Vitaminok gyerekenek

A gyermekek étkezésének egyik gyakori hiányossága a vitaminok és az Omega-3 zsírsavak. Tudta, hogy az Omega-3 létfontosságú a megfelelő idegrendszer kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban? Omega 3 és vitaminok gyerekeknek? Hogyan válasszak?

Omega 3

Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrendkiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, amikor a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát.

C-vitamin

A gyermekek kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabad gyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak.

B-vitaminok

Miért fontosak a B vitaminok gyerekeknek? Mert ők jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú diétán élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.

Magnézium

A magnézium hiánya idegrendszeri problémákat okozhat, például álmatlanságot, szorongást, sőt akár még hiperaktivitást is.  Tehát a magnézium amellett, hogy jót tesz az idegrendszernek , az izmoknak és a csontoknak is fontos, főleg a fejlődésben lévő gyerekeknél. Étrendjüket érdemes kiegészíteni külön magnéziummal, és D-vitaminnal, mert ezek segítik a kalcium hasznosulását.

Miért szenvednek hiányt, még ha esznek is némi zöldséget vagy gyümölcsöt?

A mezőgazdaságban alkalmazott növényi tápok, trágyák nem tartalmazzák az összes tápanyagot, amire az embereknek a fogyasztásuk során szüksége lenne. Emiatt az velük trágyázott növény sem fogja tartalmazni, ami a hiányhoz vezet a sor végén fogyasztó emberi testekben. Nincs ez másként a gyerekek esetén sem.

Például:

  • Kalcium és magnézium szükséges az egészséges csontozat és fogak valamint az izmok működéséhez.
  • Cink lenne szükséges az immunrendszer támogatásához
  • Króm kellene a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek egészségéhez.

Vitaminok gyerekeknek

Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény, hozzáadva némi omega-3 esszenciális olaj tűnik a legjobb kiegészítő megoldásnak a legtöbb gyermek esetén. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szükséglete egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.

Hogyan válasszon multi vitamint a gyereknek?

Fontos, hogy legyen benne az összes vitamin (a b-vitamin család tagjai is), valamint az ásványi anyag és nyomelem (kalcium, magnézium, réz, cink…stb) Napjainkban a legtöbb tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy vajon a javasolt napi bevitel (NRV) valóban elegendő-e. Ne ijedjen meg, ha egy termék, amit megvásárol az ajánlott napi mennyiség többszörösét tartalmazza. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke!

Egyéb kiegészítők

Léteznek olyan egyéb kiegészítők, melyik kifejezetten immunerősítésre, megelőzésre vagy kezelésre szánnak. Ezek nem kifejezetten a multivitamin kategóriába sorolandók, nem is az a céljuk. Jellemzően gyógynövények vannak benne, és speciálisan maximum 1-2 vitamin vagy ásványi anyag, ami lényeges az immunrendszer szempontjából.

 A megjelenési formáját tekintve több választási lehetőségünk is van. A legkisebbeknek 2-6 éves korig kapható ízesített rágótabletta és folyékony kiszerelés a legjobban használható. 6 éves kor felett inkább a tablettás vagy kapszulás forma a kielégítő, ráadásul ez utóbbi sokkal kedvezőbb árú, mint az ízesített formák. A lényeg, hogy a kapszulák vagy tabletták mérete ne legyen nagy. Azt a gyerekek nem tolerálják, és csak elvesszük a kedvüket tőle. Ez különösen a halolaj kapszulára igaz. Ezekből elég nagy változatok is kaphatók a boltokban. Gyerekeknek az pl. Omega 3-ból 500mg-os a legnagyobb ajánlható méret, amivel még nem haragítjuk őket magunkra.

Közeledik az ősz, hamarosan indul az iskola és az óvoda. Segítsen a gyermekének, hogy már egy felkészített immunrendszerrel térjen vissza az őszi hétköznapokba!

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .