Rákmegelőzés: Íme a legjobb étrend-kiegészítők

Bizonyos étrend-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, vagy támogathatják a testet a rákterápia során. Különböző gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok széles tárháza áll rendelkezésünkre. Ez sokaknak kihívást jelenthet, mit érdemes fogyasztanunk a rákmegelőzés érdekében.

A rákellenes vagy rákmegelőző kiegészítő kifejezés azonban kissé félrevezető lehet. Egyes termékek segíthetnek csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát, vagy támogathatják a testet a rákkezelések során. Fontos azonban, hogy teljes mértékben egyetlen kiegészítő sem pótolhatja a szokásos rákterápiákat.

Fontos, hogyha a rákkezelés során szeretnél étrend-kiegészítőket is fogyasztani, akkor először mindenképp egyeztess az orvosoddal, hiszen egyes termékek kölcsönhatásba léphetnek néhány gyógyszerrel.

Ebben a cikkben néhány olyan étrend-kiegészítőt mutatunk be, amelyek segíthetnek a rák megelőzésében, vagy elősegíthetik a gyógyulást a rák kezelése során.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amik természetes módon vannak jelen a különféle élelmiszerekben, mint például:

  • halak, beleértve a lazacot, a makrélát és a tonhalat
  • növényi olajok, például lenmagból, szójababból és repcéből származó olajok
  • diófélék és magvak

Néhány kutatás szerint az omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni a rák egyes típusait.

Például egy 2015-ös felülvizsgálat bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkenthetik az mellrák kialakulásának kockázatát.

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők széles körben elérhetők az egészségügyi üzletekben és gyógyszertárakban, különféle formákban, beleértve:

  • csukamájolaj
  • hal olaj
  • krill olaj
  • algaolaj, amely algákból származik, és alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára

Rákmegelőzés zöld teával

A zöld tea egy népszerű ital, amely gazdag a polifenol nevű vegyületekben, amik gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A zöld tea kivonatait és fő hatóanyagát, az epigallocatechin-3-gallátot (EGCG) tartalmazó kiegészítők jó megoldást jelenthetnek a rákmegelőzés céljából.

Egy 2018-as felülvizsgálat szerint az EGCG és a zöld tea kivonatok segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a rák kialakulását, a rák kiújulását és a rák másodlagos növekedését.

A zöld tea kivonatok étrend-kiegészítőként is könnyen beszerezhetők.

Hagyma és fokhagyma

Egy 2015-ös felülvizsgálat szerint a hagyma és a fokhagyma nagyobb mennyiségű fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, különösen az emésztőrendszerben. A hatást azonban a kutatók számára nehéz számszerűsíteni, ezért nem teljesen egyértelmű, hogy ezekből a zöldségekből mennyit kellene megennünk, hogy sikeres legyen a rákmegelőzés.

Egy 2018-as tanulmány kémcsőben és az egereken végzett kísérletek során megállapította, hogy a fokhagymakivonat blokkolja a rákos sejtek egyes típusainak növekedését.

Gyömbér

A gyömbér a különböző emésztési problémák hagyományos gyógymódja, éppen ezért segíthet a kemo- és sugárterápiával járó hányinger és hányás mellékhatásainak enyhítésében is.

A gyömbérgyökérből készített tea készítése vagy a kandírozott gyömbér elfogyasztása egész nap segíthet enyhíteni ezeket a mellékhatásokat.

Fontos, hogy a gyömbér kölcsönhatásba léphet a különböző vérhígítókkal, ezért ha ilyen gyógyszereket szedsz, mindenképp konzultálj egy orvossal, mielőtt gyömbért fogyasztanál.

Rákmegelőzés kurkumával

A kurkuma egy közkedvelt fűszer, ami az ázsiai ételek, például a curry gyakori összetevője. A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy 2016-os áttekintés szerint a kurkumin lelassíthatja a tumorok növekedését és a rákos sejtek pusztulását okozhatja. A kutatások nagy része azonban kémcső-vizsgálatokból és állatkísérletekből származik. Így a tudósoknak további kutatásokat kell végrehajtaniuk az embereken a megállapítások megerősítése érdekében.

A kurkuma teaként és étrend-kiegészítőként is kapható.

D-vitaminnal

A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok, fogak és izmok számára, és létfontosságú szerepet játszik az idegek és az immunrendszer működésében is.

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint az egereken végzett kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin lelassíthatja vagy megakadályozhatja a rák növekedését, fejlődését. Éppen ezért sikeresen alkalmazható rákmegelőzés céljából. Az intézet azt is megjegyzi, hogy egyes embereken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a magasabb D-vitamin bevitel csökkentheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát. Az eddigi eredmények azonban következetlenek voltak, és a tudósoknak további kutatásokat kell végrehajtaniuk.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .