel és azoknál, akik nem szedtek vérnyomáscsökkentő gyógyszert.

A kálium-kiegészítők azonban károsak lehetnek a vesebetegségben szenvedők számára, éppen ezért érdemes az orvossal konzultálni a kipróbálás előtt.

Az AHA az alábbi magas kálium-tartalmú ételeket javasolja a hipertónia kezelésének segítésére:

  • szárított barack
  • spenót
  • paradicsom
  • avokádó
  • gomba
  • aszalt szilva
  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú joghurt

Hipertónia kezelése magnéziummal?

A magnézium egy másik olyan ásványi anyag, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Számos folyamatot támogat a testben, beleértve az izom- és idegműködést, az immunrendszert és a fehérjeszintézist.

Egy 2016-os áttekintés szerzői 34 különböző vizsgálat elemzését követően arra a következtetésre jutottak, hogy a magnézium csökkentheti a vérnyomást. Azt mondják, hogy napi 300mg magnézium egy hónap után már képes csökkenteni magas vérnyomást.

A magnézium ajánlott étrendi adagja felnőtteknek napi 310-420mg.

Az Étrend-kiegészítők Hivatala (ODS) szerint a magnéziumban gazdag étrend csökkentheti a stroke, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Magnéziumban gazdag ételek:

  • mandula
  • mogyoró
  • kesudió
  • mogyoró
  • avokádó

Élelmi rostok

Az élelmi rostok fontosak a szív és a bél egészségének megőrzéséhez. Ha elegendő tápanyagot fogyasztasz, csökkentheted az alábbiakat:

  • koleszterinszint
  • vérnyomás
  • szív- és érrendszer betegségeinek kockázata

Egy 2018-as jelentés arról számol be, hogy egyes étrend-kiegészítők csökkenthetik a diasztolés és szisztolés vérnyomást. Egy 2005-ös áttekintés szerint az étrend körülbelül napi 12 gramm rosttal történő kiegészítése kis mértékben csökkentheti a vérnyomást.

Rengeteg egészséges, magas rosttartalmú étel segíthet, de a rost-kiegészítők is jó alternatívát jelenthetnek.

Folsav

A magas vérnyomás különösen káros lehet a terhesség alatt. Ha egy nő ebben az esetben nem kap kezelést, akkor az olyan komplikációkhoz vezethet, mint például a stroke, a koraszülés vagy az alacsony születési súly.

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a folsavat tartalmazó étrend-kiegészítők csökkentik a terhesség alatt kialakuló hipertónia kockázatát.

A terhesség alatt folyamatosan fogyasztott folsav segíthet megelőzni a különböző születési rendellenességeket. A Betegségmegelőzési központok azt javasolják, hogy a várandós nők minden nap fogyasszanak 400 mikrogramm folsavat a terhesség ideje alatt.

Q10 koenzim

A Q10 koenzim (CoQ10) a szervezetben is előforduló, természetes anyag, ami fontos szerepet játszik a sejtkémiában és segíti a sejteket az energiatermelésben.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez a kiegészítő csökkentheti a vérnyomást azáltal, hogy antioxidánsként hat és megakadályozza a zsírlerakódások kialakulását az artériákban.

Az Étrend-kiegészítők Hivatala szerint azonban: “ A jelenleg rendelkezésre álló kevés bizonyíték arra utal, hogy a CoQ10 valószínűleg nincs érdemi hatással a vérnyomásra.”

Egy 2016-os felülvizsgálat megállapította, hogy a CoQ10 kiegészítők szedése nem befolyásolta jelentősen a vérnyomást, összehasonlítva a placebo csoporttal. A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy a hatások végleges meghatározása érdekében további jól lefolytatott tanulmányokra van szükség.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .