A hét legjobb idézete

A hét legjobb idézetét egy 1983-ban kiadott könyvben találtuk meg, melynek a címe: Szent-Györgyi Albert: Válogatott tanulmányok. A szerkesztő szerint illene a kiadványhoz az “Egy nyughatatlan élet” cím is. E válogatásban helyt kapnak a legújabb kutatásokról szóló beszámolók, melyek addig magyarul nem voltak hozzáférhetők.

Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatban nem csupán a világszerte elismert tudományos teljesítmény vagy a szellemesen és olvasmányosan megírt tanulmányai figyelemre méltóak. Az emberi magatartása és életvitele, töretlen céltudatossága és következetes kitartása, a bölcsebb humánum és az emberiség jövőjének féltése is megragadják az olvasóit.

Szent-Györgyi szerint mi változtathatja meg a halálozási statisztikákat?

Minek a következményei azok a betegségek, melyekről orvostan hallgatóként tanulnia kellett?

“Erősen hiszem, hogy az aszkorbinsav megfelelő alkalmazása alapvetően megváltoztathatja a halálozási statisztikákat, beleértve ebbe a rákot is. Ezért meg kellene szüntetni azt, hogy az aszkorbinsavat gyógyszernek tekintsük, amit a patikusok milligrammos tablettákban árulnak. Háztartási cikknek kellene lennie, egy sorban a cukorral, sóval és liszttel, és az ABC-kben kilószámra kellene árusítani az aszkorbinsav port.

Az aszkorbinsav olyan vitamin, melyet élelmiszerként kell fogyasztani, mert az emberiség a trópusi dzsungelekben nőtt fel, ahol az aszkorbinsav bőségesen állt rendelkezésre és semmi szükség sem volt a gyártására. Gyanítom, hogy a régi bibliai történet az elveszett paradicsomról tulajdonképpen a bőséges aszkorbinsav – ellátottságról, a trópusi dzsungelről szól.”

Majd folytatja azzal, hogy szerinte minek a következménye az a rengeteg betegség, melyekről tanulnia kellett. És ezzel szemben miről kellett volna szólnia tanulmányainak.

“Hosszú kutatói pályafutásom alatt mély benyomást tett rám az emberi test tökéletessége. Valamennyi azon betegségek közül, amelyekről orvostanhallgatóként tanulnom kellett, nagy részben a testünkkel való visszaélés és nem megfelelő bánásmód következménye. S ezekben az aszkorbinsav hiánynak fontos szerepe van. A jelen kor orvostudománya torz. Orvostanhallgatóként vég nélkül a betegségekről kellett előadásokat hallgatnom, de egyre sem emlékszem, ami az egészségről, az igazi egészségről szólt volna.”

Több évtized telt el azóta, mióta ezek a kutatások, információk hozzáférhetőek. Itt az ideje ezeket bevezetnünk a gyakorlatba is!

Forrás: Szent-Györgyi Albert – Válogatott tanulmányok