Íme 11 étrend-kiegészítő, ami fokozhatja a termékenységet

A termékenység problémái napjainkban egyre több nőt érintenek

Aki valaha küzdött a termékenység és a teherbeesés nehézségeivel, az tudja, hogy a meddőség egy nagyon kemény időszak, különféle kezelési lehetőségekkel.

Van azonban egy olyan lehetőség a babavállalási esélyek növelésére, ami viszonylag egyszerű és nem invazív. Ez nem más, mint az étrend.

Pontosabban, az élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel bevitt mikrotápanyagok.

A mikrotápanyagok szerepe a termékenység szempontjából

Mivel a termékenység egy nagyon összetett egyenlet, és minden ember teste más és más, a mikrotápanyagokkal és a fogantatással kapcsolatos tudomány még, mondjuk úgy, gyerekcipőben jár.

Ennek ellenére néhány ígéretes tanulmány elkezdett rávilágítani a vitaminok szerepére a teherbeesés során, és az utána elkezdődő folyamatok alatt.

A vitaminok fontos szerepet játszanak a női egészségben. Számos funkcióhoz nélkülözhetetlenek, többek között:

  • menstruáció és ovuláció
  • pajzsmirigy működése
  • energiatermelés
  • immunfunkció
  • a petesejt minősége és érése

Tehát a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel kritikus fontosságú, amikor megpróbáljuk megteremteni a megfelelő környezetet egy egészséges terhességhez. Egyes tápanyagok még a policisztás petefészek szindróma (PCOS) tüneteit is csökkenthetik, amely a meddőség egyik gyakori oka.

Férfiaknál a vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos kiegészítők növelhetik a spermiumok számát és mozgékonyságát, segítve a kis úszókat céljuk elérésében.

„Bár ígéretesek, ezeknek a vizsgálatoknak a többsége kicsi volt, és nem volt szigorú módszertanuk” – mondja Dr. Tieraona Low Dog főorvosi tanácsadó.

Nézzük, mik segíthetnek!

1, B-vitaminok és a termékenység

Kinek segíthet: nőknek és férfiaknak egyaránt

Termékenységi előny: elősegítheti a petesejtek egészségét és megelőzheti az ovulációs meddőséget (“Ovulációs meddőség” az, amikor az ovulációs rendellenesség okozza a meddőségét.); javíthatja a sperma minőségét

Biztosan hallottad már, hogy a folsav (B9-vitamin) fontos a terhesség előtt és alatt is (erre egy percen belül rátérünk). De más B-vitaminok is szerepet játszanak a termékenység során.

Egy kiterjedt, hosszú távú közegészségügyi vizsgálat során a B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin magasabb bevitele az ovulációs meddőség alacsonyabb kockázatával járt együtt.

Egyes tanulmányok a B12-vitamin alacsony szintjét összefüggésbe hozták a női meddőséggel. Ráadásul egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a magasabb B12- és folsavszint fokozhatja a meddőségi kezelés alatt álló nők termékenységét.

További kutatásokra van szükség, de egyes szakértők úgy vélik, hogy a B-vitaminok segíthetnek a sperma minőségének javításában is.

2, C-vitamin

Kinek segíthet: Férfiaknak

Termékenységi előny: Támogathatja a spermiumok számát és a mobilitást

A C-vitamin erős antioxidáns. Csökkentheti a sejtkárosodást az egész szervezetben és fokozhatja a vas felszívódását.

Egy 2016-os áttekintés, több tanulmány megbízható forrása szerint, a C-vitamin E-vitaminnal történő szedése javítja a férfiak spermájának számát, mobilitását és néha a DNS integritását is, más szóval a minőségét.

3, Kalcium

Kinek segíthet: nőknek és férfiaknak egyaránt

Termékenységi előny: Segítheti a spermiumok képződését

A kutatások nem biztosak abban, hogy az extra kalcium növeli a termékenységet. De mind a férfiak, mind a nők számára fontos, hogy elegendő mennyiségű ásványi anyagot fogyasszanak a hiányosságok megelőzése érdekében.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a kalciumhiány a férfiak meddőségének oka lehet, mivel a kalcium részt vesz a spermatermelésben is.

4, Koenzim Q10

Kinek segíthet: férfiaknak és nőknek egyaránt

Termékenységi előny: Javíthatja a petefészek válaszát az in vitro megtermékenyítésre (szervezeten kívüli – IVF); fokozhatja a spermiumok mozgékonyságát

A szervezet önmagában is termel Q10-et (CoQ10), de a véráramban lévő mennyiség növelése előnyös lehet a babavárás szempontjából.

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a CoQ10 kiegészítése javítja a petefészek reakcióját az IVF-en átesett nőknél.

5, D-vitamin

Kinek segíthet: nőknek és férfiaknak egyaránt

Termékenységi előny: javíthatja a petefészek stimulációját és a sperma minőségét

Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a D-vitamin hiányát a nők terméketlenségével.

Egy 2019-es elemzés szerint a PCOS miatt meddő nők szervezetében alacsony a D-vitamin szintje.

A D-vitamin alapvető szerepet játszik a női és a férfi reproduktív funkcióban. Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin-hiány mind a férfiaknál, mind a nőknél összefüggésbe hozható a meddőséggel, ezért fontos a D-vitamin-hiány kezelése.

6, E-vitamin

Kinek segíthet: férfiaknak és nőknek egyaránt

Termékenységi előny: Növelheti a spermiumok mozgékonyságát; javíthatja a női reproduktív egészség általános állapotát

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegíthetik a spermiumok működését férfiaknál, és támogathatják a nők általános reproduktív egészségét.

7, Folát a termékenység javítására

Kinek segíthet: Nőknek

Termékenységi előny: Segíthet a terhesség elérésében; javíthatja a termékenység kezelések eredményét

Az elegendő folát fogyasztása nem csak a terhesség alatt jó döntés. Bölcs dolog lehet a kiegészítés már a teherbeesés előtt is.

“A fogamzás előtti folsavpótlás növeli a teherbeesés esélyét, javítja a termékenységi kezelések eredményét, és csökkenti a csecsemő idegcső-hibáinak kockázatát” – mondja Low Dog.

8, Vas

Kinek segíthet: Nőknek

Termékenységi előny: Megakadályozhatja a vashiányos vérszegénységet

Az ovulációs meddőséget vashiány is okozhatja. Egy 2006-os, több, mint 18 000 nő bevonásával végzett hosszú távú tanulmány kimutatta, hogy a vaspótlás csökkenti az ovulációs meddőség kockázatát.

9, Omega-3

Kinek segíthet: férfiaknak és nőknek egyaránt

Termékenységi előny: Növelheti a spermiumok mozgékonyságát; segíthet a 35 év feletti terhesség elérésében

“A táplálkozási mintákat tekintve, a tenger gyümölcseinek az egészséges táplálkozás részeként történő fogyasztása a férfiak és a nők nagyobb termékenységével jár együtt” – jegyzi meg Low Dog.

„Amíg a további kutatásokra várunk, azt mondanám, hogy ha nem eszik valaki rendszeresen omega-3-ban gazdag tenger gyümölcseit, érdemes lehet egy táplálék-kiegészítőt szednie a teherbeesés előtt” – mondja.

10, Szelén

Kinek segíthet: férfiaknak és nőknek egyaránt

Termékenységi előny: javíthatja a spermium minőségét; csökkentheti a vetélés kockázatát

A szelén egy fontos ásványi anyag, amely szerepet játszhat a reproduktív rendszerben.

A 2015-ös kutatás szerint a szelénhiány a vetélés, az alacsony spermaminőség és a rossz spermamozgás egyik okozója lehet.

Egy 2019-es tanulmány szerint a szelén segíthet a női petesejteket körülvevő folyadék egészségének megőrzésében is.

Mivel a szelén szükséges a hímivarsejtek termeléséhez, egyes kutatások szerint a szelén és az E-vitamin kombinációja javíthatja a sperma minőségét és a spermiumok mozgékonyságát.

11, Cink és termékenység

Kinek segíthet: férfiaknak és nőknek egyaránt

Termékenységi előny: Segítheti a megtermékenyítést és a petefejlődést; javíthatja a sperma minőségét

A cink elengedhetetlen a spermiumok kialakulásához. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a cinkhiány gyenge minőségű spermiumokhoz vezethet.

Ami a cinket és a női termékenységet illeti, egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy ennek az ásványi anyagnak az alacsonyabb szintje lassíthatja, nehezítheti a teherbeesést.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .