Depresszió ellen

Egy klinikai kísérletben úgy találták, hogy az Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kivonata hatékonyan kezelte az enyhe és közepes depresszió tüneteit. A tanulmány a Nordic Journal of Psychiatry című orvosi szaklapban jelent meg. Hogyan hat az aranygyökér a depresszió ellen?

A kísérletet 80 (18 és 70 év közötti) személy bevonásával végezték. A csoportot három részre osztották. Az első napi 340 mg Aranygyökér kivonatot kapott naponta, a másik csoport a felét, míg a harmadik hatóanyag nélküli placebo kapszulákat.

Az eredmény azt hozta, hogy csupán azoknál következett be javulás, akik a Rhodiola tartalmú kapszulákat szedték. Látványosan javult az állapotuk az álmatlanságban illetve érzelmi ingadozásokkal küzdő pacienseknek minden látható mellékhatás nélkül.

A Rhodiola két módon hat a depresszió ellen

Először is a kutatók úgy gondolják, hogy a növény blokkolja a monoamin oxidáz enzimet, hasonlóan a korai antidepresszánsokhoz, mint például az amitriptilin (Teperin). Ezáltal segíti az agyban fenntartani néhány ingerület átvivő anyag, mint például a szerotonin és a neropinefrin szintjét.

Másrészt az is valószínű, hogy a Rhodiola lecsendesítsi az agynak egy részét, amit a HPA tengelyként ismertek. Ez csatlakoztatja az agyat a mellékvese-mirigyekhez. A mellékvesehormonok következetesen magas szintjeit találták olyan egyénekben, akik depressziótól szenvednek. A Rhodiola kezelheti ezt az egyensúlyhiányt és segíthet a normális szintek helyreállításában, így segít a depresszió ellen.

A növénynek igen hosszúra nyúlik a történelme

Tradícionálisan a testi és szellemi erőnlét helyreállításában alkalmazták és az éhségérzet csökkentésében. A legkorábbi írásos emlékek szerint még a Vikingek is termelték és vásárolták az Aranygyökér növényt. Későbbi korokban például a Szovjet orvosok sikerrel alkalmazták atléták és asztronauták fizikai és szellemi felkészítése során.

A szakértők úgy gondolják, hogy a közelmúlt legígéretesebb kutatása kezdődhet növénnyel és a depresszióval kapcsolatban. Dr. Richard Brown a Columbia Egyetem docense, aki pszichiáter és a Rhodiola lelekes támogatója, további kísérletekre bíztatta kollégáit a növénnyel kapcsolatban és kijelentette, hogy van remény a depresszióban szenvedők számára.

Forrás: naturhirek.hu

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Depresszió ellen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .