Mitől betegek a gyermekek?

A D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben. Miért ilyen alacsony a gyerekek D-vitamin szintje és ez milyen betegségekhez járul hozzá? Mitől betegek?

Egy tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves gyermekek körében a D-vitamin hiány az 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.

Természetesen a cikk az orvosi szaknyelvben megszokott félreérthető módon fogalmaz. Elégtelen bevitelt emleget, ahelyett, hogy hiányt állapítanának meg. Mivel a hiányt pótolni kellene, mert ugye az mégsem járja, hogy gyermekeink véréből hiányozzon egy ilyen létfontosságú tápanyag.

Akik rendszeresen olvassák cikkeinket tudják, hogy az “elégtelen bevitel” ugyanazt jelenti, mint a hiány egy vitamin esetében. Sajnálatos módon még az is kiderül a cikkből, hogy a hiányt az egyébként nagyon alacsonyan megállapított normál értékhez képest állapították meg, és ez alapján megállapítható, hogy az optimális egészséghez szükséges D-vitamin szintet talán a gyermekek 90%-a nem kapja meg. Ehelyett a krónikus D-vitamin hiánytól betegek lesznek. Igen, ezzel számolnunk kell rövidesen.

A cikk megjelenését megelőző kutatást vezető Michal L. Melamed szerint: “Ez hihetetlen … kezdetben nem hittünk az eredményeknek. Úgy gondolom, ez nagyon elszomorító.”

De miért annyira alacsony a gyermekek D-vitamin szintje, hogy betegek lesznek?

A napfény hatására a testünk képes maga előállítani a D-vitamint, és a szőrös állatokhoz hasonlóan étrendünkből is képesek vagyunk hasznosítani az abban található D-vitamint. Mivel azonban a gyermekeink életmódjuk miatt nem tartózkodnak napsütésben naponta egy-két órát, főleg ősszel és télen nem (mondjuk ez igaz a felnőttekre is) és a készételek vitamin tartalma sem elegendő, az eredményen nincs mit csodálkozni.

Nézd csak meg a mai fiatalokat! Úgy élnek, mint a vámpírok.

Hajnalig ébren vannak, majd a fél napot átalusszák. Légkondicionált autóval mennek iskolába és jönnek haza, esetleg abban várják meg, míg szüleik bevásárolnak a boltban. Napsütésben alig tartózkodnak, pedig ez éltető elem lenne számukra. Persze, hogy betegek.

A napolaj és ózonlyuk üzletág pedig naponta szajkózza, milyen veszélyes a napon tartózkodni. Mára elérték, hogy miközben senki nem tudja, hogy a napfény létfontosságú tápanyag, azt mindenki tudja, hogy milyen veszélyes. Mellesleg azt elfelejtik hozzátenni, hogy a napfényvédő krémeik legalább 5 rákkeltő anyagot tartalmaznak. Tehát csak akkor kenje magára valaki, ha megunta az életét.

És ha mindez nem lenne elég…

…itt van a nyakunkon a táplálkozási szakértők és hivatalok sora! Ők ahelyett, hogy a hiány megszüntetésén törnék a fejüket, inkább üldözik és betiltják azokat a vitamin-készítményeket, amik elegendő mennyiséget tartalmaznak például D-vitaminból, hogy a fenti hiányt némileg ellensúlyozhatnák. Ahelyett, hogy megtanítanák a szülőknek és a tanároknak a legfontosabb tudnivalókat a napfényről vagy a vitaminokról, tevőlegesen járulnak hozzá a gyermekek beteggé tételéhez.

És pár év múlva a ma D-vitamin hiányban (a cikk szerint csupán elégtelen bevitel) szenvedő gyerekek betegek lesznek és olyan jól jövedelmező betegségekkel jelentkeznek a gyógyszertárakban, mint rák, depresszió, csontritkulás, elhízás és szívbetegségek, amiket számos kutatás hozott szoros kapcsolatba a D-vitamin hiányával.

Forrás: pediatrics

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .