Valóban működnek a gyulladáscsökkentő diéták?

Lehet hatékony egy gyulladáscsökkentő diéta?

Erős kapcsolat van a krónikus gyulladás és a nem fertőző betegségek, például a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák kialakulása között. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy az étrend gyulladást válthat ki vagy csillapíthat a szervezetben, ami befolyásolja a betegségek kockázatát. Ebben a cikkben a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát és azok lehetséges előnyeit tárjuk fel. Eloszlatjuk a közkeletű mítoszokat is.

A gyulladáscsökkentő étrend gazdag olyan élelmiszerekben, amelyek egészségjavító antioxidánsokat, polifenolokat, immunerősítő vegyületeket tartalmaznak, amelyek képesek leküzdeni a gyulladásokat.

A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre és fertőzésekre. A szakértők azonban a tartós és krónikus gyulladást az inzulinrezisztenciával, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és sok más krónikus betegség kialakulásának fokozott kockázatával kapcsolják össze.

A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek közé tartoznak, de nem kizárólagosan:

  • gyógynövények és fűszerek, például a kurkuma, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a bors és a rozmaring
  • gyümölcs, köztük: ananász, papaya, mangó, bogyók, acerola cseresznye
  • zöldségek, például: sárgarépa, sütőtök, zöld leveles zöldségek és cukkini
  • borsó és bab, például: csicseriborsó, lencse és fekete szemű borsó
  • olajos hal és más omega-3 források, beleértve a szardíniát, lazacot, makrélát, heringet és a halolajat
  • tejtermékek, például joghurt
  • teljes kiőrlésű gabonák, például kukorica, kukoricaliszt és teljes kiőrlésű tészta, kenyér és rizs

Hogyan működik a gyulladáscsökkentő diéta?

Kutatások szerint számos élelmiszer okoz gyulladást a szervezetben, köztük a magasan finomított szénhidrátok és hozzáadott cukrok, a vörös húsok, a transz- és telített zsírok, valamint a só.

Noha nincs jól meghatározott gyulladáscsökkentő étrend. Széles körű ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerekből többet, illetve kevesebbet fogyasszunk a szervezetben fellépő gyulladások kezelésére.

A gyulladáscsökkentő diéta célja a gyulladáskeltő élelmiszerek kiiktatása. Valamint ezek táplálkozási szempontból megfelelő élelmiszerekkel, valamint gyógynövényekkel és fűszerekkel való helyettesítése, amelyek magas gyulladáscsökkentő vegyületeket, például C-vitamint tartalmaznak.

Például a finomított liszt, az előfőzött ételekből származó túlzott só és a cukros italok kerülése, valamint a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák napi bevitelének növelése az általános ajánlások közé tartozik.

A gyulladáscsökkentő étrend támogatja a bélrendszer egészségét is. Az immunsejtek 70-80 százaléka a bélben található. Így a bélrendszer egészségének optimalizálása elengedhetetlen az immunrendszer egészségének előmozdításához és a krónikus gyulladások megszüntetéséhez.

Célszerű minden nap prebiotikumban és probiotikumban gazdag ételeket fogyasztani, például hüvelyeseket és joghurtot.

A gyulladáscsökkentő diéta megkezdéséhez a következő tippeket javasolják:

  • Cseréld le a cukorral édesített italokat, például az üdítőket és a sűrített gyümölcsleveket sima vagy gyümölcsös vízzel.
  • Növeld a rostbevitelt, fogyassz naponta több teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.
  • Egyél zsíros halat hetente kétszer, például szardíniát és lazacot.
  • Az egészséges zsírokért fogyassz több diót, magvakat, dióvajat, avokádót és olívaolajat.
  • Fogyassz gyógynövényeket és fűszereket.
  • Igyál gyógyteákat, például gyömbért, fokhagymát, fahéjat vagy rozmaringot.

A gyulladáscsökkentő diéta lehetséges előnyei

Alacsonyabb a betegségek kockázata

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a stroke a vezető halálokok és rokkantsági okok között szerepel az Egyesült Államokban.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyulladáscsökkentő diéta csökkenti a gyulladás markereit, mutatóit a szervezetben és a krónikus betegségek kockázatát.

Egy 2016-os felülvizsgálat során megállapították, hogy a mediterrán étrend 20 százalékkal csökkentette a C-reaktív fehérjét – ez a teszt a szervezet gyulladását jelzi. Továbbá 30 százalékkal csökkentette a szívbetegségek általános kockázatát.

A kutatók azt sugallják, hogy ez az étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az érfalak gyulladását, és megőrzi egészségüket és ellenálló képességüket.

A mediterrán étrend betartása szintén csökkentheti az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) kialakulásának kockázatát, bár további vizsgálatokra van szükség ennek az előnynek a feltárásához.

Kevésbé súlyos tünetek

A krónikus betegségek tünetei, például az izomfájdalom, a duzzadt ízületek, a bőrviszketés, a fáradtság és a hangulati ingadozások legyengíthetik az embert és befolyásolhatják az egyén életminőségét és komfortérzetét.

A gyulladáscsökkentő étrend hatásait vizsgálva a pikkelysömörben, a krónikus tüdőbetegségben és a depresszióban szenvedő egyéneknél bizonyos tünetek és az életminőség javulását fedezték fel.

Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedők számára a gyulladáscsökkentő diéta elősegítheti a tünetek hatékonyabb kezelését és a jobb életminőséget.

Ezenkívül más kutatások megjegyzik, hogy a gyulladáscsökkentő étrend csökkentheti a krónikus állapot okozta fáradtságot.

Ahelyett azonban, hogy egyetlen tápanyagra koncentrálnának, az embereknek rostban, teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, zöldségben és omega-3 zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kellene követniük a fáradtság kezeléséhez.

A gyulladáscsökkentő diéta hátrányai

Nem tud betegségeket gyógyítani

Számos egészséggel kapcsolatos webhely kínálja a „legjobb” gyulladáscsökkentő étrendet az olyan állapotok „gyógyítására”, mint a fibromyalgia, a sclerosis multiplex és az ízületi gyulladás.

Míg a gyulladáscsökkentő étrend hatékonyan csökkenti a gyulladást és javítja a tüneteket, túlzás azt állítani, hogy az autoimmun és krónikus betegségek gyógymódja lenne.

A gyulladáscsökkentő diéta a megfelelő orvosi, egészségügyi kezelés támogatására, nem pedig annak helyettesítésére.

Életmód szokások

A gyulladások kialakulásában az életmódbeli szokások is szerepet játszanak.

A kutatások összefüggésbe hozták a rossz alvást, a fizikai aktivitás hiányát és a pszichológiai stresszt a fokozott gyulladással, a gyengült immunitással és a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával.

Amellett, hogy az étrended gyulladáscsökkentő ételekkel töltöd fel, támogasd a gyulladás csökkentését az alábbiakkal:

  • törekedj a 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra
  • heti 150 perces edzés, beleértve a kardió-, ellenállás- és egyensúlyi edzéseket
  • próbáld kezelni a stresszt

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

4 thoughts on “Valóban működnek a gyulladáscsökkentő diéták?”

  1. Ez egy tökéletes tanulmány, cikk. Gratulálok, mert mindent összefoglalt és praktikusan használható életvezetési tanácsokat is ad.

    Emellett teljesen megalapozott a gyakorlat és tudományos szempontból.

    Üdv.:

    Dr.Viski Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .