Kreatin: Számos pozitív hatással rendelkezik!

A kreatint legtöbben a fitnesziparhoz és az izomépítéshez kötik, pedig ennél sokkal több dologhoz kapcsolhatjuk hozzá. A vese és a máj aminosav szintézise után a kreatin energiát szolgáltat a test minden egyes sejtjének, beleértve természetesen az izmokat is. Bár a test teljes kreatintartalmának 95%-a az izmokban található, nagyon fontos szerepet játszik a szervezet egyéb területein is.

Honnan származik a kreatin?

A szervezetben tárolt kreatin körülbelül fele a táplálékunkból és a bevitt húsokból származik. A vegetáriánusok esetében ezért beszélhetünk általánosan alacsonyabb kreatinszintről, mivel a zöldségek nem számítanak jó forrásnak. Szerencsére az ételeken kívül étrend-kiegészítő formájában is pótolható és könnyen emészthető, körülbelül a bevitt mennyiség 80%-a képes bekerülni a keringésbe, ami igen magas aránynak számít.

A kreatinnal végzett tanulmányok nagy részében kreatin-monohidrátot alkalmaztak, ami a legemészthetőbb és a legkönnyebben előállítható forma. Bár a piacon többféle termék is megtalálható, az elvégzett tanulmányok mindegyike azt mutatta, hogy a leghatékonyabb változat a kreatin-monohidrát.

Sokan gondolják úgy, hogy a kreatin megterheli a májat és a vesét, ám az elvégzett tanulmányok mindegyike azt mutatta, hogy a kreatinnak nincs semmi rossz hatása az említett szervek egyikére sem.

Mivel a kreatin felezési ideje a testben körülbelül 3 óra, fontos, hogy az előnyök tökéletes maximalizálása érdekében 3-6 óránként pótold a kreatint. A bevétel után 1-2 órán belül éri el a csúcspontját és az, amit nem használ fel a szervezet, kiürül a testből.

Nem vagy testépítő? A kreatin másban is segíthet!

Neurodegeneratív-betegségek

Képes megerősíteni a mozgást vezérlő központi idegrendszer és a működő izmok közötti, röviden izom-ideg kapcsolatokat. Ezeket összefoglaló néven neuromuszkuláris kapcsolatoknak nevezzük. A kreatin tehát segíthet erősíteni ezt a kapcsolatot a Parkinson-kórban, a Huntington-kórban, az ALS-ben vagy az izomdisztrófiában szenvedő betegek esetében, valamint enyhítheti a depresszió tüneteit is.

Hidratálás

Tanulmányok kimutatták, hogy a kreatin javítja a hőszabályozást és a kitartást, ami előnyös lehet a sportolók és azon emberek számára egyaránt, akik hosszan tartó magas hőmérsékletnek vannak kitéve.

Szív- és érrendszer

A kreatin jótékony hatással van a szív-és érrendszerre, mivel csökkenti a trigliceridek és a homocisztein szintjét, amik mindegyike potenciális veszélyt jelenthet a szívbetegségek kialakulásában. Azt is megállapították, hogy a pangásos szívelégtelenségben szenvedő emberek kreatinszintje rendkívül alacsony.

Agyi teljesítmény

Egy placebo-kontrollos, kettős-vak kísérletben a résztvevők napi 5 gramm kreatin kiegészítést vagy placebót kaptak. A kutatók megállapították, hogy annál a csoportnál, akik kreatint kaptak, javult a résztvevők rövid távú memóriája, valamint növekedtek az intelligencia és IQ-értékek is a placebo csoporthoz képest. Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy  javítja a kognitív képességeket az idősek esetében.

Természetes kreatin források

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb források a különböző vadhúsok. Ezekben általában kevesebb a kalória és a telített zsír, mint a házi húsokban. A vadhús mellett a szabadon tartott állatok vagy a vadon fogott halak húsa is megfelelő forrás lehet. A gazdaságban nevelt halak és a nem megfelelő étrendű állatok húsában jóval kevesebb a kreatin, mint a szabadon tartott állatokéban.

Sajnos a tudomány mai állása szerint nincs olyan növényi forrás, amivel a vegetáriánusok megfelelően pótolni tudják a kreatint, ezért számukra nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű aminosavat fogyasszanak. A különböző aminosavakat a szervezet a kreatin előállításához használja fel. Ilyen aminosav lehet az arginin, a glicin és a metionin.

Argininben gazdag ételek:

  • földimogyoró
  • dió
  • kókuszdió
  • szójabab
  • csicseriborsó
  • zab

A legjobb glicin források:

  • nyers alga vagy spirulina
  • nyers vízi torma
  • spenót
  • szezámmag

Metionin források:

  • brazil diófélék
  • zab
  • napraforgómag

Fogyasztása

A kreatin egy igen népszerű kutatási téma és számos egészségügyi probléma szempontjából ígéretesnek számít. A nap folyamán elosztott 5 gramm elfogyasztása bizonyult a leghatékonyabbnak.

Forrás: natualnews.com

Szabó Zsófia szerzőről

4 thoughts on “Kreatin: Számos pozitív hatással rendelkezik!”

  1. Mennyi az ajánlott napi adag? Hány részletben? Étkezés közben ajánlott bevenni?

    1. Kedves Balázs!
      Ahogy a cikk végén is írtuk, a nap folyamán elosztott 5 gramm elfogyasztása bizonyult a leghatékonyabbnak. Ezt a mennyiséget bármikor fogyaszthatod, nem kell feltétlenül az étkezésekhez kötnöd.

  2. Hol lehet megvásárolni és milyen áron?
    Idősebbek is szedhetik?
    Por formában van mint a fehérjék ?
    Köszönöm válaszát
    Üdv,

    1. Kedves Béla!
      Az újdonságaink között webáruházunkban is találhatsz Kreatin-monohidrát terméket. Az idősebb korosztály is bátran fogyaszthatja. A nálunk kapható termék por alapú, amit folyadékban elkeverve tudsz fogyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .