Felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod?

Mik a vitaminhiány tünetei?

Azt gondolhatná bárki, hogy a vitaminhiány vagy az ásványi anyag hiány a múlté. Hogy ez valami történelmi dolog csupán és csak évszázadokkal ezelőtt, hosszú utakon a tengerészek szenvedtek ettől. Sajnos ez nem így van. Ma is általános, hogy hiányzik valaki étrendjéből néhány olyan alapvető tápanyag, amelyre szüksége lenne az optimális működéshez.

Ezen tápanyagok hiánya rontja a test egyes funkcióit mégpedig a legalapvetőbb sejtszinten. Ez alatt olyan funkciókat értek, mint a vízháztartás egyensúlya, az enzimek működése, az idegi jelátvitel, beleértve az agyi és gondolkodási folyamatokat is, valamint az emésztés és az anyagcsere. Fontos megérteni, hogy az optimális működésről beszélek bármely előbb felsorolt területen. Nem arról van szó, hogy élet és halál közt lebegnénk a vitaminhiány miatt vagy egyes ásványi anyagok hiányától, hanem arról, hogy az optimális szint alatt jutunk hozzá és ez miatt az egészségünk messze nem az, ami lehetne.

Egyes tápanyagok tartós hiánya betegségekhez is vezethet. Például a kalcium- és a D-vitamin- hiánya gyenge csontokat (osteopenia) vagy csontritkulást okozhat. A nem megfelelő mennyiségű vas vérszegénységet okozhat vagy időnként fejfájást, légszomjat és így tovább. Ha nem egy tápanyag hiányzik az étrendünkből, az olyan szerteágazó tünet-együttest eredményezhet, hogy orvos legyen a talpán aki megtalálja mi a beteg panaszának háttere.

Vannak árulkodó tünetek amik az első jelei annak, hogy egy vagy több fontos vitamin vagy ásványi anyag bevitele kevesebb, mint amire az illetőnek alkata vagy életmódja miatt szüksége volna. Ezek közül mutatom be az öt leggyakoribbat és legkönnyebben felismerhetőt.

1. Vashiány

Gyengeség, fáradtság, légszomj, szapora szívverés, sápadt bőr, fejfájás, hideg kezek és lábak, fájó vagy duzzadt nyelv, törékeny körmök és még olyan furcsa dolgok is, mint például vágyakozás a piszok evésére. Ez utóbbi elsősorban kisgyerekeknél figyelhető meg. Vashiányos vérszegénység esetén ezek a tünetek legtöbbször egyszerre jelentkeznek.

Miért okoz ennyire szerteágazó tünet-együttest egyetlen tápanyag hiánya? Azért, mert vas hiányában nem képződik vörösvértest. Az a dolog a vérben, ami oxigént szállít a szervezetben mindenhova. Ha a vasszint alacsony, vörösvértest-hiány léphet fel, ami vérszegénységnek nevezett állapotot eredményezi. Ettől pedig oxigénhiányos lesz szinte minden szerv és egyéni alkat kérdése, hogy melyik fog először jelezni.

A vashiány fokozott kockázatának kitett csoportok közé tartoznak a menstruáló nők, a növésben lévő gyermekek és a terhes nők. Bár tagadják, de ide tartoznak a vegán vagy vegetáriánus étrendet követők is.

2. Magnézium hiány

Az első jel itt is az indokolatlan fáradtság és gyengeség. De a magnézium hiányában nagyon hamar megtapasztaljuk a súlyosabb tüneteket. Hamarosan zsibbadáshoz és bizsergéshez, izomgörcsökhöz vagy -összehúzódásokhoz, görcsrohamokhoz, szabálytalan szívritmushoz, személyiségváltozásokhoz vagy koszorúér-görcsökhöz is vezethet ha valaki nem jut elegendő magnéziumhoz.

A magnézium számos életfolyamatban vesz részt. Hiányában nem fejlődnek a csontok, kárt szenved a test energia termelése és idegi és agyi funkciók sérülnek. A stressz hatására fokozódik a magnézium igény és ezt megfordítva mondhatjuk, hogy stresszes életmód mellett magnéziumhiány alakulhat ki.

A minimálisan javasolt napi 350-400 mg magnéziumot tartalmazza a hagyományos magyar étrend. Legalábbis ez derült ki az Országos Tápláltsági Állapot Vizsgálatból (OTÁP) amit 2014-ben készítettek. Ez azért nekem azt jelzi, hogy a javasolt bevitel nem éri el azt, ami szükséges. Ezt mindenki könnyedén maga is bizonyíthatja vagy cáfolhatja. Egyszerűen ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon – például reggel vádli görccsel ébredsz – adj hozzá az étrendedhez napi 200-300 mg magnéziumot és pár nap alatt eltűnnek a tüneteid.

3. D-vitaminhiány

A fentebb említett felmérésből az derült ki, hogy tíz magyarból kilenc nem jut hozzá a minimálisan szükséges d-vitaminhoz az étrendjéből. Még azt a minimumot sem érjük el, ami az egészséges életben maradáshoz kellene.

Pedig ez a vitamin kulcsfontosságú a csontok egészségéhez, és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik. A D-vitamin-hiány első tünetei hasonlóak lehetnek, mint a fenti ásványi anyagok esetén. Fáradtság, csontfájdalom, hangulatváltozások, valamint izomfájdalmak és gyengeség léphet fel. Erre azt mondhatjuk, hogy na és? Megszoktuk. De sajnos a hosszan tartó vitaminhiány összefüggésbe hozható a rákkal és egyes autoimmun betegségekkel is.

Hogyan tudnánk mégis előre jelezni a hiányát? Felsorolok pár olyan jellemző tünetet, amikből ha több is jellemző rád, akkor nyugodtan kérj egy laborvizsgálatot, ami igazolja a d-vitamin hiányt:

  • Évente többször kapsz el felső légúti fertőzéseket (nátha, influenza, covid, stb…)
  • Gyakran vagy lehangolt, látszólag minden ok nélkül
  • Csont és izom gyengeség vagy fájdalom lép fel hetente többször
  • Demencia vagy enyhébb memóriazavar lép fel időnként
  • Inzulin rezisztencia ill. cukorbetegség esetén
  • Pozitív prosztatarák teszteredmény ill. merevedési zavar
  • Diagnosztizált mellrák esetén
  • Bármilyen szív- és érrendszeri nyavalya esetén

4. Kálium hiány

A mikrotápanyagok (ásványianyagok, vitaminok) közül a kálium az, amiből a legnagyobb mennyiségben kell naponta fogyasztanunk. Bár bőségesen tartalmazhatná az étrendünk, számos esetben meglepődöm azon, hogy a magyarok többsége nem jut hozzá a minimális mennyiséghez sem a hagyományos étrendet követve.

És igen gyakran találkozunk súlyos kálium hiánnyal aminek csak az egyik oka az elégtelen fogyasztása. Az életmódunk, bizonyos gyógyszerek és egyes élvezeti szerek hozzájárulnak a felesleges kálium ürítéshez. Ez a két dolog összeadódik és évente nagyon sok fatális kimenetelű szív- és érrendszeri betegséget okoz.

A hiány első tünetei közé tartozik az izomgyengeség. Amennyiben ezt nem kezeljük, idővel megjelennek a rándulások vagy görcsök, a székrekedés, a bizsergés és zsibbadás a végtagokban és kóros szívritmus vagy szívdobogásérzés. Amennyiben ezek közül bármelyikkel is találkozol, azonnal fordulj orvoshoz és mondd el neki, hogy tőlem hallottad, hogy esetleg hiányod lehet káliumból.

5. B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya olyan szerteágazó tüneteket okoz, hogy egyrészt egy könyvet meg lehetne tölteni vele, másrészt annyira meg tudja vezetni az orvosokat, hogy sosem jönnek rá mivel állnak szemben és elkezdik a tüneteket gyógyszerezni. Pedig a B12 hiánya semmi mással nem kezelhető tartósan, mint B12-vitaminnal. Azzal viszont pár óra alatt.

A súlyos B12-hiány tünetei közé tartozik a lábak, kezek vagy lábak zsibbadása, járási és egyensúlyi problémák, anémia, fáradtság, gyengeség, duzzadt nyelv, memóriavesztés és gondolkodási nehézség. Ezek a tünetek általában fokozatosan jelentkezhetnek és ezért előfordulhat, hogy egy ideig nem is veszik észre őket. Szerencsére már egyetlen nagy adag bevétele képes a tüneteket megszüntetni aznapra és pár hétig folyamatosan szedett b-komplex vitamin jelentős javulást okoz a felsorolt problémákra.

Az összes szakirodalom azt állítja, hogy kiegyensúlyozott étrend esetén, ami tartalmaz állati eredetű összetevőket, nem alakulhat ki vitaminhiány. Ennek némileg ellentmond a saját tapasztalatom, amit a fenti tünetekkel nálam jelentkező betegek esetében figyeltem meg.

Összegezve a fentieket, amennyiben tápanyaghiányra gyanakszol, fordulj orvoshoz. Valószínűleg semmit sem fog tudni ebben tanácsolni. Ha így van, próbáld ki a fent javasolt és szerintem legtöbb esetben hiányzó étrendi összetevőket. Mindegyiket lehet kapni koncentrált formában. És ha azt tapasztalod, hogy a tüneteid napok alatt enyhülnek vagy megszűnnek, akkor ez igazolja, hogy jól sejtettük.

Minden, tápanyag hiányában fellépő tünet megoldása az adott tápanyag bevitele kielégítő mennyiségben. Ez elég egyszerűnek hangzik ahhoz, hogy ettől szenvedjen vagy betegedjen meg tíz emberből kilenc.

Demecs István

fitotarapeuta

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod?”

  1. IRON ALL vasat és vitaminokat tartalmazó étrendkiegészítőt szedek, nagyon elégedett vagyok! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .