A Kurkuma gyógyhatása: Miben és hogyan segít?

A legtöbb ember a kurkumát csak egy szép narancssárga fűszerként ismeri, amit a curryhez adhatunk az ízek fokozása érdekében, vagy amivel gyönyörű sárga színű rizst készíthetünk. Ennek a növénynek azonban ennél jóval több pozitív tulajdonsága van, hiszen nem hanyagolható el a kurkuma gyógyhatása.

A kurkuma történelme

Gyógyászati és terápiás tulajdonságai miatt évezredek óta használják a kurkumát a kínai és az ajurvédikus orvoslásban is. Mindkét orvosi rendszer körülbelül 4000 éve használja a különböző betegségek gyógyítására, a gyomorpanaszoktól kezdve a rák különböző formáinak kezeléséig. Az indiai szakemberek szintén előszeretettel használják a növényt.

Több délkelet-ázsiai országban, többek között Malajziában, Indonéziában és Thaiföldön hagyományos gyógyászati rendszereket építettek ki a gyógynövény-főzet készítésére. Napjainkban a kurkuma a nyugati területeken is egyre népszerűbb gyógynövénynek számít.

A kurkuma gyógyhatása több területet is érinthet a szervezetünkben. Sikeresen alkalmazható például a demencia és a rák megelőzésére.

A kurkumin

A kurkuma legfontosabb alkotóeleme a kurkumin. Ez az a vegyület, ami a kurkuma mély narancssárga színét adja.

Sokan nem tudják, hogy a kurkuma a kurkuminon kívül számos más fontos bioaktív molekulát is tartalmaz. Dr. James A. Duke vizsgálatai során megállapította, hogy a kurkumában található anyagok között vannak antibakteriális, rákellenes, daganatellenes, gyulladásgátlós és antioxidáns hatásúak egyaránt.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne csupán a kurkumint juttassuk be a szervezetünkbe, hanem a kurkuma összes hatóanyagát. Ezen molekulák együttes, szinergikus hatása sokkal eredményesebb lehet. Mivel ez a növény zsírban oldódó, mindenképp érdemes étkezés közben fogyasztanunk, hiszen akkor sokkal nagyobb valószínűséggel érvényesül majd a kurkuma gyógyhatása.

A kurkuma gyógyhatása rák és Alzheimer-kór esetén

A kurkuma antioxidáns hatása segít fenntartani az egészséges sejtek állapotát, és ennek köszönhetően szervezetünk hatékonyan védekezhet a szabadgyökökkel szemben. Emellett a kurkumin képes lehet megállítani azokat az enzimeket, amik potenciálisan rákossá válhatnak. Több kutatás is sugallja, hogy a kurkumin csökkentheti a rákos daganatok számát vagy méretét, de akár teljesen meg is akadályozhatja azok kialakulását.

Ami az Alzheimer-kórt illeti, sok tudós úgy gondolja, hogy a kurkumin antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsága annyira erősek, hogy képesek lebontani az amiloid plakkjait, amik az Alzheimer-kórt okozzák. Ha az erek tiszták, több oxigén kerül az agyba is, ami jelentősen javíthatja annak működését.

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “A Kurkuma gyógyhatása: Miben és hogyan segít?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .