Mely gyógynövények segítenek az endometriózis tünetein?

Az endometriózis kezelése nem könnyű és sajnos napról napra egyre több nőtt érint a probléma. Az endometriózis a reproduktív rendszert érintő rendellenesség. A méhnyálkahártyához hasonló szövetek növekedését okozza a méhen kívül olyan területeken, mint a petefészkek, a has és a bél.

Az endometriózis a kismedencei területen kívül is terjedhet, de jellemzően az alábbi területeken jelentkezik:

  • a méh külső felszíne
  • petefészkek
  • petevezetékek
  • a méhet a helyén tartó szövetek

A tünetek az enyhe irritációtól a súlyos kismedencei fájdalomig terjedhetnek. Az állapotra nincs gyógymód, de néhány dolog segíthet a tünetek kezelésében.

A hagyományos kezelések közé tartoznak a fájdalomcsillapítók, a hormonterápia és az ösztrogéntermelést gátló gyógyszerek. Ha alternatív kezelések után kutatsz, akkor érdemes kipróbálnod néhány gyógynövényt is, amik hatékony kezelést jelenthetnek.

Olvass tovább, hogy megismerd meg az endometriózis népszerű gyógynövényes kezeléseit, és hogy mit mondanak a legújabb kutatások.

Az endometriózis kezelése gyógynövényekkel

A természetes gyógymódok hívei szerint a gyógynövényes gyógymódok segíthetnek az endometriózis tüneteinek kezelésében. Néhány állításukat klinikai kutatások támasztják alá.

1, Kurkumin

A kurkumin a kurkuma elsődleges hatóanyaga. Ismeretes, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amit egy 2009-es felülvizsgálat is megerősített.

Egy 2013-as tanulmány azt sugallta, hogy a kurkumin segíthet az endometriózis kezelése során, az ösztradioltermelés csökkentésével. Egy 2015-ös tanulmány szerint a kurkumin elnyomhatja a méhnyálkahártya szöveti vándorlását.

Emellett egy 2018-as áttekintés tárgyalta a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és egyéb mechanizmusokat, amelyek szintén csökkenthetik az endometriózis tüneteit.

2, Kamilla

Egy 2014-es tanulmány szerint a kamilla csökkentheti a premenstruációs szindróma tüneteit. Egyes természetgyógyászok szerint a kamillatea fogyasztása segíthet az endometriózis tünetein is.

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a kamillában található krizin nevű vegyület elnyomja az endometriumsejtek növekedését.

3, Borsmenta

Egy 2006-os áttekintés szerint a borsmenta antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 2013-as tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy az antioxidáns-kiegészítők csökkenthetik az endometriózis okozta kismedencei fájdalmat.

Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a borsmenta csökkentheti a menstruációs görcsök okozta fájdalom súlyosságát.

4, Az endometriózis kezelése során segíthet a levendula

Egy 2012-es tanulmány szerint a nők menstruációs görcsei csökkentek, ha hígított levendulaolajat használtak aromaterápiás masszázsban. A levendula segíthet az endometriózis által kiváltott súlyos menstruációs görcsökön.

5, Gyömbér

Egy 2014-es tanulmány és egy 2016-os áttekintés is megállapította, hogy a gyömbér csökkentheti a menstruációval kapcsolatos fájdalmat. Ez arra utal, hogy a gyömbérnek hasonló hatása lehet az endometriózissal járó fájdalomra is.

6, Ashwagandha

Egy 2014-es felülvizsgálat megállapította, hogy az ashwagandha gyógynövénnyel való kezelés hatására klinikailag szignifikánsan csökkent a stressz.

Egy 2006-os vizsgálat megállapította, hogy az előrehaladott endometriózisban szenvedő nőknél jelentősen magasabb volt a kortizol, a stresszválaszban szerepet játszó hormon szintje.

Ezek a vizsgálatok az ashwagandha lehetséges szerepére utalnak az endometriózisban szenvedő nők stresszcsökkentésében.

Az endometriózis kezelése diétával

1, Növeld az omega-3 zsírsavak bevitelét. Egy 2014-es állatkísérlet megállapította, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást az endometriózishoz hasonló elváltozásokon.

2, Csökkentsd a transzzsírok bevitelét. Egy 2010-es tanulmány szerint a nagy mennyiségű transzzsírt fogyasztó nőknél 48 százalékkal megnövekedett az endometriózis kockázata.

3, Növeld az antioxidánsok bevitelét. Egy 2013-as tanulmány szerint az antioxidáns-kiegészítők csökkenthetik a krónikus endometriózissal kapcsolatos kismedencei fájdalmat.

4, Próbálj ki egy gyulladáscsökkentő étrendet. Egy 2018-as áttekintés szerint a gyulladáscsökkentő étrend segíthet csökkenteni az endometriózis tüneteit.

5, Kerüld a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Válassz természetes gyümölcsöket és zöldségeket. Fogyassz több omega-3 zsírsavat. Kerüld a mesterséges zsírokat. Fogyassz olyan szénhidrátokat, amelyek nem erősen feldolgozottak, például fehér kenyeret.

A fent említett gyógynövények és étrendi változtatások mindegyike segíthet az endometriózis kezelése során, próbálj ki közülük minél többet.

Az endometriózis tünetei

A kismedencei fájdalom az endometriózis elsődleges tünete. Ez a fájdalom gyakran kíséri a menstruációs időszakot. Egyéb gyakori tünetek közé tartoznak:

  • vérzés a menstruációk között
  • túlzott vérzés a menstruáció alatt
  • fájdalom vizeléskor vagy székletürítéskor
  • fájdalom közösülés közben
  • emésztési panaszok, például puffadás és hányinger.
  • fáradtság

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .