Zöld tea: Mik a jótékony hatásai és miben segíthet?

Miben más a zöld tea?

Az emberek évszázadok óta hirdetik a zöld tea egészségügyi előnyeit. Tanulmányok szerint a fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a bőr egészségét, segíthet a fogyásban, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, egyéb előnyök mellett.

A Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet jelentése szerint a tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon.

A gyógynövények kivételével minden teafajtát a Camellia sinensis bokor szárított leveleiből főznek. A tea típusát a levelek oxidációs szintje határozza meg.

A zöld tea oxidálatlan levelekből készül, és az egyik legkevésbé feldolgozott teafajta. Ezért ez tartalmazza a legtöbb antioxidánst és jótékony hatású polifenolt.

A zöld tea egészségügyi előnyei

Az emberek a zöld teát a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban a vérzéscsillapításra és a sebgyógyításra, az emésztés elősegítésére, a szív és a mentális egészség javítására, valamint a testhőmérséklet szabályozására használták.

Tanulmányok szerint pozitív hatással lehet a fogyásra, a májbetegségekre, a 2-es típusú cukorbetegségre, az Alzheimer-kórra és más betegségekre.

Fontos azonban megjegyezni, hogy több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a tudósok véglegesen bizonyítani tudják ezeket a lehetséges egészségügyi előnyöket.

1, Fogyás a zöld tea segítségével

Több tanulmány áttekintése után megállapítható, hogy a zöld teában található katechinek és a koffein szerepet játszhatnak az energia-anyagcsere fokozásában, ami fogyáshoz vezethet.

Számos különböző tea-polifenolok által kiváltott súlycsökkentő mechanizmus további elemzése azt sugallta, hogy a katechinek és a koffein együttesen fejtették ki a testsúlycsökkentő hatásokat, szemben a koffeinnel.

2, Gyulladásos bőrbetegségek

A zöld tea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A humán klinikai vizsgálatok, valamint sejtes és állatkísérletek áttekintése során megállapították, hogy a zöld tea és fő összetevője, az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) kimutathatóan gyulladáscsökkentő hatású.

A kozmetikumokban használt teakivonatok 2019-es elemzése ezt alátámasztotta. A kutatók megállapították, hogy a teakivonatokat tartalmazó oldatok helyileg alkalmazva elősegítették a gyulladáscsökkentő reakciókat. Azt is megállapították, hogy a bőr mikrocirkulációja (=legkisebb erekben történő véráramlás) javult az érintett területeken.

3, A szív egészsége

Egy 2006-os tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás csökkenésével.

A vizsgálatban több mint 40 000, 40-79 éves japán résztvevőt követtek nyomon 11 éven keresztül, 1994-től kezdődően. Azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik naponta legalább öt csésze zöld teát fogyasztottak, csökkent a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata.

A zöld teával és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások 2016-os metaanalízise alátámasztotta ezeket az eredményeket. Az elemzésbe összesen kilenc tanulmányt vontak be 259 267 személy bevonásával. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy fogyasztása kedvező eredményekkel járt a szív- és érrendszerrel összefüggő betegségek kockázatát illetően.

Egy 2017-es és egy 2019-es áttekintés során is megállapították, hogy a zöld teában található polifenolok csökkenthetik a vérnyomást, mérsékelhetik a gyulladást és javíthatják a hám működését, ami segíthet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

4, Alacsonyabb koleszterinszint

Egy 2011-es áttekintés megállapította, hogy italként vagy kapszula formájában történő fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoprotein össz-koleszterinszint jelentős, de szerény mértékű csökkenéséhez kapcsolódik.

5, Rákmegelőzés

Azokban az országokban, ahol magas a zöld tea fogyasztása, egyes rákos megbetegedések aránya általában alacsonyabb. Az embereken végzett vizsgálatok azonban nem mutattak ki következetes bizonyítékot arra, hogy a fogyasztása csökkenti a rák általános kockázatát.

Az embereken végzett epidemiológiai és kísérleti vizsgálatok 2020-as adatbázis-áttekintése ellentmondásos eredményeket, valamint korlátozott bizonyítékokat hozott arra vonatkozóan, hogy a zöld tea fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. A kutatók 142 befejezett tanulmányt értékeltek, amelyekben 1,1 millió résztvevő vett részt.

A zöld tea polifenol kivonatok helyi alkalmazása azonban szerepet játszhat a bőr UVB sugárzással szembeni védelmében. Egy 2018-as áttekintés kimutatta a tea polifenolok lehetséges előnyeit az UVB által kiváltott bőrrák kemoprevenciójában (gyógyszeres gyógyításában).

Az állat- és kémcsöves sejtvizsgálatok a következő ráktípusokra gyakorolt pozitív hatásokat sugallták:

  • mell
  • hólyag
  • petefészek
  • vastagbél (bél)
  • nyelőcső (torok)
  • tüdő
  • prosztata
  • bőr
  • gyomor

A számos humán vizsgálat általános eredményei ellentmondásos eredményeket és korlátozott bizonyítékokat hoztak arra vonatkozóan, hogy fogyasztása előnyösen befolyásolja a rák általános kockázatát.

6, A stroke kockázata

Úgy tűnik, hogy a zöld tea vagy kávé rendszeres fogyasztása összefügg a stroke kockázatának csökkenésével.

Az American Heart Association (AHA) tanulmánya szerint a zöld tea beiktatása a napi étrendbe a stroke kockázatának kis mértékű, de pozitív változásával járhat.

7, 2-es típusú cukorbetegség

A zöld tea és a cukorbetegség közötti kapcsolatra vonatkozó tanulmányok ellentmondásosak.

Egyesek szerint a zöld teát fogyasztó embereknél alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztanak teát. Egy 17 kontrollvizsgálat áttekintése összefüggést talált a zöld tea fogyasztása és a csökkent éhgyomri glükóz- és éhgyomri inzulinszint között.

Az étrendi polifenolokkal kapcsolatos tanulmányok egy további, 2017-es áttekintése szintén összefüggésbe hozta a mediterrán típusú étkezési minta részeként fogyasztott zöld teát a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával.

Más vizsgálatok azonban egyáltalán nem találtak összefüggést a teafogyasztás és a cukorbetegség között.

8, Munkamemória

Egyes kutatások szerint a javíthatja az ember munkamemóriáját és más kognitív funkcióit.

A kettős vak önkéntes vizsgálat megállapította, hogy a zöld tea ígéretes lehet a neuropszichiátriai állapotokhoz, például a demenciához kapcsolódó kognitív károsodások kezelésében.

Egy 2016-os megfigyelési tanulmányok elemzése szerint a napi teafogyasztás összefügg a kognitív károsodás és az enyhe kognitív károsodás csökkent kockázatával.

A zöld tea egyéb előnyei

Más tanulmányok szerint a zöld tea segíthet a fogszuvasodás, a stressz és a krónikus fáradtság megelőzésében, a bőrbetegségek kezelésében, és a gyulladás csökkentésével javíthatja az ízületi gyulladást.

Azonban további humán klinikai vizsgálatokra van szükség ezen elméletek megerősítéséhez.

Táplálkozási bontás

A cukrozatlan főzött tea csészénként kevesebb mint 3 kalóriát tartalmaz.

A zöld tea viszonylag kis mennyiségű koffeint tartalmaz (kb. 29 mg 2,5 decis csészénként) a fekete teához (kb. 47 mg csészénként) és a kávéhoz (kb. 95 mg csészénként) képest.

A csésze teában lévő koffein mennyisége az áztatási idő hosszától és az áztatott tea mennyiségétől függően változhat.

Ez a tea tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiségű antioxidánst a teák közül. Körülbelül 30 tömegszázalékban tartalmaz polifenolokat, amelyeknek körülbelül 80%-a EGCG.

A zöld tea típusai

Számos típusban és formában kapható, többek között:

  • Cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel édesített, palackozott tea
  • teafilterek
  • tealevél
  • instant por
  • zöldtea-kiegészítők, kapszula vagy folyékony kivonat formájában

A zöld tea mellékhatásai és kockázatai

Felnőtteknél kevés ismert mellékhatás társul a fogyasztásához.

A következő kockázatokra és szövődményekre azonban fontos felhívni a figyelmet:

Koffeinérzékenység: A súlyos koffeinérzékenységben szenvedők álmatlanságot, szorongást, ingerlékenységet, hányingert vagy gyomorpanaszokat tapasztalhatnak a zöld tea fogyasztása után.

Májkárosodás: A zöldtea-kivonat magas koncentrációban történő fogyasztása ritka esetekben negatívan befolyásolhatja a máj egészségét.

Egyéb stimulánsok: Ha valaki a zöld teát stimuláns szerekkel együtt fogyasztja, az megemelheti a vérnyomását és a szívverését.

A kutatások többsége szerint a zöldtea-kivonat fogyasztásából eredő májkárosodás ritka esetei sajátos reakciók. Ezen esetek áttekintése sem tudott közvetlen ok-okozati összefüggésre következtetni.

Összefoglaló

A zöld teának számos egészségügyi előnye lehet. Segíthet például a testsúlyszabályozásban, a bőrgyulladásban és a 2-es típusú cukorbetegségben. Egyes kutatások a zöld tea fogyasztását a szív- és érrendszeri egészség javulásával is összefüggésbe hozták.

A zöld tea tartalmazza az egyik legmagasabb antioxidáns-koncentrációt az összes tea közül. Természetes módon alacsony kalóriatartalmú, és kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete tea és a kávé.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .