Mire jók az algák?

Mire jók az algák?

Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algák a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként számon tartott élőlényei. Nem véletlen…

Egy japán évente átlagosan 10 kg algát fogyaszt. Valószínűleg ennek is nagyban köszönhető, hogy Japánban magas az átlag életkor.

Az egyoladú étrend kiegészítése

Az algákban olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai magába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét.

A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofillszármazékokat, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.

Az algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, antimutagén (elfajulásvédő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadásgátló), antimikrobiális (csíraölő), antivirális (vírusellenes), antibakteriális, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.

Algák, ásványi anyagok

Sajnos, a tengeri algák fenti hasznos tulajdonságai a belőlük készített élelmiszerekben “kötött” állapotban vannak jelen, így az emberi szervezet csak jelentéktelen hányadukat képes hasznosítani. Ennél lényegesen teljesebb hatóanyag-tartalmúak az algakivonatok.

A tengeri algák és az azokból kivonható, biológiailag aktív anyagok vérzsírcsökkentő hatásúak, megakadályozzák az elhízást, javítják a szívműködést. (Patkányokkal algát etettek, és vérplazma koleszterin- és trigliceridszintjük csökkent.)

Ha a táplálkozást algákkal egészítik ki, akkor csökken az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya, valamint a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje.

A legjobbak

Az algák között is kiemelkedő a Chlorella és a Spirulina, a smaragdzöld, illetve a kékeszöld alga. Mindkettő tökéletes összetételű tápanyag. Szárazanyag-tartalmuknak 40-60%-a kis molekulájú, így igen könnyen emészthető. Teljes értékű fehérjék, ezért vegetáriánusok aminosavak pótlására jól beilleszthetik őket étrendjükbe.

Az algák ásványianyag- és nyomelemtartalma kiemelkedő a Föld élővilágában. Különösen a káliumtartalmuk igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek előnyös a fogyasztásuk. Komplex formában található benne vas is, ezért ez az egyik legjobb forrás vashiányosoknak. Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá E-vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak és a linolénsavnak. Nagy mennyiségben találhatók benne nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású.

Forrás:naturhirek

Milyen gyógyító hatásai vannak a mikroalgáknak? Ezt olvassa el!

Demecs István: A mikroalgák

A mikroalgákEbből a könyvből megtudhatja, hogy a mikroalgák – a Spirulina és a Chlorella – mitől váltak korunk szuperélelmiszereivé, illetve, hogy milyen betegségek esetén célszerű őket alkalmazni.

A Chlorella és a Spirulina (mikroalgák)két elsőre igen meghökkentő táplálék. A könyv összefoglal mindent, ami a szakirodalomban fellelhető. Bemutatja ennek a két „növénynek” a legfontosabb tulajdonságait és megtanít mindenkit arra, hogy miért és hogyan érdemes betenni ezeket a napi étrendjébe.

 

Szeptember 11-től szeptember 14-e péntek éjfélig, minden 6000 Ft feletti megrendelés mellé ingyen küldünk egy példányt a könyvből.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .