Az endometriózis természetes gyógymódjai

Az endometriózis nevű betegség elnevezése az endometriumból származik, amely a méhfal belső felszínét borító nyálkahártya. A méh nyálkahártyája a menstruációs ciklus során havonta felépül, majd vérzés kíséretében leválik és kilökődik. Az endometriózis azt jelenti, hogy endometriumhoz hasonlóan működő szövet jelenik meg a szervezet más területein, elsősorban a hasüreg egyes részein, de akár olyan távoli területen is, mint a tüdő. Ezt a rossz helyen növekvő szövetet nevezzük endometriózisnak.

Az endometriózis szövet a méh belső szövetéhez hasonlóan reagál a női hormonokra. Minden hónapban felépül, majd a ciklus végén vérzés formájában leválik. Viszont a méh nyálkahártyájával ellentétben, a méhen kívül keletkező szövet számára alig van lehetőség a testüregből való kijutásra. Belső hasüregi vérzés, a szöveteket övező területen bekövetkező gyulladás és hegképződés kíséri a problémát.

Az endometriózis leggyakoribb tünetei a normálisnál intenzívebb fájdalom, főleg a menstruációs vérzés előtt és közben, fájdalom a közösülés során vagy azt követően, meddőség, és rendszertelen pecsételő vérzések. Az endometriózisban szenvedő nők egy része tünetmentes, vagy az enyhe tüneteket nem ennek tulajdonítja.

A hagyományos orvoslás a műtéti eltávolítást és a hormonális beavatkozást foglalja magában. A természetes gyógymódok is a hormonális probléma kezelését célozzák meg. Az a feltevés, hogy a szervezet vagy túlságosan sok ösztrogént termel, vagy túl kevés progeszteront, illetve a máj nem képes időben lebontani az aktív ösztrogént. Emiatt a kezelésben a hangsúly a máj és az emésztőrendszer megfelelő étrendi kiegészítésére és a hormonkiegyensúlyozó növényi tápanyagokra koncentrál.

Az endometriózis természetes gyógymódjai

Ha egy orvostól kérsz tanácsot, elsőként az állati zsírok, különösen a tej, a zsíros húsok  és a tojás fogyasztásának csökkentése lesz a javaslatai közt, de a koffein és a cukor elhagyása is gyakori tanács. Nem gondolom, hogy ettől meggyógyul bármelyik endometriózis, de mint általános érvényű jó tanács megfogadható, még akkor is, ha nem szenved semmilyen betegségben valaki.

Bár zsírsavtartalmukra szükség lenne, sajnos a tengeri halak és az ebből készült konzervek sem jöhetnek szóba a magas PCB szennyezettség miatt, amit összefüggésbe hoztak az endometriózis kialakulásával.

Vannak viszont olyan ételek, amiknél úgy találták, hogy kiegyensúlyozó hatásuk van az ösztrogén egyensúlyra.

Ezek a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta és a kelbimbó, valamint a kínai kel.

A szója tartalmaz két, az ösztrogénhez hasonló vegyületet, úgynevezett fito-ösztrogéneket. A genistein és a daidzein megakadályozzák, hogy a vérben úszó ösztrogén kifejthesse a hatását. Mivel hozzákapcsolódnak a sejtek ösztrogén receptoraihoz, megakadályozva a női ösztrogén számára a kapcsolódást.

Akinek a szója nem felel meg valamiért, annak jó hír, hogy minden bab tartalmazza ezt a két anyagot. A tarkababban például jóval nagyobb mennyiségben, mint a szójában.

Az otthon készített babcsíra kitűnő választás azok számára is, akik a bablevestől óvakodnak. A genistein tartalma a csírázás során százszorosára is megnőhet, mivel az otthoni körülmények közt csírázó babon még olyan gombák is fejlődnek, amik ezt eredményezik.

Az endometriózis kezelése során egyél minél több babcsírát. Otthon nevelni jó szórakozás és egészséges is.

További hasznos élelmi források lehetnek:

  • Zeller és petrezselyem, ami a flavonoidok remek forrása,
  • Lenmag, ami magas lignan és egyéb rost tartalma miatt értékes,
  • Barátcserje

Omega 3 és egyebek

Az omega-3 olajokról úgy találták, hogy jótékony hatással lehetnek az endometriózis kezelésében, de célszerű tiszta halolaj kapszulát alkalmazni a bizonytalan tisztaságú tengeri halak fogyasztása helyett. Napi 5-6 gramm szükséges.

Az egyéb kiegészítők közül ki kell emelnünk a B-vitaminokat, a C-vitamint a cinket és a kalciumot a magnéziummal. Fontos, hogy a kalciumot sosem magában, hanem legalább 2:1 arányban a magnéziummal együtt kell fogyasztani. A B-vitamint olyan komplex formában célszerű fogyasztani, aminek a napi adagja legalább 50 mg B6-vitamin tartalmaz.

A gyógynövények közül az emésztést támogató hazai növényeket javaslom. Az aranygyökér, a gyermekláncfű, az articsóka, a máriatövis, és a bojtorján javítja az emésztést. A gyömbértea hatékonyan enyhíti a hányingert, ami jelentkezhet az endometriózis ciklusaival egyidőben.

Egyéb természetgyógyászati módszerek is hatékonynak bizonyultak, beleértve a hő-, fény és hidroterápiákat, elsősorban a fájdalmas tünetek enyhítésében.

Forrás: naturhirek, Charles Silverman N.D.: The Homemade Medicine 3rd. edition

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “Az endometriózis természetes gyógymódjai”

  1. Üdv. 3 stádiumban laktózérzékenység mellett magas fokú szója érzékenységem van,ami hasfájdalommal és hányással jár, szinte bevitel után 10pre. A Bab az egyik legnagyobb mumus a gyomromnak! Nem szeretném leirni miért. Szóval lehet kutatások elkezdték a szója és a bab előnyét, de ne lepődjön meg senki ha endosként ez nem megy! 5 évembe került a szója probléma feltárása, ezért üt meg h a szóját elkezdjük dicsérni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .