A kurkuma csökkentheti a koleszterinszintet?

Mi az összefüggés a kurkuma és a koleszterin között?

A kurkuma számos konyha alapvető összetevője, és az emberek a hagyományos orvoslásban is használják különféle betegségek kezelésére. A kutatások azt sugallják, hogy biztonságos és hozzáférhető módja lehet a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatának csökkentésének.

A kurkumát gyakran használják a hagyományos orvoslásban, például az ajurvédikus és a kínai orvoslásban. Indiában az emberek bőr-, felső légúti, ízületi és emésztési problémák kezelésére használták. A nyugati orvosok most a magas koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt kezdtek el érdeklődni utána.

Ez a cikk feltárja a kurkuma szervezetre gyakorolt hatásait, és azt, hogy hogyan segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Azt is elmagyarázza, hogyan kell biztonságosan használni és hogy mik lehetnek lehetséges mellékhatások.

Mi az a kurkuma?

A kurkuma a Curcuma longa növény gyökeréből származik – ami a gyömbér családjába tartozó évelő növény. Borsos ízének, jellegzetes aromás illatának és aranysárga színének köszönhetően gyakori fűszer és a currypor elsődleges összetevője.

A kutatók a kurkuma az előnyös tulajdonságait a benne található hatóanyagnak, a kurkuminnak tulajdonítják. Egészségügyi szakértők megjegyzik, hogy bár a kurkumin biztonságos, bizonyos készítmények lenyelése nem feltétlenül jár jelentős egészségügyi előnyökkel. Ennek oka a rossz biohasznosulása, ami azt jelenti, hogy szájon át bevéve nem sok jut be a véráramba.

A kurkuma segíthet a koleszterinszint csökkentésében?

Sok kutató vizsgálta a kurkuma és a kurkumin hatását különböző biológiai molekulákra, beleértve a koleszterint is.

A koleszterin egy viaszszerű anyag, amelyet a máj termel, és bizonyos állati eredetű élelmiszerekből vesz fel. A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a „jó” koleszterin segíthet megvédeni a szívet. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy a „rossz” koleszterin felhalmozódhat az artériákban, ami miatt azok beszűkülhetnek.

Az LDL és a trigliceridek magas szintje, egy másik káros zsírtípus, növelheti a szívvel kapcsolatos betegségek, például a koszorúér-betegség, a stroke és a szívroham kockázatát.

Egy 2017-es elemzés a kurkuma vérzsírszintre gyakorolt hatását értékelte. Ebből az derült ki, hogy a kurkuma és a kurkumin szignifikánsan csökkentette a szérum LDL- és trigliceridszintjét a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók a következőket is megjegyezték:

  • A szérum LDL-szintjének csökkentésével a kurkuma és a kurkumin segíthet megvédeni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett embereket.
  • Az emberek jobban tolerálják a kurkumint, mint a hagyományos gyógyszereket.
  • További kutatásokra van szükség a kurkumin leghatékonyabb dózisának, formájának és erősségének megértéséhez.

Egy 2018-as, 70 résztvevővel végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy a kurkumin és az étrendi fitoszterolok együttes alkalmazása segít-e csökkenteni a koleszterinszintet. Az étrendi fitoszterolok közé tartoznak a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek. Az eredmények azt sugallták, hogy a kurkumin étrendi fitoszterolokkal együtt történő alkalmazása javíthatja a koleszterinszint-csökkentő hatást.

A kutatók megjegyezték, hogy a kurkumin hasznos kiegészítő terápia lehet.

Egy 2021-es áttekintés a kurkumin koleszterinre gyakorolt hatásait vizsgálta. Itt megállapították, hogy a kurkumin a vizsgálatok több, mint kétharmadában szignifikánsan csökkentette az egyik típusú lipid mennyiségét. A kurkumin biológiailag hozzáférhető készítményét használó tanulmányok jobb hatást jelentettek a koleszterinszint csökkentésére.

Összességében a kurkuma koleszterinre gyakorolt hatása ígéretes, de további kutatásokra van szükség az előnyeinek megerősítéséhez.

Hogyan kell szedni a kurkumát?

Különböző formákban kapható a kereskedelemben, például teák, kivonatok, porok és kapszulák formájában.

Valószínűleg a legbiztosabb a kurkumát kapszula formájában fogyasztani. Emellett azonban van még néhány megoldás, ami hatásos lehet:

  • fűszerként hozzáadva levesekhez, szószokhoz és egyéb ételekhez
  • citrommal kevert forró vízhez adva
  • nyers kurkuma gyökér rágcsálása
  • teához adva
  • turmixba szórva
  • salátaöntetekhez adva

A kurkuma egyéb egészségügyi előnyei

Egy 2020-as áttekintés azt sugallja, hogy a koleszterinszint csökkentésén túl további egészségügyi előnyökkel is járhat. Ezek a következők:

Antioxidáns

A kutatók a kurkuma antioxidáns tulajdonságát a kettős kötéses kémiai szerkezetének tulajdonították. Antioxidáns hatását úgy fejti ki, hogy megköti a szabad gyököket.

Gyulladáscsökkentő

2021-ben végzett kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin, a kurkuma elsődleges gyulladáscsökkentő szere a gyulladásos folyamatok szabályozása és a gyulladást okozó enzimek aktivitásának gátlása révén fejti ki hatását.

Fájdalomcsillapítás

A kurkuma enyhítheti a krónikus fájdalmat. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a kurkumát szedő térdízületi gyulladásban szenvedők kevesebb fájdalmat és jobb térdfunkciót tapasztaltak.

Neuroprotekció

A kurkumin segíthet megelőzni a neurodegeneratív betegségeket és az ideggyulladást. Gátolja a gyulladásos citokineket és prosztaglandinokat, amelyek neurológiai rendellenességeket okoznak, mint például:

  • Alzheimer kór
  • Elmebaj
  • Parkinson kór
  • Sclerosis multiplex
  • Huntington-kór

Cukorbetegség elleni hatás

16 tanulmány 2021-es szisztematikus áttekintése értékelte a kurkumin cukorbetegségre gyakorolt hatását. Megállapították, hogy a kurkumin jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet, a vércukorszintet és a testtömegindexet (BMI).

Rákellenes hatás

Egy 2019-es áttekintés megjegyzi, hogy a kurkumin jelentős rákellenes hatást mutatott számos különböző típusú rák ellen, beleértve a mellrákot, a prosztatarákot, a vastagbélrákot, a hasnyálmirigyrákot, a fej- és nyakrákot, mind emberben, mind laboratóriumi modellekben.

Bőrápolás a kurkuma segítségével

A 2016-ban és 2021-ben végzett kutatások azt mutatják, hogy ha az emberek helyileg vagy szájon át használják a kurkumát, akkor hatékonyan kezelheti a krónikus bőrbetegségeket, beleértve a pikkelysömört, a vitiligot és az atópiás dermatitiszt.

A kurkuma lehetséges mellékhatásai

A kurkuma és a kurkumin általában nagyon biztonságosak, és nem okoznak káros hatásokat még nagy, akár napi 8 gramm dózisban sem.

Néhány ember azonban káros mellékhatásokat tapasztalhat, beleértve:

  • hányinger
  • hasmenés
  • fejfájás
  • vérzés
  • szédülés
  • emésztési zavarok
  • dermatitisz és bőrallergiák

A terhes és szoptató nők kis adagokban szedhetik a kurkumát, például főzéshez, de a szakértők nem javasolnak nagyobb adagokat, például kiegészítőket.

A kurkumin epehólyag-összehúzódásokat és epekőképződést okozhat, ezért az epekővel vagy epeúti elzáródásban szenvedőknek kerülniük kell a használatát.

Egyéb módszerek a koleszterinszint csökkentésére

A koleszterinszint csökkentésére az alábbiakat javasolják:

  • telített és transzzsírszegény étrendet fogyasztani
  • rendszeres testmozgás
  • a dohányzásról való leszokás
  • az alkoholfogyasztás csökkentése

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .