A Q-10 önpusztításra programozhatja a rákos sejteket

A koezim Q10-et napjainkban főleg a szívbetegségek kezelésére, teljesítmény fokozásra használják. Ám kiderült, hogy ezen kívül vannak még jelentős terápiás előnyei, különösen a rákos betegek számára.

Egy ígéretes tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a Q10 a rákos sejteket önmegsemmisítésre készteti, ami nagyon jó hír azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

Mi is ez a Q10?

A Q10 egy olyan anyag, amit a szervezet előállít kisebb-nagyobb mennyiségben, sőt minden oxigént lélegző élő növényi és állati sejtben ott van. Számos nélkülözhetetlen biokémiai reakciót támogat a szervezetben. Létfontosságú szerepet tölt be a szervezet energiatermelésében, ha nincs Q10, nincs energiatermelés.  Bármennyi vitamint és tápanyagot fogyaszthatunk, ha nincs Q10, a sejt nem termel energiát. Ezen kívül ez az anyag erős antioxidáns hatással rendelkezik, és támogatja az immunrendszert.

Hogyan segít daganatos megbetegedés esetén?

A fent felsorolt funkciókon kívül, létezik egy viszonylag újonnan felfedezett hatása.

A sejthalál fontos feladatot lát el a rákos folyamatok megakadályozásában. Ha a sejt nem képes az apoptózisra (programozott sejthalál, a többsejtű élőlényekben lévő fölöslegessé vált sejt „öngyilkossága”) – köszönhetően mutációknak, vagy egyéb biológiai gátlásnak – akkor korlátlan szaporodásnak indul, és tumort képezhet. A kutatások szerint a Q10, a rákos sejtek programozott sejthalálra való elveszett képességét segít visszaállítani.

Segít csökkenteni a tumor méretét

A Miami Egyetem kutatóinak kísérletében a prosztataráksejtek esetében a sejtnövekedés 70% -os gátlása volt megfigyelhető 48 órán belül. Emlőráksejtek esetén a Q10 szintén gátolta a rákos sejtek szaporodását, az egészséges sejtek károsítása nélkül. A kutatócsoport megfigyelte, hogy a Q10-zel kezelt melanomasejtkultúrában órákon belül elpusztultak a tumor sejtek, és hogy a melanómás egerek tumor mérete 55 %-al csökkent.

Dr. S. L. Hsia vezető kutató szerint ez az első alkalom, hogy sikerült elérni egy rákos sejtnél, hogy megölje magát, az egészséges sejtek károsítása nélkül, és ez a Q10-nek köszönhető.

Az eredményeket az Amerikai Rákkutatási Szövetség A Californiai Anaheimben tartott találkozóján mutatták be.

További vizsgálatok is jelentős rákellenes hatásokat mutatnak

A kutatók megvizsgálták azt is, hogyan segít gátolni az emlőrák kezelésére használt kemoterápiás szerek, például tamoxifen káros mellékhatásait .

Az egyik vizsgálatban emlőrákos patkányok Tamoxifennel együtt Q10-et kaptak. Azt találták, hogy a Q10 csökkenti a kemoterápiával járó károsodást a szív mitokondriumaiban.

Az 1994-ben jelent meg egy tanulmány a Molecular Aspects of Medicine-ben, ahol 32 emlőrákos beteget vizsgáltak 18 hónapon keresztül. Az étrendjük 90mg Q10-et tartalmazott naponta – plusz C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint, szelént és esszenciális zsírsavakat.

A várt halálesetek száma négy volt, ám a vizsgálatban részt vevő betegek egyike sem halt meg. Emellett az életminőség javult, kevesebb fájdalomcsillapítót kellett alkalmazni, és hat beteg látszólagos részleges remissziót (a betegség tünetmentes fázisa) mutatott. Ebből a 6-ból kettőt pedig még magasabb Q10 dózisban részesítettek. Az egyik hölgynek a 90 mg napi Q10 dózist 390 mg-ra emelték, és ezt követően a tumor eltűnt, ami a mammográfiával igazolt.

Ez lenyűgöző eredmény. Nem? És jó hír a rákos betegeknek.

Mi csökkentheti a Q10 szintet a szervezetben?

A sztatinok (koleszterincsökkentő gyógyszerek) alkalmazása, vagy egy vírusfertőzés, és akár egy fárasztó edzés is Q10 szint csökkenéshez vezethet. Valamint sajnos az öregedés velejárója szintén a szervezet Q10 szintjének csökkenése. A Q10-et a szervezet csak 20-25-éves korig termeli megfelelő mennyiségben, később a termelése jelentősen csökken.

Q10-ben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a hidegvízi olajos halak, mint a szardínia és a makréla. A máj, a földimogyoró és a teljes kiőrlésű gabona szintén jó forrás. De mivel adagonként csak pár milligrammot tartalmaznak, még ha rendszeresen is esszük, ne várjunk csodát. Sajnos azért születhetnek ellentmondásos tapasztalatok egyes tápanyagokkal kapcsolatban, mert sokan a hatásos adagok töredékétől várnak eredményt.

A Q10 pótlása fontos, különösen az öregedő felnőttek, daganatos betegek és a sztatin-gyógyszert szedők számára. Mivel a Q10 egy zsírban oldódó anyag, érdemes olyan étellel együtt fogyasztani, ami tartalmaz némi zsiradékot is.

Bárki, aki ismert betegséggel rendelkezik vagy gyógyszert szed, az étrend-kiegészítők alkalmazását beszélje meg jól tájékozott kezelőorvosával.

Forrás: https://www.naturalhealth365.com

http://www6.miami.edu

https://www.lifeextension.com/

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .