A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Ha valakinek a cukorbetegsége miatt magas a glükózszintje, az számos egészségügyi problémához vezethet, amelyek hatással lehetnek az egész testre és a szervekre. Ezen szintek kezelése csökkentheti a károsodás kockázatát az egész szervezetben. A cukorbetegség korai diagnosztizálása, valamint a rendszeres orvosi ellátást, életmódbeli változtatásokat és gyógynövényes, rosszabb esetben gyógyszeres kezelést magában foglaló kezelési terv betartása segíthet csökkenteni a cukorbetegség hatásait.

Ez a cikk a cukorbetegség néhány hosszú távú szövődményét és azok megelőzését vizsgálja.

A cukorbetegség típusai

A glükóz vagy vércukor az emberi szervezet fő energiaforrása. Az emberek által fogyasztott ételekből származik. Az inzulin hormon segít a szervezet sejtjeinek a glükóz üzemanyaggá alakításában.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy sejtjeit, és megakadályozza az inzulintermelést. A 2-es típusú esetén pedig a szervezet nem képes inzulint előállítani, vagy az inzulin nem működik úgy, ahogy kellene.

Mindkét típusnál magasabb lesz a vérben lévő cukor mennyisége, mint kellene.

A 2-es típus gyakoribb. Hosszabb idő alatt alakul ki, és gyakran összefügg a testmozgás hiányával, az egészségtelen táplálkozással vagy az elhízással, bár más tényezők is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Az 1-es típus általában genetikai eredetű, és leggyakrabban gyermekeknél és serdülőknél fordul elő, bár bármely életkorban kialakulhat.

Mindkét típusú cukorbetegség sokféle károsodást okozhat a szervezetben, ha egy személy nem tudja kontrollálni ezt az állapotot.

1, Keringés és szív- és érrendszeri

A magas vércukorszint károsíthatja a szív- és érrendszer minden részét. Emiatt szoros kapcsolat van a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák kialakulása között.

Vérerek, véredények

A túlzott vércukorszint csökkenti az erek rugalmasságát, és szűkíti is azokat, ami akadályozza a véráramlást. Ez csökkent vér- és oxigénellátáshoz vezethet, növelve a magas vérnyomás, valamint a kis- és nagyerek károsodásának kockázatát.

A magas vérnyomás a szívbetegség kockázati tényezője. A cukorbeteg felnőttek közel 74% százalékának magas a vérnyomása is.

A cukorbetegek csökkenthetik a szív- és érrendszeri és keringési problémák kialakulásának  kockázatát, ha:

  • kezelik a vércukorszintjüket.
  • leszoknak a dohányzásról.
  • kezelik a vérnyomásukat.
  • csökkentik a koleszterinszintjüket.
  • rendszeresen mozognak.
  • rostban gazdag ételeket fogyasztanak.

A szív- és érrendszer

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok a cukorbetegek körében.

A CDC hozzáteszi, hogy a cukorbetegeknél kétszer-háromszor nagyobb az esélye annak, hogy agyvérzést kapjanak, vagy valamilyen szívbetegségben meghaljanak, mint a betegség nélkül élők.

Ezenkívül a cukorbetegség gyakran más, a szívet megterhelő állapotokkal együtt fordul elő, mint például az elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázati tényezői.

Sebek és fertőzések

A rossz keringés befolyásolja a szervezet gyógyulási képességét seb vagy fertőzés esetén. Ennek oka az alacsony vér-, oxigén- és tápanyagellátás.

2, A Cukorbetegség hatása az idegrendszerre

A neuropátia vagy idegkárosodás a betegség gyakori szövődménye. A kezdeti diagnózisával rendelkező emberek körülbelül 10-20 százalékának van idegkárosodása. Minél tovább él egy személy cukorbetegséggel, annál nagyobb az esélye a neuropátiának.

A neuropátia az idegrendszer bármely részét érintheti, beleértve az autonóm vagy önkéntelen funkciókat, például az emésztést irányító idegeket.

A leggyakoribb formája azonban a perifériás neuropátia. Ez fájdalmat és zsibbadást okoz a végtagokban, különösen a lábakban, a lábfejekben és a lábujjakban, a karokban, a kezekben és az ujjakban.

Lábak

A neuropátia következtében fellépő érzékelésvesztés megnehezítheti a személy számára, hogy észrevegye a kisebb sebeket. A rossz keringéssel együtt ez súlyos szövődményekhez vezethet.

Ha például valaki nem vesz észre hólyagot a lábán, akkor fertőzés alakulhat ki és gyorsan súlyosbodhat. A rossz keringés hozzájárul ehhez. Fekélyképződés és szövetelhalás következhet be, és egyes esetekben amputációra lehet szükség.

3, A vesék és a húgyúti rendszer

Idővel a magas vércukorszint károsíthatja a vesék ereit. Ez a károsodás megakadályozza, hogy a vesék kiszűrjék a salakanyagokat a vérből. Idővel veseelégtelenség alakulhat ki.

A cukorbetegséget a vesebetegségek egyik fő okaként írják le. 3 cukorbetegből 1-et érint.

4, A cukorbetegség ronthatja a látást is

A cukorbetegség számos szemprobléma kialakulásának kockázatát növeli, amelyek közül néhány látásvesztéshez vezethet.

A rövid távú problémák közé tartozik a magas vércukorszint miatti homályos látás. A hosszú távú szövődmények a következők:

  • glaukóma
  • diabéteszes retinopátia
  • makula ödéma
  • szürkehályog

A rendszeres szemvizsgálat, a vércukorszint szabályozása, valamint a dohányzás elkerülése vagy abbahagyása egyaránt segíthet megvédeni a szem egészségét a cukorbetegség esetén.

5, Emésztőrendszer

Az idegrendszer károsodása hatással lehet az autonóm szervezet működésére, beleértve az emésztést is.

Gasztroparézis akkor fordulhat elő, ha az idegkárosodás megzavarja az emésztőrendszer azon képességét, hogy táplálékot szállítson a gyomorból a vékonybélbe.

Az állapot a következőket eredményezheti:

  • hányinger
  • hányás
  • savas reflux
  • puffadás
  • hasi fájdalom
  • súlycsökkenés súlyos esetekben

6, Szexuális egészség és termékenység

A vérerek és az autonóm idegrendszer cukorbetegséggel összefüggő károsodása negatív hatással lehet a szexuális működésre és a szervezet azon képességére, hogy szexuális ingereket küldjön és reagáljon.

Az erekciós diszfunkció több mint háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbeteg férfiaknál, és 10-15 évvel korábban jelentkezhet, mint azoknál, akiknél nem áll fenn a cukorbetegség.

Termékenység – romolhat a cukorbetegség miatt

A cukorbetegség mind a férfiak, mind a nők termékenységét befolyásolhatja.

Egy 28 tanulmányból álló 2020-as áttekintés összefüggést mutat a 2-es típusú cukorbetegség kockázata és a lányoknál a pubertás korai megjelenése között.

A menstruációs rendellenességek is gyakoriak a menstruáció kezdete után, a nők erősebb menstruációt tapasztalhatnak, és a menopauza korábban kezdődhet a cukorbetegség miatt.

A cukorbetegek körében magas a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és az elhízás előfordulása is. Mindkét eset növelheti a termékenységi problémák esélyét.

A cukorbetegség terhességi szövődményeket is okozhat – ezért a teljes terhesség alatt elengedhetetlen a megfelelő vércukorszint-szabályozás.

Egy másik, 2018-ban készült tanulmány megállapította, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiaknál általában alacsonyabb a spermium minősége, és nagyobb a meddőség kockázata.

7, A cukorbetegség hatása a bőrre

Kapcsolatok vannak a cukorbetegség és a különböző bőrbetegségek között. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek:

  • száraz bőr
  • bőrcímkék
  • sötét bőrfoltok
  • bakteriális fertőzések
  • gombás fertőzések
  • viszketés
  • diabetikus dermopátia, amely ártalmatlan, de potenciálisan zavaró gömbölyű, barna, pikkelyes foltokkal jár
  • hólyagok

8, Anyagcsere problémák

Az anyagcsere az a folyamat, amelynek során a szervezet a tápanyagokat energiává alakítja. Ennek a folyamatnak a megzavarása különféle szövődményekhez vezethet, amelyek közül néhány életveszélyes lehet.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma olyan állapotok és tünetek összességére utal, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás.

Az orvos metabolikus szindrómát diagnosztizálhat, ha valakinél a következő tünetek valamelyike van:

  • magas éhomi vércukorszint
  • magas LDL („rossz”) koleszterinszint és alacsony HDL („jó”) koleszterinszint
  • magas vérnyomás, vagy magas vérnyomás
  • nagy derékbőség a középső testzsír miatt
  • magas trigliceridszint a vérben

A cukorbetegség és a metabolikus szindróma egyéb vonatkozásai kockázati tényezői közé tartozik az alacsony fizikai aktivitás és a túlsúly.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .