Halolaj: A terhesség alatt fogyasztva csökkentheti a gyerekkori asztma kockázatát

A halolaj és az omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyei közismertek: a szívbetegségek kockázatának csökkentésétől a kognitív funkciók védelméig terjednek. Új kutatások szerint a telítetlen zsír kiegészítéseinek további előnye lehet, hogy csökkentheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát.

Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok két fő osztályának egyike. Megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben, mint a lenmagban és a halakban, valamint étrend-kiegészítőkben, például a halolajban.

Az eddigi a kutatások azt mutatták, hogy az omega-3 zsírsavak – közvetlenül ételből fogyasztva – több egészségügyi előnnyel is járnak. Kimutatták, hogy a tenger gyümölcseinek mérsékelt fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív hanyatlás, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásnak kockázatát.

A tengeri ételek fogyasztása javíthatja a csecsemők egészségi állapotát

Egy új tanulmány további egészségügyi előnyöket ismert fel a halolaj kapcsán. Szerintük az omega-3 csökkentheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint az Egyesült Államokban 6,3 millió, 18 év alatti gyermek – vagyis az összes amerikai gyermek 8,6 százaléka – rendelkezik asztmával.

A CDC jelentése szerint az asztma előfordulása az elmúlt évtizedben nőtt az Egyesült Államokban, és a betegség jelenleg a legmagasabb szinten van.

Egy új tanulmány szerzői kapcsolatot feltételeznek a nyugati országokban az asztmában szenvedő gyermekek növekvő száma és az étrendjükben található gyulladáscsökkentő omega-3 alacsony szintje között. A kutatók ezért megvizsgálták az omega-3-kiegészítők terhes nőkre gyakorolt ​​hatását és utódaik sípolásra és asztmára való hajlamát.

A terhesség alatt fogyasztott halolaj és a gyermekkori asztma közötti kapcsolat vizsgálata

Ken Stark professzor és csapata 736 terhes nőt választott ki. Az egyik csoport napi 2,4 gramm n-3 hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavakat (LCPUFA) kapott halolaj formájában. A kontrollcsoport pedig naponta ugyanennyi olíva olajat kapott placebo-ként.

Az LCPUFA-k között volt eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) is. Ezek megtalálhatók a hidegvízi halakban, és döntő fontosságúak az emberi test immunválaszának szabályozásában.

A kutatók gyors elemzési technikákat használtak a terhes nők vérében az EPA és a DHA szintjének mérésére. Stark professzor, aki a tesztelési eljárásokat vezette, elmagyarázza az ilyen módszer alkalmazásának előnyeit.

„A vér omega-3 zsírsavszintjének mérése pontos és precíz értékeket mutat a tápanyagok állapotáról. Laboratóriumaink egyedülállóan felszereltek a zsírsavak gyors, rendkívül pontos és költséghatékony mérésére.” – Prof. Ken Stark 

Az anyák utódainak fejlődését 5 évig követték nyomon. Ebben a korban már klinikailag diagnosztizálható az asztma.

Az 5 éves periódus alatt a kutatók megfigyelték a gyermekek egészségét asztma és tartós sípolás, légúti fertőzések, asztma szövődmények, ekcéma és allergének iránti érzékenység szempontjából.

Az eredményeket a New England Journal of Medicine publikálta.

Az omega-3 31 százalékkal csökkentette a gyermekkori asztma kockázatát

Úgy tűnik, hogy a halolaj tanulmány eredményei megerősítik a szerzők hipotézisét.

„Régóta gyanítottuk, hogy van összefüggés a hosszú láncú omega-3 zsírok gyulladáscsökkentő tulajdonságai, a nyugati étrend alacsony omega-3 bevitele és a gyermekkori asztma növekvő aránya között. Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy határozott és jelentős kapcsolatban állnak egymással. ” Prof. Hans Bisgaard

A tanulmányból kiderült, hogy azon nők gyermekeinél, akik a harmadik trimeszterben bevették a napi LCPUFA adagjukat, csaknem 31 százalékkal csökkent az asztma vagy a tartós zihálás kialakulásának kockázata.

A vérvizsgálatok azt is feltárták, hogy a kiegészítők leginkább azoknál a nőknél voltak hasznosak, akiknek a vizsgálat elején alacsony volt az EPA és a DHA szintje. A kiegészítők 54 százalékkal csökkentették gyermekeik asztmájának kockázatát.

A szerzők kiemelik, hogy tanulmányuk halolaj hatásairól hozzájárul az asztma kezeléséhez és megelőzéséhez.

„Amerikában és Kanadában több olyan nő van, akiknek alacsony a vérükben található EPA- és DHA szint, mint Dániában. Tehát az észak-amerikai lakosság körében még nagyobb kockázatcsökkenésre számítunk. Ezeknek a nőknek az azonosítását és kiegészítőkkel történő ellátását elsőbbségi védelemnek kell tekinteni a gyermekkori asztma csökkentése és megelőzése érdekében. ” mondta Ken Stark professzor.

“Az asztma és a sípoló rendellenességek az elmúlt évtizedekben több, mint kétszeresére nőttek a nyugati országokban” – teszi hozzá Bisgaard professzor. “Most megelőző intézkedéseket végzünk, melyek segítenek csökkenteni ezeket a számokat.”

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Halolaj: A terhesség alatt fogyasztva csökkentheti a gyerekkori asztma kockázatát”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .