Speciális étrenddel az endometriózis ellen?

A legtöbb ember számára nehéz elképzelni egy krónikus fájdalommal teli életet. De ha endometriózissal élsz, a különböző típusú, gyakran bénító fájdalmak kezelése a megszokottá válik. Ez minden napot kihívássá tehet. Az Amerikai Endometriózis Alapítvány szerint az endometriózis diagnózisának megállapításához átlagosan 7-10 év telik el a tünetek megjelenése után.

Sok ember számára ezek az évek az orvosi rendelések látogatásával, a válaszok és a segítség keresésével telnek. És sokan közülük úgy érzik, hogy gyakran elutasítják őket, vagy úgy hagyják ott őket, hogy úgy érzik, nem hallgatták meg őket.

Még ha az egészségügyi szakember fel is állítja a diagnózist, nincs végleges gyógymód. Az endometriózis kezelési lehetőségei pedig gyakran invazívak és drágák.

Ennek eredményeképpen sok endometriózissal élő ember más módokat keres a tüneteik kezelésére. Sokan a megfelelő étrend kialakításában látják a reményt. Íme néhány olyan étrendi változtatás, ami megoldást nyútjhat.

Az étrend és az endometriózis közötti kapcsolat

Pooja Mahtani, funkcionális orvoslással foglalkozó klinikai táplálkozási szakember azt mondja, hogy a praxisában abszolút látott már olyan endometriózisban szenvedő embereket, akiknél az étrendi változtatások előnyösek voltak.

Ezek az előnyök magukban foglalták a fájdalom, a puffadás és a testsúly jelentős csökkenését.

“Az endometriózis egy összetett gyulladásos betegség” – mondta, és elmagyarázta, hogy az étrend és a betegség közötti kapcsolat leginkább ennek a gyulladásnak a csökkentésére vezethető vissza.

Az endometriózisra vonatkozó diétákat övező kutatások korlátozottak. Egyelőre a pontos összefüggés tudományos megértése többnyire hipotetikus marad. Néhány tanulmány azonban alátámasztja azt, aminek Mahtani tanúja volt.

Például egy 2010-es jelentésben, ahol 12 évnyi gyűjtött adatot elemeztek, megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik több omega-3 zsírsavat fogyasztottak, 22 százalékkal kisebb valószínűséggel diagnosztizálták az endometriózist. Eközben azok, akik a legtöbb transzzsírt fogyasztották, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapták meg a diagnózist.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem talált közvetlen összefüggést (ok-okozati összefüggést) az étrendi zsírok és az endometriózis kockázata között. Ehelyett a kutatók megjegyezték, hogy az étrendi zsírok fogyasztása összefüggésbe hozhatónak tűnt a laparoszkóposan igazolt endometriózis magasabb arányával.

További, 2018-as kutatások potenciális összefüggéseket találtak a vörös húsok és az endometriózis kialakulásának kockázata között. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a vörös húsok halakkal való helyettesítése csökkentheti az általános kockázatot. A kutatók azonban megjegyezték, hogy további vizsgálatokra van szükség a megfigyelés megerősítéséhez.

“Bár a tudomány még gyerekcipőben jár, hiszem, hogy ez a kutatási terület tovább fog bővülni” – mondta Mahtani.

Az étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tünetein?

Az endometriózis különbözőképpen érintheti az embereket. Az, hogy mi segít a tüneteinek kezelésében, egyénenként eltérő lehet.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy az étrendi változtatásokat érdemes lehet kipróbálni a tünetek változásának figyelemmel kísérése mellett.

A jelenleg rendelkezésre álló legfrissebb információk alapján az endometriózissal élők számára előnyös lehet a glutén és a vörös húsok elhagyása, és az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése.

Megfontolandó speciális étrendek

Íme néhány a legnépszerűbb étkezési tervek közül, amelyek segíthetnek.

1, Gyulladáscsökkentő étrend, az endometriózis kezelésének kulcsa?

“Az általam leghatékonyabbnak talált megközelítés a gyulladáscsökkentő étrend, amely növényi antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag” – mondta Mahtani.

Ahogy a neve is mutatja, a gyulladáscsökkentő étrend elsősorban azokra az élelmiszerekre összpontosít, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. Az endometriózissal élők számára az állapottal járó gyulladás csökkentése segíthet enyhíteni bizonyos tüneteket.

“A gyulladáscsökkentő diéta jellemzően kiküszöböli a gyulladást kiváltó élelmiszereket, például a glutént, a koffeint, az alkoholt és az ipari alapú olajokat, például a repceolajat” – magyarázta Mahtani. “Amellett, hogy kiiktatunk egy maroknyi ilyen gyulladáskeltő élelmiszert, több növényi alapú, antioxidánsokban gazdag étel hozzáadása is hatásos lehet.”

Azt is hangsúlyozza, hogy az omega-3 zsírsavak hatékonyak lehetnek a gyulladások csökkentésében. Ez magában foglalja a következőket:

• hidegvízi halak, mint a lazac, a tonhal vagy a szardínia • magvak, mint a lenmag és a chia magok. • dió

2, Gluténmentes diéta

A gluténmentes diétát egyszerű kipróbálni, mivel csak egyetlen irányelvet kell követni: Iktasd ki a glutént a mindennapjaidból.

Mégis, a glutén eltávolítása nehezebb, mint ahogyan azt elsőre gondoljuk. Ez többről szól, mint a kenyér, a tésztafélék és a pékáruk elhagyása. Olyan termékek is tartalmazhatnak glutént, amelyekről talán nem is sejtjük, a szószoktól és fűszerektől kezdve a vitaminokig és étrend-kiegészítőkig.

Ha úgy döntesz, hogy megpróbálkozol a gluténmentes diétával, szorgalmasan el kell olvasnod az élelmiszerek címkéit.

Egy 2012-es, 207 endometriózisban szenvedő ember bevonásával készült tanulmány szerint 156-an (75 százalékuk) számoltak be arról, hogy 1 év alatt statisztikailag szignifikánsan csökkentek a fájdalmas tüneteik, amikor a glutént kivették az étrendjükből.

3, Eliminációs diéta megoldás lehet az endometriózis kezelésében

Rengeteg embernek van ételintoleranciája, amiről talán nem is tud. Nem tévesztendő össze az ételallergiával. Az ételintolerancia egyszerűen azt jelenti, hogy egy bizonyos élelmiszer esetleg nem teljesen jó a szervezetünknek.

Például bizonyos ételek a tudtunkon kívül növelhetik a gyulladás szintjét a szervezetben. Így még ha egy meghatározott diétás tervet követsz is, előfordulhat, hogy nem észlelsz majd különösebb eredményeket, addig, amíg nem távolítasz el minden más gyulladást okozó élelmiszer-forrást az étrendedből.

Itt jön be a képbe az eliminációs diéta. Ez a fajta diéta segít azonosítani azokat a személyes ételintoleranciákat, amelyek növelhetik a gyulladás szintjét a szervezetben és kiválthatják a tüneteket.

Az eliminációs diéta lényege, hogy kezdetben sokféle élelmiszert el kell távolítanod az étrendedből. Ezután pedig ezeket lassan, egyenként kell visszavezetned és közben figyelemmel kell kísérned a tüneteid fokozódását.

Az eliminációs diéta intenzitása és összetettsége miatt a legjobb, ha dietetikussal vagy táplálkozási szakemberrel dolgozol együtt. Ezek a szakemberek segíthetnek abban, hogy a megfelelő ételeket a megfelelő időben iktasd ki és illeszd vissza.

Mire számíts az étrendi változtatásokkal kapcsolatban

Az étrendi változtatások nem jelentenek gyors megoldást. Időbe telhet, amíg a tested alkalmazkodik az új étkezési módhoz, és amíg észreveszed az eredményeket.

“A gyulladás mértékétől és a betegség súlyosságától függően akár három menstruációs ciklus, vagyis nagyjából három hónap is eltelhet, mire javulást észlelhetsz az endometriózis tünetekben” – mondta Mahtani.

Más szavakkal: Ha készen állsz arra, hogy kipróbálj egy étrendi változtatást, készülj fel arra, hogy elég sokáig ki kell majd tartanod mellette ahhoz, hogy meg tudd állapítani, hogy változott-e a helyzet.

Ha nem állsz készen arra, hogy teljesen átalakítsd az étrended, az sem baj. Mahtani hangsúlyozza, hogy vannak olyan apró változtatások, amelyek segíthetnek. Ha egyszerűen csak több omega-3 élelmiszert és zöldséget építesz be az étrendedbe, az máris segíthet a tünetek csökkentésében.

“Kezdd el a kis lépésekkel” – mondta Mahtani. “Végül ezek a kis lépések masszív átalakulássá válnak. Az egész arról szól, hogy legyünk gyengédek önmagunkkal ezen az úton”.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Speciális étrenddel az endometriózis ellen?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .