Vese: Milyen gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében?

A vese létfontosságú szerepet játszik az emberek életében. Ezek a kicsi, bab alakú szervek felelősek a hulladékok és a felesleges folyadék eltávolításáért. Ezenkívül megkönnyítik a vizelettermelést, szabályozzák a szervezet só-, sav- és káliumszintjét és olyan hormonokat termelnek, amik befolyásolják más szervek működését.

A vesék azonban hajlamosak a betegségekre és a károsodásokra. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a két legjellemzőbb krónikus betegség, ami rontja a vesefunkciókat. A magas vércukorszint károsíthatja a vese ereit, míg a magas vérnyomás szűkítheti, gyengítheti vagy megkeményítheti a vese artériáit. Ennek eredményeként csökken az ellátás a vese sejtjeiben. A vesekő képződése növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

A vesebetegség korai kezelése kulcsfontosságú a veseelégtelenség megelőzése érdekében. Ez azért is igen fontos, mert a végstádiumú vesebetegség esetében a vese már nem működik. Ilyenkor csak a dialízis vagy a veseátültetés lehet a megoldás, hogy a beteg életben maradhasson. A vesék sajnos nem csak a vesebetegségek miatt állhatnak le. A vesék hirtelen leállását, az úgy nevezett akut-veseelégtelenséget szívroham, kábítószer használat, elégtelen véráramlás vagy húgyúti probléma is előidézheti.

Az indiai Guru Jambheshwar Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói nemrégiben készítettek egy tanulmányt. Ennek során a vesével kapcsolatos problémák kezelésére szolgáló gyógynövényeket vizsgáltak meg. Az általuk vizsgált betegségek között szerepelt a vesekő, a diabéteszes nefropátia és a vesék toxicitása is. A diabéteszes nefropátia a cukorbetegség következtében kialakuló veseprobléma. Jellemzője a fehérje megjelenése a vizeletben és a lassan kialakuló veseelégtelenség.

Gyógynövények, amelyek segíthetnek a vese betegségei ellen

A kutatók szerint a krónikus vesebetegség világszerte egyre gyakoribb problémát jelent. A súlyos vesebetegségek nagy százaléka a cukorbetegség miatt fordul elő, aminek egyik ismert szövődménye a diabéteszes nefropátia. A diabéteszes nefropátia arra a károsodásra utal, amelyet a vesék azon része szenved, amely a vért szűri a cukorbetegség miatt.

A vesekő a szénhidrátok, lipidek és fehérjék szerves törmelékének, valamint a vesék kalcium-oxaláttal való túltelítettségének a következménye. Eközben a vese-toxicitás, vagyis a vesékre kifejtett mérgezőképesség olyan veseprobléma, amelyet gyakran gyógyszerek, vegyi anyagok vagy környezeti toxinok okoznak.

Számos tanulmány szerint egyes gyógynövények hatékonyan kezelik ezeket a vesével kapcsolatos problémákat.

Íme a legjobb természetes “gyógyszerek” a vese toxicitás kezelésére:

A diabéteszes nefropátia esetén alkalmazható természetes megoldások:

  • Fokhagyma
  • Áfonya
  • Ginkgo Biloba
  • Kínai édesgyökér
  • Piros zsálya
  • Amerikai Ginzeng

Vesekő esetén ezek a legjobb természetes megoldások:

  • Citrom
  • Napraforgó
  • Jázmin

A kutatók rámutattak, hogy ezekben a gyógynövényekben rengeteg biológiailag aktív vegyi anyag található, amelyek felelősek vesevédő és gyógyító hatásukért. Úgy vélik továbbá, hogy tovább kell vizsgálni ezen gyógynövények alternatív vagy kiegészítő gyógyszerként rejlő lehetőségeit, hogy ezek az egész világon elérhetőek legyenek mindenki számára.

Forrás: naturalnews.com

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “Vese: Milyen gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében?”

  1. Kérdésem az lenne hogy vesekő epeko kialakulását házi orvosom szerint a nagy dózisú C vitamin bevitel is okozhatja.
    Mi az igazság ebből Önök szerint?

    1. Kedves Attila!
      Ez egy régi, urológusok által terjesztett tévhit. Időközben több kutatás is ennek ellenkezőjét igazolta, de a kinyomtatott orvosi könyveket már nem zúzták be. Számos esetben tartósan, nagy mennyiségben adtak betegeknek c-vitamint aszkorbinsav formájában. Például:
      • nátha kezelésére (Hemilä H. 1992),
      • cukorbetegség gyógyítása céljából (Davie SJ, Gould BJ, Yudkin JS 1992),
      • allergia enyhítésére (Johnston CS, Martin LJ, Cai X. 1992),
      • szív és érrendszeri betegségek gyógyítása céljából (Simon J. A. 1992) vagy
      • vastagbél daganat megelőzésére (Greenberg és társai 1994).

      Általános gyakorlat minden normális klinikai vizsgálat esetén, hogy a mellékhatásokat nagyon precízen feljegyzik. Bár a fent említett vizsgálatok éveken át tartó, nagy mennyiségű aszkorbinsav adagoláson alapultak, egyetlen esetben sem sikerült kimutatni megnövekedett vesekő előfordulást.
      Curhan és urológus társai például 1996-ban a Harvard Egyetemen azzal az elképzeléssel vágtak bele egy több éven át tartó vizsgálatba, hogy a megnövekedett kalcium fogyasztás hozzájárul a vesekőképződéshez. Ezzel szemben azt találták, hogy a várttal éppen ellenkezőleg, a megnövekedett kalcium és a nagyobb c-vitamin fogyasztás csökkentette a vesekőképződést.

      Ezen kívül az alábbi cikk is hasznos lehet, amit Demecs István, fitoterapeuta írt a témában: https://vitaking.hu/c-vitamin-nem-okoz-vesekovet/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .