Gyulladások ellen gyógynövényekkel

Ha a tested küzd egy fertőzéssel, akkor sok esetben gyulladások alakulhatnak ki a szervezetedben, hogy elősegítsék a gyógyulást.

Bizonyos helyzetekben azonban előfordulhat, hogy a gyulladások a szükségesnél tovább tartanak. Ezt krónikus gyulladásnak nevezik, és számos betegség kialakulásához kapcsolható, például a cukorbetegséghez és a rákhoz.

Az étrendünk döntő szerepet játszik az egészségünkben. Minden, amit eszel, beleértve a különféle gyógynövényeket és fűszereket, befolyásolhatja a tested gyógyulását és a gyulladások időtartamát.

Ebben a cikkben 7 gyógynövényt mutatunk be, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében.

Elöljáróban megjegyeznénk, hogy a cikkben számos tanulmány gyulladásos markereknek nevezett molekulákat említ. Ezek a gyulladás jelenlétét jelzik.

Így egy olyan gyógynövény, amely csökkenti a vér gyulladásos markereit, valószínűleg csökkenti a gyulladást is.

1, Gyömbér

A gyömbér egy finom, borsos, mégis édes ízű fűszer. Amit frissen, vagy szárítva, porítva is fogyaszthatunk.

A gyömbér konyhai felhasználásán kívül az emberek évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban számos állapot gyógyítására. Ezek közé tartozik a megfázás, migrén, hányinger, ízületi gyulladások és magas vérnyomás.

A gyömbér több, mint 100 aktív vegyületet tartalmaz. Valószínűleg ezek felelősek az egészségre gyakorolt pozitív hatásokért.

Egy 1010 résztvevővel végzett vizsgálat elemzése során megállapították, hogy napi 1000–3000 mg gyömbér fogyasztása 4–12 hét alatt jelentősen csökkentette a gyulladás markereit a placebóhoz képest. Ezek a markerek tartalmazzák a C-reaktív fehérjét (CRP) és a tumor nekrózis faktor-alfát (TNF-a). A CRP egy olyan fehérje, ami a májban termelődik és innen kerül a keringésbe, így mérhető a CRP érték vérvizsgálattal. A máj akkor kezd C-reaktív protein termelésébe, ha a szervezet valahol gyulladást érzékel, vagyis nem a CRP okozza a betegséget, csupán jelzi a rendellenességet.

A vizsgálatok szerint a gyömbér csökkentheti a gyulladásos markerek hatását, valamint csökkentheti az ízületi fájdalmat és növelheti az ízületek mozgékonyságát.

A gyömbér hihetetlenül sokoldalú és könnyen beépíthető az étrendünkbe, például teába, pörköltbe és salátákba is kiváló. Ha nem szereted az ízét, akkor keresd étrend-kiegészítőket formájában a bio- és gyógynövényboltokban.

2, Gyulladások ellen fokhagymával

A fokhagyma egy népszerű illatú és ízű fűszer. Az emberek évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban az ízületi gyulladás, a köhögés, a székrekedés, a különböző fertőzések, a fogfájás és még sok más betegség kezelésére.

A fokhagyma egészségügyi előnyeinek többsége a kén vegyületeiből származik, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

17 magas színvonalú, több, mint 830 résztvevőt magában foglaló, 4–48 hétig tartó vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy a fokhagyma-kiegészítőket szedő embereknél jelentősen csökkent a vérben a CRP gyulladásos marker szintje.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagyma segíthet a test antioxidáns-szintjének emelésében.

A fokhagyma sokoldalú és könnyen hozzáadhatjuk az ételekhez is. Alternatív megoldásként keresd a fokhagymakivonat-kiegészítőket.

3, Kurkuma

A kurkuma népszerű indiai fűszer, amelyet az emberek már az ókortól kezdve használtak.

Több, mint 300 aktív vegyülettel van tele. A legfontosabb egy kurkumin nevű antioxidáns, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin gátolhatja az NF-κB aktiválódását, amely molekula aktiválja a gyulladások kialakulását segítő géneket.

15 magas színvonalú vizsgálat 1223 embert figyelt meg, akik naponta 112–4000 mg kurkumint szedtek 3–36 héten át.

A kurkumin fogyasztása jelentősen csökkentette a gyulladásos markereket, a placebóval ellentétben.

Az ízületi gyulladásban szenvedő embereken végzett vizsgálatok során megállapították, hogy a kurkumin-kiegészítők szedése hasonló fájdalomcsillapítást eredményezett, mint a közönséges nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofen.

4, Fekete bors

A fekete bors a fűszerek királyaként ismert, mivel világszerte népszerű. Hagyományosan az emberek fekete paprikát alkalmaztak bizonyos egészségügyi állapotok, például asztma, hasmenés és sok más gyomorbántalom kezelésére.

A kutatások szerint a fekete bors és fő hatóanyaga, a piperin szerepet játszhat a gyulladások csökkentésében.

Mind az asztmás, mind a szezonális allergiában szenvedő egereknél a piperin segített csökkenteni a bőrpírt, a tüsszögés gyakoriságát, a különböző gyulladásos markerek számát.

A fekete bors gyulladáscsökkentő tulajdonságaira vonatkozóan azonban egyelőre csupán korlátozott számú humán kutatás áll rendelkezésünkre. A tudósoknak további kutatásokat kell végezniük annak hatásainak feltárására.

5, Ginzeng

Az emberek évezredek óta használják Ázsiában a gyógyászati tulajdonságai miatt. A két legnépszerűbb ginzeng-típus az ázsiai és az amerikai ginzeng.

Hatásukban és a hatóanyagok mennyiségében is eltérnek. Az ázsiai ginzeng állítólag élénkítőbb, míg az amerikai ginzeng feltehetően pihentetőbb.

A ginzeng számos egészségügyi előnnyel jár, főleg a ginzenozidoknak nevezett aktív vegyületeknek köszönhetően. Hatásaik között szerepel a gyulladások csökkentése.

6, Zöld tea a gyulladások ellen

A zöld tea népszerű gyógynövény tea, amelyet az emberek gyakran fogyasztanak egészségügyi előnyei miatt.

Ez a növény tele van egészséges vegyületekkel, úgynevezett polifenolokkal, különösen az epigallocatechin-3-galláttal (EGCG). Több tanulmány is összekapcsolta már ezeket a vegyületeket az agy és a szív egészségével. Emellett segíthetnek a testzsír és a gyulladások csökkentésében is.

Állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az EGCG segít csökkenteni a fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség során kialakuló gyulladások jeleit.

Egy vizsgálat olyan fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőket vizsgált, akik nem reagáltak jól a hagyományos kezelésekre. Az EGCG-alapú kiegészítők napi fogyasztása 56 nap alatt 58 százalékkal javította a tüneteiket.

Úgy tűnik, hogy a zöld tea polifenolok gyulladásos egészségi állapotok szempontjából is előnyösek, például az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, az ínybetegségek, sőt bizonyos rákos megbetegedések esetén is.

7, Rozmaring

A rozmaring a Földközi-tengeren őshonos finom, illatos gyógynövény.

A kutatások szerint segíthet csökkenteni a gyulladást. Úgy gondolják, hogy ennek oka a magas polifenol-tartalom, különösen a rozmarinsav és a karnozinsav.

Egy 16 hetes vizsgálatban 62 ízületi gyulladásban szenvedő ember esetében a napi rendszerességgel fogyasztott rozmarinsav-tartalmú tea jelentősen csökkentette a fájdalmat és a merevséget.

 

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Gyulladások ellen gyógynövényekkel”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .