Ashwagandha: Milyen pozitív előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?

Az ashwagandha, amelyet indiai ginzengnek is neveznek, egy ovális levelekkel és sárga virágokkal rendelkező kövér cserje. Annak ellenére, hogy indiai ginzengnek is nevezik, az ashwagandha és a ginzeng nem állnak rokoni kapcsolatban. A gyógynövénynek mazsola méretű vörös gyümölcse van. Őshonos India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet száraz területein, de manapság az enyhébb éghajlatú Egyesült Államokban is megtalálható.

A memória és a megismerés javítása mellett az ashwagandhát az ősi időkben számos egyéb állapot kezelésére is használták. A hagyományos ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát használják az emlékezet és a kognitív funkciók javítására az enyhe kognitív károsodásban szenvedő embereknél. A kognitív hanyatlás gyakran kapcsolódik az öregedési folyamatokhoz. Egy nemrégiben közzétett tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha biztonságos és hatékony gyógynövényes kezelés, ami javítja az emlékezetet. Ezzel tudományosan is megalapozottá vált a növény hagyományok szerinti használata.

Az említett tanulmányban 50 enyhe kognitív károsodással élő felnőttet toboroztak. A résztvevőknek 300mg ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót adtak naponta kétszer, nyolc héten keresztül. A kutatók ezután különböző memória- és kognitív teszteket végeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik ashwagandha kivonatot kaptak, jelentős javulást tapasztaltak mind a rövid távú, mind az általános memóriájukban. Ezenkívül javulást mutattak a végrehajtó funkciókban, a folyamatos figyelemben és az információfeldolgozás sebességében is.

A kutatás eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ashwagandha biztonságos és hatékony az azonnali és általános memória, a végrehajtó funkciók, valamint az információfeldolgozási sebesség javításában az enyhe kognitív károsodásban szenvedők esetében.

Az Ashwagandha egészségügyi előnyei

Az ashwagandha csökkenti a szorongást

Egy tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha hasonló hatású, mint a szorongásgátló gyógyszerek, mint például a lorazepám -, a csúnya mellékhatások nélkül. Ebben a tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a gyógynövény hatékonyan csökkentette a szorongás klinikai agyi markereit, ezáltal jobb alternatíva lehet a gyógyszeres kezelés helyett.

Gyulladásgátló és antioxidáns hatású

A stresszhelyzetben élők fokozattan ki vannak téve a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz negatív hatásainak. Az ashwagandha védi a sejteket azáltal, hogy megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket.

Fokozza az immunitást, támogatja az immunrendszert

A túl sok stressz fizikai tünetté alakulhat, mint például a szélsőséges fáradtság, a megfázás és az influenza. A kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha növeli a fehérvérsejtek számát, ami a test első védelmi vonala a betolakodókkal szemben. Ezenkívül ellazítja az idegrendszert és segíti az új idegek felépítését. A stressz és a kortizol hozzájárul az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához. Az ashwagandha anti-stressz és kortizolcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Enyhíti a pajzsmirigy-megbetegedések tüneteit

A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő emberek számára előnyös lehet az ashwagandha szedése. Ebben az állapotban a pajzsmirigy nem termel elegendő anyagcserét szabályozó hormont. Úgy tűnik, hogy ez a gyógynövény növeli a pajzsmirigyhormonok termelődését, és normalizálja azt a pajzsmirigy-betegekben.

Az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet

Az ashwagandha antidiabetikus hatásait több tanulmány is vizsgálta már. Ez azért lehetséges mert fenolos vegyületeket, köztük a flavonoidokat tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással rendelkeznek, és egy rágcsálókkal foglalkozó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha kivonatok elősegítették a diabéteszes patkányok vércukorszintjének normalizálását.

A Reports of Biochemistry and Molecular Biology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy amikor a fruktózzal táplált patkányoknak ashwagandhát adtak, az gátolta a fruktóz által kiváltott glükóz emelkedését, az inzulinrezisztencia és a gyulladások növekedését.

Javítja a szexuális funkciókat és a termékenységet

Az ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát természetes afrodiziákumként használják, amely segíthet a szexuális rendellenességek leküzdésében. Arra is használják, hogy növeljék a tesztoszteron szintet és javítsák a férfiak termékenységét. Erre vonatkozóan több tanulmányt is készítettek már a kutatók. Ezekről ide és ide kattintva olvashatsz bővebben.

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “Ashwagandha: Milyen pozitív előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .