Myo-inozitol: Milyen problémák esetén segíthet?

A jó egészség megőrzéséhez alapvető a megfelelő táplálkozás. Hippokratészt idézve is elmondhatjuk, hogy “A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen”. Szerencsére akadnak olyan kutatók, akik azon dolgoznak, hogy a természetes anyagok egészségre gyakorolt előnyeit vizsgálják a kizárólag mesterségesen előállítható termékek helyett. Az általuk készített tanulmányok azt vizsgálják, hogy a különböző tápanyagokat hogyan lehet felhasználni a betegségek megelőzésére vagy azok gyógyítására. A myo-inozitol is egy ilyen igen gyakran vizsgált, természetes tápanyag.

Mi az inozitol?

Az inozitol egy vízben oldódó tápanyag, ami általában nem marad meg hosszú ideig a testben. Egyesek B-vitaminnak minősítik, de az igazság az, hogy ez egy szénhidrát, amit bizonyos mennyiségben a szervezetünk képes előállítani, így nem nevezhető esszenciális vitaminnak. Néhány élelmiszerben is megtalálható. Alapvetően a vesékben termelődik étkezés útján pedig az alábbiakkal pótolhatod:

  • Citrusfélék (kivéve a citrom)
  • Sárgadinnye
  • Zab
  • Barna rizs
  • Kukorica
  • Bab
  • Csicseriborsó
  • Máj
  • Lecitin

Az említett ételek mellett ma már táplálék-kiegészítő formájában is megtalálhatod az inozitolt a bioboltok polcain. Ha számodra ez a kényelmesebb megoldás, illetve egy már kialakult problémát szeretnél kezelni vele nyugodtan válassz egy ilyen készítményt a biztos pótlás érdekében.

Mi az a myo-inozitol?

A myo-inozitol az inozitol általános formája. A test myo-inozitolt használ a sejtek, a szerkezeti lipidek és a foszfátok képzésére. Emellett számos hormon szabályozójaként is működik, beleértve a pajzsmirigy-stimuláló hormont, a tüszőstimuláló hormont és az inzulint. Részt vesz a zsírok feldolgozásában és azok májba szállításában, így nem épülnek be a testbe, hanem energiává alakulnak.

Az inozitol alapvető szerepet játszik az agy egészségének fenntartásában azáltal, hogy elősegíti a neurotranszmitterek megfelelő működését és ellazítja az elmét. Ezenkívül ez a tápanyag javítja az étvágyat, a hangulatot, az alvást, a vérkeringést és a máj toxicitásának problémáit.

Milyen problémák esetén segíthet a myo-inozitol?

Enyhítheti a PCOS tüneteit

A myo-inozitolt gyakran vizsgálják a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kapcsán. A PCOS egy anyagcsere-rendellenesség, ami a nők csaknem 10%-át érinti szerte a világon. A PCOS esetek többségében az inzulinrezisztencia 70%-os gyakorisággal jelentkezik. A myo-inozitol képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát és ezáltal a problémához kapcsolható rendellenességeket is. A tanulmányok szerint a myo-inozitol rendszeres fogyasztása enyhítheti a PCOS-el kapcsolatos hormonális károsodásokat.

Csökkentheti a zsír felhalmozódását a májban

Japán kutatók a myo-inositol kiegészítés hatását vizsgálták a nagy mennyiségű fruktóz által kiváltott zsíros májra. A túlzott fruktóz-fogyasztás drasztikusan növeli a zsír felhalmozódását a májban. Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a myo-inozitol jelentősen csökkentheti a szacharóz által kiváltott triglicerid (TG) felhalmozódását a májban. Mivel a myo-inozitol képes beindítani a zsír lebontását az anyagcsere folyamatok során, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy javíthatja a fruktóz bevitele által indukált májzsírosodást is.

Kísérletükhöz három patkány-csoportot tápláltak különböző anyagokkal. Az első magas glükóz tartalmú táplálékot (HGD), a második magas fruktóz tartalmú táplálékot (HFD), a harmadik pedig magas fruktóz tartalmú táplálékot (HFD) és myo-inozitolt kapott 12 napon keresztül.

A kutatók arról számoltak be, hogy a máj triglicerid szintje, valamint az általuk vizsgált tényezők mRNS-szintje magasabb volt a HFD-csoportban, mint a HGD-csoportban, de a myo-inozitollal kiegészített HFD-csoportban jelentősen csökkent. A kutatásról ide kattintva bővebben is olvashatsz.

Ezek alapján a kutatók megállapították, hogy a myo-inozitol-kiegészítés csökkenti a triglicerid felhalmozódását a magas fruktóz által terhelt zsíros májban.

A myo-inozitol csökkentheti a rákos megbetegedések számát

Számos kutatás vizsgálta már a myo-inozitol erős rákellenes hatását. Bizonyították, hogy több rák-típus esetén is hatékonyan alkalmazható ez a tápanyag. Az egyik legfontosabb kutatás a cigarettázás által okozott rák megelőzésére, gyógyítására irányult. A Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention folyóiratban közzétett tanulmány készítése során a kutatók három hónapon keresztül adtak napi 18 gramm inozitolt a kutatásban résztvevők számára. A vizsgálat során megállapították, hogy az inozitol csökkenti az abnormális hörgősejtek számát, ami nagy mennyiségben van jelen a tüdőrákos betegek esetében.

Forrás: www.naturalnews.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .