A havi D-vitamin-kiegészítők segíthetnek megelőzni a szívrohamot?

Egy nemrégiben megjelent tanulmány részletesen bemutatja egy ausztrál kutatócsoport által vezetett klinikai kísérletet, amely arra volt kíváncsi, hogy a D-vitamin milyen hatással lehet a súlyos szívbetegségek, például a szívroham és a stroke előfordulásának csökkentésére.

A kutatók 60 és 84 év közötti idős felnőttek egy csoportját követték nyomon. Ez a korcsoport köztudottan nagyobb kockázatnak van kitéve a szívbetegségek kialakulása szempontjából.

Bár a tudósok nem találták, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lehet a stroke-ra, amikor összehasonlították a kontroll- és a tesztcsoportot, azt megtudták, hogy a D-vitamin-kiegészítőt szedő csoportban 9 százalékkal alacsonyabb volt a súlyos szív- és érrendszeri események aránya.

A D-vitamin hatása a felnőttek egészségére és a szívbetegségekre

Tekintettel arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek milyen halálos kimenetelűek lehetnek, és milyen terhet róhatnak az egészségügyi rendszerre, a tudósok az ilyen betegségek kezelésének javítására és megelőzésére keresik a lehetőségeket.

A tanulmány szerzői szerint a korábbi tanulmányok nem mutattak ki kapcsolatot a D-vitamin és a szívbetegségek kockázatának csökkentése között, de a szerzők úgy vélték, hogy ezeknek a tanulmányoknak korlátai voltak. A szerzők megjegyezték, hogy “a D-vitaminnak olyan biológiai hatásai vannak, amelyek arra utalnak, hogy befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségeket”, ami arra késztette őket, hogy egy alaposabb, idősebb felnőttekre összpontosító tanulmányt készítsenek.

A kutatók 21 315, 60 és 84 év közötti személyt vontak be a vizsgálatba. Kizárták azokat a résztvevőket, akik már szedtek D-vitamin-kiegészítőket, vagy akiknek a kórtörténetében bizonyos betegségek, például szarkoidózis és hiperkalcémia szerepelt.

A vizsgálati csoport öt éven át havonta egyszer D-vitamint szedett 60 000 NE D-3-vitamin tabletta formájában. A kontrollcsoport placebót szedett.

A kutatók alapinformációkat gyűjtöttek, hogy megismerjék a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét, életmódját és táplálkozási szokásait. A vizsgálat során végig figyelemmel kísérték a résztvevőket a nemkívánatos események szempontjából. És felméréseket végeztek, valamint vérmintákat ellenőriztek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a résztvevők betartották-e a kiegészítők szedését.

Emellett a résztvevők hozzáférést biztosítottak orvosi kartonjaikhoz, így a kutatók információt kaphattak a szív- és érrendszeri eseményekről, az előírt gyógyszerekről és a halálozási adatokról.

A D-vitamin jótékony hatással van a szívre?

Néhány korábbi megfigyeléses vizsgálat azt sugallta, hogy a magasabb D-vitaminszint a vérben összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb arányával.

Bár klinikai vizsgálatok nem erősítették meg, hogy a D-vitamin-pótlás pozitívan hatna a szív egészségére. Ez az új tanulmány azt mutatja, hogy bizonyos előnyökkel járhat.

A D-vitamint szedő résztvevők körében a szívroham előfordulása 19 százalékkal volt alacsonyabb a placebo csoporthoz képest.

A D-vitamin-csoportban alacsonyabb volt a koszorúér-revaszkularizáció aránya is. Ez olyan eljárásokat foglalhat magában, mint a koszorúér-bypass-graft (közismertebb nevén szívbypass).

Míg a súlyos kardiovaszkuláris események általános aránya 9 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamint szedő csoportokban, a vizsgálat eredményei nem mutattak ki alacsonyabb arányt a stroke-események között.

A szerzők a 9 százalékos csökkenéssel kapcsolatban megjegyeztek egy fenntartást – szerintük lehetséges, hogy a sztatinokat vagy más szív- és érrendszeri gyógyszereket szedők is hozzájárulhattak ehhez a csökkenéshez.

“Az összes súlyos kardiovaszkuláris esemény tekintetében bizonyos jelek arra utaltak, hogy erősebb volt a hatás azoknál, akik a kiinduláskor sztatinokat vagy más kardiovaszkuláris gyógyszereket szedtek” – írják a szerzők.

Emiatt a szerzők szerint további vizsgálatokra van szükség, mielőtt véglegesen kijelenthetnék, hogy a D-vitamin önmagában segít a szívbetegségek esetében.

“Összefoglalva, ezek az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlás csökkentheti a súlyos kardiovaszkuláris események, különösen a szívinfarktus és a koszorúér-revaszkularizáció előfordulását” – írják a szerzők.

“Ez a védőhatás erősebb lehet azoknál, akik a kiinduláskor sztatinokat vagy más kardiovaszkuláris gyógyszereket szednek. Más nagy vizsgálatokban végzett alcsoport-elemzések segíthetnek ennek a kérdésnek a tisztázásában” – folytatják a szerzők.

Elég a D-vitamin a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez?

Dr. Ni a tanulmány eredményeit egyelőre nem tartja elég jelentősnek ahhoz, hogy kimutassa, hogy a D-vitamin-kiegészítők segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek rátáját.

“A tanulmányt áttekintve csábító a következtetés, hogy a D-vitamin-pótlásnak a szívbetegségek megelőzésében, különösen a szívinfarktus megelőzésében mutatkozhat előnyös tendenciája” – mondta.

Dr. Dmitriy Nevelev, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház kardiológiai igazgatóhelyettese kissé másként vélekedett a tanulmányról.

Miután rámutatott, hogy más nagy tanulmányok is kutatták a D-vitamin és a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéseit, és nem mutattak ki “jelentős hatást”. Dr. Nevelev azt mondta, hogy “sok ilyen tanulmánynak voltak korlátai. Mint például a napi terápia nem optimális betartása, a D-vitamin elégtelen dózisa vagy az összességében alacsonyabb kockázatú populáció”.

“Ez a vizsgálat e korlátok némelyikét áthidalta azáltal, hogy havonta egyszeri kezelést biztosított és nagy, klinikailag sokszínű populáció bevonásával. Az eredmények összességében alátámasztották azt az elképzelést, hogy a D-vitamin-pótlás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, bár enyhén” – folytatta Dr. Nevelev.

A tanulmány szerzőihez hasonlóan Dr. Nevelev is úgy véli, hogy további kutatásokra van szükség a D-vitamin-kiegészítőkkel és a szívvel kapcsolatban.

“Még ha az eredmények nem is befolyásolják azonnal a pótlással kapcsolatos megközelítésünket, okot adnak arra, hogy folytassuk a kutatást annak megállapítására, hogy van-e olyan speciális populáció, amelyiknek ez előnyös” – mondta Dr. Nevelev.

“Különösen érdekes volt az a megállapítás, hogy a sztatinokat szedő betegeknél a szívbetegségek kifejezettebb csökkenését tapasztalták a kiegészítéssel. Valószínűleg azért, mert a D-vitamin lehetővé teszi a máj számára, hogy hatékonyabban dolgozza fel ezeket a gyógyszereket.” – Dr. Dimitriy Nevelev

Forrás: NatúrHírek

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .