A máriatövis hatásai

A máriatövis hatásai– túl az alkoholizmuson

A népnyelvben a “rosszmájú” kifejezéssel illetik azt az embert, aki mogorva viselkedésével vagy bántó megjegyzéseivel “mérgezi” a környezetében élők lelkét. Szerintem nem véletlen, hogy a tradicionális kínai orvoslás szerint is a máj szorosan kötődik az érzelmi jóléthez. Egy frusztrált, mindig dühös vagy stresszes embernek gyakran a máj és az epe tisztítását tanácsolják a népi gyógyászatban. Nem véletlen, de a máriatövis hatásai szerteágazóbbak.

Mint számos népi megfigyelésnek persze ennek is van tudományos magyarázata. A máj több ismert hormon és neurotranszmitter (ingerület-átvivő anyag) előállításáért vagy használatáért felelős. Jó működése az egész testre kihat és persze gyengesége is, csak éppen ellenkező módon.

Még ha szakértőket kérdezünk meg a máriatövis hatásai témában, akkor sem igazán tudnak megnevezni egy-két közismert hatáson kívül egyebet. A növény magjában található silymarin a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. Ez miatt olyan esetekben, amikor a máj fokozott terhelésnek van kitéve bátran tanácsolják a fogyasztását. A rendszeres alkohol- vagy gyógyszerfogyasztás a legfőbb indikáció. A hatóanyag nehezen vonódik ki a magból, ezért teának ritkán javasoljuk. Inkább meg kell enni magában vagy kapszulába töltve.

Van azonban a máriatövisnek pár olyan pozitív élettani hatása ami miatt sokkal szélesebb körben kellene ajánlani és fogyasztani mint eddig.

Allergiák

Krónikus allergiás tünetek vagy ismert és több vegyi anyagra való érzékenység esetén a máj támogatása segíthet az allergiás tünetek enyhítésében. A máriatövis hatásai ezen kívül a drogleszoktatásban is eredményesnek bizonyultak több dokumentált esetben.

A máriatövis hatásai a bőrproblémákra

Számos bőrbetegség esetén hasznos lehet a máriatövis fogyasztása. Ugyanis a máriatövis hatásai közé tartozik, hogy fokozza az epe termelődését a májban. A termelődött epe pedig képes eltávolítani a székletürítés során a tesztoszteron melléktermékeket, amik az aknét és a pattanásokat okozzák. Hasonlóképpen más bőrbetegségek, mint a krónikus kiütések, ekcéma és pikkelysömör esetén is hatékonynak bizonyult a máriatövis fogyasztása.

Bélbetegségek

A belek, a végbél és az aranyér a következő terület amire a máriatövis hatására fokozódó epetermelés előnyösen hat. Nem csupán a székrekedés enyhül, de igazolva látszik, hogy a Crohn-betegség és más gyulladásos bélbetegségek is enyhülnek a folyamatban. A népi gyógyászat korábban is tanácsolta a máriatövist a visszerek és ezek speciális formája az aranyér kezelésére. Az eltömődött renyhe máj nem úgy dolgozza fel a vért mint egy egészségesen működő. Ez a vénákat megterheli és máriatövis fogyasztása esetén enyhülhet.

Hormonegyensúly és a máriatövis hatásai egyéb területeken

A májban termelődő vagy feldolgozott hormonok egyensúlyára is hatással van a tiszta és jól működő máj. Megfigyelték, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) és a prosztata-megnagyobbodás is összefüggésben van a májfunkciók rosszabbodásával.

A silymarin, a máriatövis hatóanyaga egy erős antioxidáns. Védi az egész test minden sejtjét a sejtkárosító szabad-gyököktől és erősíti az immunrendszert. Némileg stabilizálja a vércukorszintet, javítja a vérkoleszterin arányát, javítja az étvágyat a zsírok jobb emésztése által, csökkenti az epekő kialakulásának esélyét, javítja a mellékvese funkcióit és előnyösen befolyásolta a kemoterápián átesett emberek felépülését.

A máriatövis hosszú távú kezelés esetén is nagyon jól tolerálható, enyhe mellékhatások (hasmenés, puffadás, hányinger) mindössze a kezeltek 1-2%-a esetén fordulnak elő. Túladagolás veszélyétől nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat.

Máriatövis mag

Évezredes hagyománya van a porított termés fogyasztásának és tulajdonképpen ez az, amit a klasszikus fitoterápia ajánl a máj méregtelenítésére és erősítésére. A kapszulába zárt drogszárítmány a gyomorban szétoszlik és az emésztés során a benne található fitotápanyagok folyamatosan kioldódnak. Használata biztonságos, gyerekek és kismamák is bátran szedhetik és akár megelőzés céljából, akár egy tünetmentes vagy gyógyult esetben ezt a terméket tanácsolnánk mindenkinek. A felszívódását és a hasznosulását előnyösen befolyásolja az étkezés során elfogyasztott lecitin.

Silymarin

Hogy egy porított drogszárítmányból mennyi hatóanyag jut a szervezetünkbe, erősen függ egyrészt a hatóanyagtól, másrészt az emésztőrendszer állapotától. A hatóanyagok egy része vízben oldódik, mások alkoholban vagy zsírban. Van, amihez savas közeg szükséges, van, amihez lúgos. Van, amit hidegen is ki lehet nyerni, van, amit pedig főzni kell. Nyilvánvaló, hogy például egy alkoholban oldódó hatóanyag esetében az emésztőrendszer vajmi keveset tud kinyerni magának. Hasonlóképpen a gyomorban semmi olyan hatóanyag nem nyerhető ki, ami főzés hatására válik ki a gyökérből vagy a magból.

Sok esetben a hatóanyagot laboratóriumban vonjuk ki a növényből, és a kivont hatóanyagból egy újabb lépésben visszanyerjük az oldószert. A máriatövis magja esetében például főzetből kell a hatóanyagot visszanyerni – ráadásul alkoholban főzzük, ami elég látványos eljárás.

Mégis ezt javasoljuk minden esetben, amikor egy létező betegséget kell kezelni. Ugyanis egy ilyen termék esetében a hatóanyagra koncentrálunk, annak állandó és nagy mennyiségére. Nem bízhatjuk a beteg emésztőrendszerének és étrendjének minőségére az eredményességet.

Röviden összefoglalva tehát, hogy máriatövis vagy silymarin: mindkét terméknek megvan a létjogosultsága.

Porított máriatövis magot szedünk, amíg semmi probléma, csak azt szeretnénk, hogy ne is legyen. Vagy olyan esetben, amikor időszakosan megterheltük a májat, és az ebből fakadó kellemetlenségeket akarjuk kezelni.

A gyárilag kivont silymarint pedig minden olyan esetben, amikor már baj van, és a beteg májat kell támogatni vagy a pattanásos, gyulladt bőrt kezelni, vagy… és az alkalmazások köre ennél sokkal bővebb.

forrás:naturhirek

Természet ereje

5 thoughts on “A máriatövis hatásai”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .