A 9 legjobb gyógynövény az energia és a koncentráció fokozására

Energiát adó kiegészítők

A modernkori stresszhatások és a hektikus időbeosztás sok embert kimerít, és sokan keresik a módját, hogy energikusabbnak és éberebbnek érezzék magukat. Míg az elegendő alvás, a tápanyagdús étrend, az egészséges testsúly fenntartása és az öngondoskodás a legfontosabb tényezők ahhoz, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben, egyes kiegészítők, köztük a gyógynövények, bizonyítottan fokozzák az energiát és a kognitív egészséget.

Ne feledd, hogy sok gyógynövény kölcsönhatásba léphet az általánosan felírt gyógyszerekkel, és egyéb mellékhatásokat okozhatnak, ezért fontos, hogy az alábbi gyógynövények használata előtt beszélj az orvosoddal.

Íme a 9 legjobb gyógynövény, amely a tudományos kutatások szerint segíthet az éberség és az energiaszint növelésében.

1, Ginzeng – energiát ad

A ginzeng egy népszerű gyógynövény-kiegészítő, amely jól ismert energiafokozó tulajdonságairól. Kimutatták azt is, hogy serkenti az agyműködést. Így keresett gyógynövény a sportolás és a szellemi teljesítmény javítására. A Panax ginseng a humán vizsgálatokban leginkább vizsgált típus.

A ginzeng olyan vegyületeket tartalmaz, többek között ginzenozidokat, amelyekről úgy gondolják, hogy a ginzeng teljesítmény- és energiaszintet növelő hatását adják.

Számos humán vizsgálatban kimutatták, hogy a ginzeng javítja a fizikai teljesítményt ülő munkát végző és aktív embereknél egyaránt. Fáradtság elleni tulajdonságokkal rendelkezik, és fokozza a szellemi éberséget.

Az energiaszintre és a koncentrációra gyakorolt jótékony hatásokat a felnőttek esetében napi 200-1000 mg-os adagokkal mutatták ki.

2, Rhodiola rosea

A Rhodiola rosea egy olyan növény, amelyet a hagyományos gyógyászati rendszerekben világszerte évszázadok óta használnak a memória, az éberség és az állóképesség javítására.

Emberi és állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a szellemi fáradtságot, fokozza az agyműködést és a hangulatot, valamint növeli a fizikai teljesítményt és energiát ad.

A Rhodiola rosea különösen hasznos lehet azok számára, akik kiégést tapasztalnak. Ezt “a krónikus munkahelyi stressz következtében fellépő érzelmi, motivációs és fizikai kimerültségként” határoznak meg.

Egy 12 hetes, 118 kiégésben szenvedő emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 400 mg Rhodiola rosea kivonat pótlása jelentősen enyhítette a kimerültség érzését, a koncentráció zavarát és az öröm hiányát a kiindulási állapothoz képest.

A Rhodiola rosea a krónikus fáradtságban szenvedők számára is előnyös lehet, és fokozhatja az edzésteljesítményt.

3, Ashwagandha

Számos tanulmány szerint az ashwagandha, az ősidők óta ayurvédikus gyógyszerként használt gyógynövény erőteljes jótékony hatással van az agyműködésre.

Egy 50 emberen végzett 8 hetes vizsgálat során kimutatták, hogy a napi 600 mg ashwagandha gyökérkivonat pótlása jelentősen javítja a memóriát, a figyelmet és az információfeldolgozást a placebóval összehasonlítva.

Egy öt vizsgálatot tartalmazó áttekintés során megállapították, hogy az ashwagandha kiegészítés jól tolerálható volt. És a kognitív feladatokban, a figyelemben és a reakcióidőben nyújtott teljesítmény javulásához vezetett.

Emellett egy másik, 50 idősebb felnőtt bevonásával végzett 12 hetes vizsgálat során a napi 600 mg ashwagandha gyökérkivonat fogyasztása javította az alvás minőségét, a szellemi éberséget és az általános életminőséget a placebocsoporttal összehasonlítva.

A kutatások azt mutatják, hogy az ashwagandha jótékony hatással lehet a sejtek energiatermelésére, és hasznos eszköz lehet a sportteljesítmény fokozásában.

4, Maca – energiát ad férfiaknak és nőknek

A Maca egy Peruban őshonos növény, amelyet energiabővítő potenciálja miatt becsülnek. Humán tanulmányok azt mutatják, hogy kiegészítő formájában történő fogyasztása segíthet az energiaszint növelésében, a szorongás csökkentésében és a sportteljesítmény fokozásában.

Egy 50 merevedési zavarban szenvedő férfin végzett vizsgálat szerint a 2400 mg száraz maca-kivonattal 12 héten át végzett kezelés jelentősen javította a fizikai és szociális teljesítményt a placebóval összehasonlítva.

A maca emberi vizsgálatok során azt is kimutatták, hogy javítja a sportteljesítményt, és pozitív hatással van a hangulatra és az energiaszintre.

5, Zsálya

Kutatások szerint a zsálya lenyűgöző kognitív-javító hatással bírhat felnőtteknél. Sok hatásos növényi vegyületet tartalmaz. Köztük luteolint, rozmarinsavat, kámfort, kvercetint és apigenint, amelyek lenyűgöző gyógyhatású tulajdonságait adják.

Kiegészítőként alkalmazva a zsálya egészséges fiatalabb és idősebb felnőtteknél bizonyítottan javítja a hangulatot, az éberséget, a figyelmet és a memóriát.

Például egy 36 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy 50 mikroliter zsálya illóolajjal történő kezelés javulást eredményezett a memória- és figyelemfeladatokban. Ráadásul csökkentette a szellemi fáradtságot és növelte az éberséget 4 órán keresztül.

6, Borsmenta

A borsmenta illóolaj kellemes aromájának egyszerű belélegzése segíthet az energia, a hangulat, a sportteljesítmény és az éberség fokozásában.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a borsmenta illóolaj belélegzése csökkenti a fáradtságot és fokozza az éberséget, a memóriát és az energiát.

Egy 144 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a borsmenta illóolaj aromájának belélegzése növelte az éberséget és javította a memóriát.

7, Rozmaring

A borsmentához hasonlóan a rozmaring illóolaj aromája is segíthet a kognitív teljesítmény javításában.

A rozmaring illóolaj belélegzése lehetővé teszi, hogy az olajban lévő terpéneknek nevezett vegyületek bejussanak a véráramba, ahonnan közvetlenül hathatnak az agyadra.

Egy 20 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a levegőbe szórt rozmaring illóolajnak való kitettség javította a kognitív feladatokban nyújtott teljesítményt. Beleértve a gyorsaságot és pontosságot igénylő feladatokat is.

8, Gotu kola

A gotu kolát a hagyományos gyógyászati rendszerekben az agyműködés javítására használják, valamint az éberségre és a hangulatra gyakorolt jótékony hatásait is vizsgálták.

Egy 2 hónapos 28 idősebb felnőtt – akik napi 250-750 mg-os adag gotu kola kivonatot kaptak – bevonásával készülő tanulmány során a legnagyobb dózist szedőknél javulást tapasztaltak a munkamemória, az éberség és az önértékelt hangulat terén a kontrollcsoporttal összehasonlítva.

Egy másik, 80 idősebb felnőtt bevonásával végzett 3 hónapos vizsgálat kimutatta, hogy a napi 500 mg és 750 mg gotu kola-kivonat pótlása jelentősen javította az erőt és a fizikai funkciókat a placebocsoporttal összehasonlítva.

Mi több, egy 33 szorongó ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 1000 mg gotu kola-kivonat 2 hónapon át történő pótlása javította a figyelmet. Továbbá csökkentette a szorongás és a mentális fáradtság mértékét, összehasonlítva a kiindulási értékkel.

9, Energiát adó Guarana

A guaranát serkentő hatása miatt gyakran használják energiaitalok és étrend-kiegészítők összetevőjeként. Számos vegyi anyagot tartalmaz. Többek között koffeint, szaponinokat és tanninokat, amelyekről úgy gondolják, hogy jótékony hatással vannak az energiára és az agyműködésre.

Kimutatták, hogy a guarana-kivonat önmagában vagy más tápanyagokkal kombinálva, 37,5-300 mg-os dózisban történő fogyasztása segíthet a figyelem, az éberség és a memória teljesítményének fokozásában.

Bár a guaranát általában biztonságosnak tartják, nagy dózisban történő szedése olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a megnövekedett pulzusszám és a szorongás.

Összefoglalás

A legjobb módja annak, hogy energikus és koncentrált maradj, az ha olyan egészséges életmódot választasz, amely magában foglalja a tápláló étrendet, a sok alvást és a stresszcsökkentő technikákat, például a testmozgást.

Ezenkívül bizonyos gyógynövény-kiegészítők, köztük a fent felsoroltak, képesek lehetnek az energia és az agyműködés fokozására.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .