Testmozgás: Már napi 20 perc is gyulladáscsökkentő hatással bír

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár. Jótékony hatással van a testsúlyra, erősíti a szívet, a csontokat és az izmokat és bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti. A közelmúltban a Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a mérsékelt testmozgás már akár egy alkalom esetén is gyulladáscsökkentőként működhet. Az eredmények azt mutatták, hogy a mozgás jótékony hatással van az olyan krónikus betegségekre, mint például az ízületi gyulladás, a fibromyalgia vagy az elhízás.

A testmozgás hatását vizsgáló tanulmány

Egy nemrég online megjelent tanulmány szerint a 20 perces, mérsékelt testmozgás stimulálhatja az immunrendszert a gyulladáscsökkentő sejtválasz kiváltásával.

“Minden egyes alkalommal, amikor edzünk vagy testmozgást végzünk, sok jót teszünk a testünkkel számos területen, beleértve az immunsejteket is” – mondta Suzi Hong PhD hallgató. “A testmozgás gyulladáscsökkentő előnyei ismertek a kutatók számára, de fontos ennek a folyamatnak a megismerése ahhoz, hogy az előnyöket biztonságosan maximalizálhassuk.”

Az agy és a szimpatikus idegrendszer – egy olyan út, amely többek között a pulzus felgyorsítását és a vérnyomás emelését szolgálja – a testmozgás során aktiválódnak, hogy a test végezhesse a munkát. A hormonok, például az adrenalin és a noradrenalin, felszabadulnak a véráramba, és aktiválják az immunsejtekben található adrenerg receptorokat.

Ez az aktiválási folyamat a testmozgás során immunológiai reakciókat eredményez, amelyek számos fehérje termelésével járnak. Ezek közül az egyik a TNF – a lokális és szisztémás gyulladás kulcsszabályozója, amely szintén segíti az immunválaszok fokozását.

“Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy egy körülbelül 20 perces mérsékelt futópad-edzés öt százalékos csökkenést eredményezett a TNF-et termelő stimulált immunsejtek számában” – mondta Hong. “Annak ismerete, hogy mi indítja el a gyulladásos fehérjék szabályozási mechanizmusait, hozzájárulhat új terápiák kifejlesztéséhez a krónikus gyulladásos betegségben szenvedő egyének számára.”

A vizsgálat igazolta az elméletet

A vizsgálat 47 résztvevője futópados testedzést végzett a fittségi szintjükhöz mérten. A 20 perces testmozgás előtt és után pedig vért vettek tőlük a kutatók.

“Vizsgálatunk azt mutatja, hogy az edzésnek valójában nem kell intenzívnek lennie ahhoz, hogy gyulladáscsökkentő hatású legyen. Már egy 20-30 perces mérsékelt gyors séta vagy futás is elegendő lehet” – mondta Hong. “Ez jó hír, hiszen az intenzív és megterhelő edzések gyakran elijesztik azokat a krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőket, akiknek a legnagyobb hasznot hozhatná ez a gyulladáscsökkentő hatás”

A gyulladás alapesetben a test immunválaszának létfontosságú része. A test így próbálja meggyógyítani magát egy sérülés után; megvédeni magát az idegen betolakodóktól, például vírusoktól és baktériumoktól; és helyrehozni a sérült szöveteket. A krónikus gyulladás azonban súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például cukorbetegséghez, lisztérzékenységhez, elhízáshoz és egyéb krónikus állapotok kialakulásához.

“A krónikus gyulladásos betegségben szenvedő betegeknek mindig konzultálniuk kell orvosukkal a megfelelő kezelési tervről, de annak ismerete, hogy a testmozgás gyulladáscsökkentőként működhet, izgalmas előrelépés a lehetőségek sorában” – mondta Hong.

Forrás: eurekalert.org

Szabó Zsófia szerzőről

7 thoughts on “Testmozgás: Már napi 20 perc is gyulladáscsökkentő hatással bír”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .