Kudzu gyökér: Nézzük milyen egészségügyi előnye van!

Mi a kudzu gyökér?

A kudzu gyökér a Pueraria nemzetséghez tartozik, amely számos ázsiai országban őshonos. A kudzu gyökerét az emberek már hosszú évek óta használják a keleti gyógyászatban. Újabban pedig gyógynövény-kiegészítőként jutott el a nyugati országokba.

Ez a cikk a kudzu előnyeit, felhasználását és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.

Mit kell tudni erről a növényről?

A kudzu gyökér, más néven japán nyílgyökér Kínában, Japánban és Koreában őshonos. Ezek a kultúrák évszázadok óta széles körben használják. Ma a kudzu a világ más részein is nő, többek között az Egyesült Államok déli részén is.

Az emberek már több mint 2000 éve használják a kudzu gyökerét a hagyományos kínai orvoslásban, például láz, hasmenés, sőt cukorbetegség és szívbetegség kezelésére is.

Nyersen a kudzu gyökér hasonlít más gyökérgumókhoz, például a burgonyához vagy a jamgyökérhez. Bőre barnás, húsa fehér, és hosszúkás alakú.

A kudzu gyökér felhasználása

Napjainkban a kudzu gyökerét leginkább gyógynövény-kiegészítőként vagy gyökérteaként használják.

A kudzu gyökeret azonban élelmiszerként is fogyaszthatod. Az emberek gyakran fogyasztják a növény különböző részeit nyersen, párolva, sütve vagy zselésítve.

A gyökeret ugyanúgy fogyaszthatod, mint más gyökérzöldségeket, mint például a burgonyát. A kudzu gyökereket meg lehet szárítani és porrá őrölni, amit egyesek sült ételek panírozására vagy levesek és mártások sűrítőanyagaként használnak.

Mi több, a kudzu levelei és a lila virágok is ehetők.

A kudzu gyökér előnyei

A növény több mint 70 növényi vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány felelős lehet a gyökér potenciális egészségügyi előnyeiért, amik a következők:

1, Csökkentheti az alkoholfüggőséget

Egyes tanulmányok szerint a kudzu gyökér segíthet az alkoholfogyasztási zavar vagy az alkoholfüggőség kezelésében.

Egy kis tanulmány a kudzu hatását vizsgálta 17 21-33 éves férfi esetében, akik arról számoltak be, hogy hetente körülbelül 22-35 italt fogyasztottak. A kutatók a résztvevőknek 4 héten keresztül minden nap vagy kudzu kivonatot, vagy placebót adtak.

A résztvevők a vizsgálat időtartama alatt beszámoltak az alkohol iránti vágyukról és alkoholfogyasztásukról. A kutatók megállapították, hogy a kudzu-kivonat nem volt hatással az alkohol utáni sóvárgásra, de 34-57%-kal csökkentette a heti alkoholtartalmú italok számát.

Továbbá a kudzu kivonatot szedő férfiaknak kevesebb volt a heti erős alkoholfogyasztással töltött napjuk, és lényegesen több egymást követő napjuk volt alkoholfogyasztás nélkül.

Ezt a hatást más tanulmányokban is megfigyelték. Egyes esetekben már egyetlen adag kudzu-kivonat is csökkentette az alkoholfogyasztást, és megakadályozta a tivornyázást.

Fontos megjegyezni, hogy ezekben a tanulmányokban kudzu kivonatot használtak, amely a gyökéren kívül a kudzu növény más részeit is tartalmazhatta. Így a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük ezen a területen, kifejezetten a kudzu gyökér hatásait illetően.

2, Segíthet a májkárosodás kezelésében

A kudzu gazdag antioxidánsokban, olyan vegyületekben, amelyek megvédik a sejteket az oxidatív stressztől, amely betegségekhez vezethet. Az izoflavon puerarin a kudzu legnagyobb mennyiségben előforduló antioxidáns vegyülete.

Egy egereken végzett vizsgálat szerint a kudzu kivonata rendkívül jótékonyan hatott az alkohol okozta májkárosodás kezelésére azáltal, hogy elpusztította a káros szabad gyököket és fokozta a természetes antioxidáns rendszert.

3, Enyhítheti a klimax tüneteket

A kudzu gyökér fitoösztrogéneket tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyekről a tudósok megállapították, hogy az emberi szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan hatnak.

A Kudzu gyökér segíthet a leggyakoribb menopauzai panaszok kezelésében, beleértve a hőhullámokat és az éjszakai izzadást.

Kisebb, embereken végzett vizsgálatokban figyelemre méltó javulást figyeltek meg ezekben a menopauzával kapcsolatos tünetekben, többek között a hüvelyszárazságban.

4, Egyéb lehetséges előnyök

Bár a tudósoknak még több kutatást kell végezniük a kudzu egészségügyi hatásairól, egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a kudzunak egyéb megfontolásra érdemes egészségügyi előnyei is lehetnek.

Ezek közül néhány a következő:

Csökkentheti a gyulladást

Egy állatkísérlet megállapította, hogy a kudzu gyökérből izolált izorientin nevű vegyület növelte az antioxidáns-szintet és csökkentette a gyulladást a duzzadt mancsú egerekben.

Elősegítheti a szív egészségét

A kudzu gyökér szívvédő előnyöket kínált a szívsérülésekkel küzdő egereknek. Az emberek a hagyományos kínai orvoslásban is használták szívbetegségek kezelésére, de a tudósoknak még több kutatást kell végezniük ezzel kapcsolatban.

Enyhítheti a súlyos fejfájást

Egy kis esetleírás, amely 16 gyakori erős  fejfájásban szenvedő személyt érintett, megállapította, hogy a kudzu gyökér az emberek 69 százalékánál csökkentette a fejfájás intenzitását, 56 százalékánál a gyakoriságát és 31 százalékánál az időtartamát.

Potenciális hátrányok

Bár a kudzu gyökér kínálhat néhány konkrét előnyt, van néhány potenciális hátránya is, amit figyelembe kell venni.

A kudzu gyökér kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel is. Például ösztrogénhatása miatt csökkentheti a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Az anekdotikus források azt is megjegyzik, hogy a kudzu gyökér túlságosan csökkentheti a vércukorszintet, vagy lassíthatja a véralvadást. Erre vonatkozóan azonban nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték. Ennek ellenére érdemes lehet kerülni, ha valaki vérhígító vagy cukorbetegség elleni gyógyszereket szed.

A kudzu gyökér adagolása

A kudzu gyökér, mint étrend-kiegészítő adagolásáról nem áll rendelkezésre sok tudományos bizonyíték. Emiatt nehéz ajánlásokat tenni a különböző felhasználási célokra.

Néhány, kifejezetten a Pueraria mirifica kudzu fajra vonatkozó kutatás szerint a napi 50-100 mg-os dózisok alacsony mellékhatás-kockázatúnak tűnnek.

Az alkoholfüggőség célzott kezelésére a tanulmányok 1 héten keresztül napi 1,2 gramm kudzu gyökérkivonatot, vagy egyszeri 2 grammos adagot alkalmaztak alkoholfogyasztás előtt, észlelt mellékhatások nélkül.

Formák és a beszerzési helyek

A kudzu gyökér kiegészítőket könnyen megtalálhatod az interneten és a különböző gyógynövény- és bioboltokban egyaránt.

A legnépszerűbb elérhető formái a porított italkeverékek, a kapszulák, a széteső tabletták és a folyékony kivonatcseppek.

A kudzu gyökeret élelmiszeripari gyökérkeményítő por formájában is árulják. Ezt sűrítőanyagként használhatod olyan receptekben, mint a levesek, kencék, pitetöltelékek, szószok, mártások és desszertek.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .