A szójabab fehérje segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

Hogyan segíthet a szójabab?

Mivel az Egyesült Államokban a szívbetegség a vezető halálok, a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyekkel csökkenthető ez a szám. A magas koleszterinszint a szívbetegség kockázati tényezője, ezért fontos megtalálni a módszereket a magas koleszterinszint csökkentésére. Lehetséges, hogy a szójabab megoldást jelenthet?

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szójabab fogyasztása akár 4%-kal is csökkentheti az LDL-koleszterin – más néven „rossz” koleszterin – szintjét.

Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói a közelmúltban a szójabab különböző fajtáit vizsgálták, hogy kiderítsék, azok miért csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet.

Koleszterin és szívbetegség

A MedlinePlus szerint a koleszterin „viaszszerű, zsírszerű anyag, amely a test összes sejtjében megtalálható”.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin az egyik olyan típus, amelyet az orvosok „rossz” koleszterinnek tartanak. A másik koleszterintípus a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin, amelyet az orvosok „jónak” tartanak.

Ha az LDL-koleszterin szintje túl magas, a felhalmozódás plakkokat okozhat az artériák falán. Ez hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának fokozott kockázatához.

Amint azt Beata Rydyger, Los Angeles-i bejegyzett táplálkozási szakértő és táplálkozási tanácsadó megjegyezte:

“A koleszterin egyensúlyhiánya szív- és érrendszeri betegségekhez, sőt neurodegeneratív betegségekhez és rákhoz vezethet.”

HDL vs. LDL koleszterin

A HDL-koleszterin „felszívja a koleszterint a vérben, és visszaviszi a májba. Ezután a máj kiüríti a testből.”

A magasabb HDL-koleszterinszint jó dolog, és csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A magas koleszterinszintnek általában nincsenek jelei és tünetei, ezért a legjobb, ha ezt egy elsődleges egészségügyi szolgáltató ellenőrzi az éves fizikai vizsgálaton.

Ha valakinek magas a koleszterinszintje, azt életmódváltással kezelheti.

LDL-csökkentő szójafehérje

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a több szójabab fogyasztása pozitív hatással van az emberek koleszterinszintjére. Ennek az új tanulmánynak az volt a célja, hogy megértsék az eredmények mögött meghúzódó mechanizmust.

Azt gyanították, hogy ez a pozitív hatás két fehérjének – a glicininnek és a B-konglicininnek – tulajdonítható.

A tudósok 19 szójababot választottak ki, amelyek mindegyike különböző szintű glicinint és B-konglicinint tartalmaz. Az őrölt szójababot zsírtalanították, és emésztési szimulációs kísérletekben tanulmányozták.

Az élelmiszer-emésztést imitáló kísérletekben a zsírtalanított szójalisztet összekeverték a szájon át, gyomorban, bélben és vastagbélben végzett emésztésből származó folyadékokkal és enzimekkel. A kutatók zsírsejtekkel futtatták le a szimulációt.

Miután minden szójalisztfajtát végigfuttattak ezen a folyamaton, a kutatók megmérték, hogy az LDL-koleszterin mennyire szívódott fel.

„Számos olyan paramétert mértünk, amelyek a koleszterin- és lipidanyagcserével, valamint számos más markerrel – fehérjékkel és enzimekkel – kapcsolatosak, amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolják a lipidanyagcserét” – mondja Dr. Elvira de Meji, a tanulmány szerzője.

(A lipidek az élőlények létfontosságú szerves vegyületei, többnyire glicerint és zsírsavat tartalmazó apoláris makromolekulák. Mindig apolárisak, illetve rendelkeznek apoláris jellegű molekularésszel, ezért víztaszítókban és zsíroldószerekben oldódnak.)

A szójabab fehérje felére csökkenti a lipideket

A tanulmány eredményei alátámasztották a kutatók hipotézisét – a szójában található két fehérje, a glicinin és a B-konglicinin hozzájárul a szójabab koleszterinszint-csökkentő képességéhez.

“A szójabab fajta befolyásolja a fehérje összetételét és a peptidek felszabadulását szimulált körülmények között” – írják a szerzők.

A B-konglicinin fehérje különösen jó koleszterinszint-csökkentő képességgel rendelkezik.”.

Egyes szójababfajták blokkolták a zsírsavak szintézisét, valamint beindították az LDL felszívódását a májban. Ez elméletileg a zsírmáj-betegség csökkenéséhez vezethet.

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kiválasztott szójafajták fogyasztása szabályozhatja a koleszterin- és az LDL-háztartást, és ennek következtében elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését” – írják a szerzők.

Szójabab kontra sztatinok

A kutatók a szójaliszt előnyeit a Simvastatin-nal is összehasonlították, amely a magas koleszterinszint kezelésére használt gyógyszer.

A szerzők megállapították, hogy a szójalisztből származó peptidek hasonló lipidcsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a Simvastatin.

„Az emésztett szójabab peptidjei 50-70%-kal tudták csökkenteni a lipid felhalmozódást, és ez nagyon fontos. Ez összehasonlítható volt a sztatinnal, amely 60%-kal csökkentette azt” – mondja Dr. de Mejia.

A szója egészséges mindenkinek?

Dr. Jayne Morgan, kardiológus beszélt a tanulmányról.

„A szójababról ismert, hogy csökkenti a triglicerideket, az összkoleszterint és az LDL-koleszterint, ezáltal valószínűleg hozzájárul a szív egészségesebb profiljához. Ez a tanulmány ezt erősíti meg” – mondta.

Dr. Morgan megemlítette, hogy szeretne tanulmányokat látni arról, hogy a szója hogyan hat a nőkre.

„Nem foglalkoztak a szója ösztrogénre gyakorolt hatásával, különösen a menopauzás nőknél a nők egészségére, hanem inkább a különböző fajokra és az emésztésre összpontosítottak.” – mondta Dr. Morgan.

Míg a kutatók 19 szójababot teszteltek, Rydyger megjegyezte, hogy több mint 2500 szójababfajta létezik. Ez megnehezíti az emberek számára, hogy tudják, mit kell fogyasztaniuk az előnyök megszerzéséhez.

„Mindenféle színben és méretben kaphatók, ezért fontos meghatározni, hogy egyes fajták előnyösebbek-e a szív egészségére, mint mások” – mondta Rydyger.

Isabel Vazquez, a houstoni Memorial Hermann regisztrált dietetikusa eközben arra figyelmeztetett, hogy „a szójaevés nem csodaszer a szív egészségét illetően”.

„Hiszek a növényi alapú étrend beépítésének előnyeiben a szív egészségére; ez magában foglalja a különféle növényi források, például zab, dió és bab fogyasztását is” – mondta Vazquez asszony.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .