Mit kell tudni a napvédelemről?

Tanuld meg a legfontosabbat a napvédelem témájában és próbáld megtalálni a neked legmegfelelőbbet. Az elmúlt évtizedekben kicsit átalakult a bőrünket érő napsugárzás összetétele. A környezetszennyezés következtében a sejteket károsító összetevők elérik a felszínt és a bőrünket is. Ennek kétség kívül mostanában van a csúcsa és várhatóan még 70-80 évig ezzel kell számolnunk, amennyiben nem változik az emberiség ózonréteget lebontó káros anyag kibocsátása. Nem hessegethetjük el ezt a problémát azzal, hogy bezzeg a mi időnkben. Minden hagyományos naptej rákkeltő anyagokat tartalmaz. Amit a bőrünkre kenünk, az bejut a szervezetünk belsejébe is. Egy bőrre ártalmas anyag nem csupán a bőrt roncsolja, ugyanis hamarabb bejut a véráramba, mintha lenyeltük volna. Egy mérgező vegyület éppen úgy rombolja a májat, a nyirokrendszert, a hormonháztartást és gyakorlatilag az egész szervezetet, beleértve az immunrendszert is, mint a bőrünk felületét.

A bőrünk felületén folyamatos víz és gázcsere folyamatok zajlanak. Ennek során normál esetben a méreganyagoknak belülről kifelé kellene mozogniuk. Egy tiszta levegőjű környezetben, ahol nincsenek káros kemikáliák a levegőben és a vízben, ami ránk kerül, ez így is zajlik le. Kitűnő méregtelenítési eljárások alapulnak ezen az elven.

Szakértők szerint a naptejekben található vegyületek több rákos megbetegedést okoznak, mint az UV sugárzás hatására kialakuló bőrrák. Olvasd el a dobozon található, kötelezően feltüntetésre került anyagok listáját. Amennyiben találsz köztük olyat, ami:

Methyl… Propyl… Butyl… Ethyl… Trieth… Dieth… kezdetű vegyület, akkor biztos lehetsz benne, hogy mérgező anyaggal van dolgod.

Számos “Natural” vagy “Vegyszer mentes” napvédő termék átverés a piacon

Éppen most néztem meg két “chemical free” termék összetevőit és az alábbiakat tartalmazzák többek között: C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Sorbitan Isostearate, Sorbitan Sesquioleate, Ethylhexyl Palmitate, Ethyl Macadamiate, Calcium Starch Octenylsuccinate, Stearalkonium Hectorite…

Ki meri azt állítani, hogy az ethylhexyl palmitát nem vegyszer? Ez egy világ méretű átverés, amikor a fenti összetevőjű termék dobozán egy hatalmas aloe levél éktelenkedik.

Mindig olvasd el az összetevők listáját! Ami vegyszernek hangzik, az nagy valószínűséggel vegyszer is. Egyik ártalmasabb, a másik kevésbé, de akkor is vegyszer.

Léteznek természetes, vegyszermentes napvédők

Bár a kereskedők ezt gyakran tagadják, de vannak ilyenek is. A Kabana Green Screen (22-es faktor) vagy a Maui Naturals Sunscreen (30-as faktor) jó példa a teljesen természetes összetevőjű napvédelemre. Az EWG.ORG kereshető adatbázisában több, mint 65000 kozmetikai termék van csoportosítva veszélyesség szerint. Nyugodtan ellenőrizd le a saját fürdőszobádban található termékeket és láss csodát.

Napvédelem bentről kifelé

Évek óta nem használok napvédő krémeket. Pedig sok időt töltök a szabadban és néha még a tengerparton vagy vitorlások fedélzetén is eltöltök órákat a déli napsütésben. Míg korábban elég volt 20-30 perc a déli napsütésben, hogy leégjek, most órákat kell eltöltenem ugyanott, hogy egy kis pirosodást kapjak és az is egy napon belül eltűnik, besötétedik.

A napvédelem esetében a különbség a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztásában keresendő. Amennyiben több természetes antioxidáns van az étrendjében valakinek, több időt képes eltölteni a napon anélkül, hogy leégne. A színes gyümölcsökben található karotin vegyületek eljutnak a bőrbe is és védik a bőrt az UV sugárzás sejtkárosító hatásától.

Sokan mondják, hogy öröklődő probléma náluk a leégésre való hajlam. Ez ostobaság, a rossz étrendet örökölték a szüleiktől.

Amennyiben valaki sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, vagy algát fogyaszt, olyan mennyiségben jut hozzá a bőrvédő tápanyagokhoz, hogy nem fog öregedni a bőre, bármennyit is töltsön a napfényben.

Az UV sugárzás önmagában nem okoz rákot

Ha már a táplálkozásnál tartunk, lássunk egy másik feltevést is. Egy máig nem igazolt hipotézis, hogy a napsugárzás képes lenne bőrrákot okozni. Ami sokkal valószínűbb, hogy a hiányos táplálkozás és az UV-sugárzás együtt okozza a rák valószínűségének növekedését.

Más szóval: ahhoz, hogy rákos legyen valaki, vitaminhiányos étrend és mértéktelen napozás szükséges egy időben.

A bőrgyógyászat és a kozmetikai ipar a táplálkozási faktort teljes mértékben figyelmen kívül hagyja és csak a kenjük vagy ne-kenjük kérdésen lovagol. Azt senki nem említi meg, hogy a bőrünk teljes egészében abból épül fel, amit megettünk és ha ez rossz minőségű, akkor a bőrünk sem lesz szép és ellenálló.

Ellenben ha kényeztetni akarjuk a bőrünket, akkor jobban tesszük, ha naponta ötször eszünk zöldséget, színes gyümölcsöket és spirulinát, vagy ezekkel egyenértékű superfoodokat.

Napozni márpedig kell

Azt, hogy a napfény hiánya hogyan járul hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához, korábban már leírtuk. Ezt a két tudást összeolvasva bárkinek világossá válhat, miért nő évről évre a rákos megbetegedések száma, annak ellenére, hogy milliárdokat költünk rákkutatásra és évente érünk el áttörést benne.

Pusztán kezeljük tényként, hogy a d-vitamin, ami számos rák egyik leghatékonyabb ellenszere, a bőrünket érő napfény hatására termelődik és a túlzásba vitt napvédelemmel éppen azt az anyagot zárjuk ki a szervezetünkből, ami a naptejekben lévő vegyszerekkel harcolna, ha lenne.

Napvédelem: Mi a dupla hiba, ha nem ez?

Ha elolvastad ezt az írást, remélem nem az jött le neked, hogy soha nem használhatsz napvédelmet. Amennyiben egész évben hanyagoltad a bőröd karbantartását, és nem igazán eszel antioxidánsokban dúskáló étrendet, és hófehér a bőröd, akkor ne menj ki a tengerpartra órákra anélkül, hogy nem gondoskodsz valami védelemről. Különben tapasztalni fogod a hanyagság eredményét már aznap este, hiszen elég nagy eséllyel kell majd szembenézned a leégett bőr kellemetlenségeivel.

Ha megfogadod ezeket a jótanácsokat a napvédelem témájában és beszerzel egy valóban természetes napvédő krémet, felkészíted a bőröd egy 5-6 alkalmas szolárium bérlettel, mielőtt nyaralni mész és folyamatosan fogyasztasz antioxidánsokat igen bőséges mennyiségben, akkor nagy eséllyel úszhatod meg a nyarat a nap okozta károsodás nélkül.

Demecs István

forrás: naturhirek.hu

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .