Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos

Súlyos D-vitamin hiány a tél végére

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos. Ez a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatás legfontosabb megállapítása, amelyet 2013. szeptember 21-én, hoztak nyilvánosságra a D-vitamin konszenzus elnevezésű szakmai konferencián. A 95 százalékos arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél. Így az orvosok szerint még sürgetőbb a problémára felhívni a figyelmet.

Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos a tél végén

Ez a fő megállapítása a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által, a felnőtt lakosság körében néhány éve elvégzett – nem, életkor és lakóhely szerint is – reprezentatív D-vitamin-szintmérő kutatásnak, amelyet nyilvánosságra is hoztak a D-vitamin konszenzus szakmai konferencián. Az adat a szakértőket is meglepte, hiszen korábban is eleve magasra, ám csupán 60 százalékra tették a D-vitamin-hiányban szenvedők arányát. Vagyis a D-vitamin-hiány jóval súlyosabb probléma annál, mint ahogy azt korábban az orvosok is vélték.

Feltétlenül szükséges a pótlása

A vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 ng/ml, ami körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák a D-vitamin konszenzusban résztvevő 15 orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.

Szerencsére az elmúlt években nőtt azoknak a száma, akik az őszi téli hónapokban D-vitamint szednek. De a lakosság nagy része még mindig D-vitamin hiányos..

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10-15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. A magas faktorszámú naptejek miatt, továbbá azért, mert sokan még nyáron sem tartózkodnak eleget a szabadban, a D-vitamin-hiány az év bármely időszakában elfordulhat.

A pótlásra ugyanakkor októbertől már mindenképpen szükség van. A nyáron képzett tartalékok ugyanis ekkorra már kimerülnek (ha egyáltalán tartózkodtunk nyáron napfényben a fent említett időben és módon). A nyáron eltárolt napfény vitamin készleteinket körülbelül 6 hét alatt feléljük. Így az őszi-téli hónapokra, akár már október vagy november végére az emberek D-vitamin szintje vészesen alacsonyra süllyedhet. Ez pedig nagyon komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

D-vitamin pótlás szükséges azokon a napokon, amikor nem jutunk a megfelelő időben, megfelelő mennyiségű napfényhez!

Napi 50mcg (mikrogramm) szükséges mindenkinek belőle. Ezt jellemzően úgy tüntetik fel a dobozon, hogy 2000NE, ahol az NE a Nemzetközi Egység rövidítése. Naponta minimum egyet érdemes fogyasztani belőle. Vagy ha elfelejti, akkor mondjuk minden szombaton 7 kapszula az ebéd mellé éppen úgy megteszi. A lényeg, hogy az étel amivel együtt bevesszük tartalmazzon némi zsiradékot, mert anélkül nem tud hasznosulni.

Ezt kockáztatja, ha hiánya van belőle!

Maga a D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, mely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de akár tumoros, illetve vérképzőszervi betegség kockázatát is fokozhatja.

A sejtfejlődésben játszott szerepe miatt a megfelelő D-vitamin-szint fenntartása különösen fontos a kisgyermekeknél, akik az elkerülhetetlenül használt erős naptejek miatt nyáron sem jutnak természetes úton elegendő D-vitaminhoz, télen pedig jellemzően a szükségesnél jóval kevesebb D-vitamin-dús táplálékot – ételt, italt – fogyasztanak.

forrás: index.hu, naturhirek.hu

Magosi Judit szerzőről

One thought on “Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos”

  1. Idén tél elején kezdtem el a Vitaking D-4000-t szedni. Az előző évekkel ellentétben, idén még náthás sem voltam, pedig máskor minden télen elkaptam az influenzát, különböző felső légúti betegségeket és egyebeket. Mindenkinek ajánlom, mert ekkora változást eddig semmilyen vitamin szedésével nem tudtam elérni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .