A taurin kulcsfontosságú lehet a hosszabb és egészségesebb élethez

Úgy tűnik, hogy a taurin hiánya elősegíti az állatok gyorsabb öregedését, de a szakértők szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ugyanez a hatás megfigyelhető-e az emberek esetében is.

A Science folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a taurin-kiegészítők lelassíthatják a majmok, egerek és férgek öregedési folyamatát, és akár 12 százalékkal meghosszabbíthatják a középkorú egerek egészséges élettartamát.

“Az elmúlt 25 évben a tudósok megpróbálták megtalálni azokat a tényezőket, amelyek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy tovább éljünk, hanem azt is, hogy növeljék az egészségi élettartamot, vagyis azt az időt, amíg idős korunkban egészségesek maradunk” – mondta Vijay Yadav, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a New York-i Columbia Egyetem genetikai és fejlesztési tanszékének docense egy sajtóközleményben.

“Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a taurin egy olyan életelixír lehet bennünk, amely segít hosszabb és egészségesebb életet élni” – tette hozzá Dr. Yadav.

A taurin visszafordította az öregedést az állatmodellekben

Vizsgálatuk során a kutatók először a majmok, egerek és emberek vérében lévő taurin-szintet vizsgálták, és felfedezték, hogy a szint jelentősen csökken az életkor előrehaladtával.

Emberek esetében azt állapították meg, hogy a 60 évesek taurin-szintje csupán egyharmada volt csak az 5 éveseknél tapasztalt mennyiségnek.

“Ekkor kezdtük el feltenni a kérdést, hogy vajon a taurinhiány az öregedési folyamat egyik mozgatórugója-e, és nagy kísérletet indítottunk egerekkel” – mondta Yadav.

A kutatók 250 egeret vizsgáltak meg, akik nagyjából 45 évesek voltak emberi viszonylatban. Az egerek minden nap taurint vagy kontrolloldatot kaptak.

A taurint kapott egerek élettartama a nőstényeknél 12 százalékkal, a hímeknél 10 százalékkal nőtt. Ez nagyjából hét-nyolc emberi évnek, egérévekben három-négy hónapnak felelt meg.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy azok az állatok, amelyek egy évig taurint kaptak, egészségesebbek voltak a másik csoporthoz képest. Megnövekedett az energiafelhasználásuk, nőtt a csonttömegük, esetükben csökkent a depressziós és a szorongásszerű viselkedés, javult az izomerő és az állóképesség, valamint csökkent az inzulinrezisztencia is.

Hasonló pozitív előnyöket tapasztaltak a taurint kapott majmoknál is.

Mi a taurin és hogyan hat az emberi szervezetre?

Ez egy aminosav, amely természetes formában előfordul a fehérjét tartalmazó élelmiszerekben, például a húsban, halban és tejtermékekben. Néhány energiaitalhoz taurint is adnak.

Lauri Wright, PhD, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia elnöke azt mondta: “A taurint “nem alapvető fontosságúnak” tekintik, mert a szervezetünk képes előállítani.”

“A taurin számos szerepet tölt be a szervezetben, többek között neurotranszmitterként működik az agyban. Epesókat képez, amelyek segítik az emésztést és támogatják az idegrendszert” – tette hozzá.

Dr. Wright szerint a taurin emberi szervezetre gyakorolt hatása érdeklődésre számot tartó terület, és valószínű, hogy további vizsgálatokra kerül sor a vegyülettel kapcsolatban.

“A taurin szervezetben való bőséges előfordulása és az idegrendszerben betöltött szerepe miatt egyre nagyobb az érdeklődés az öregedésben betöltött szerepe iránt. Azt hiszem, hamarosan láthatunk majd néhány taurin-vizsgálatot embereken is” – mondta.

A taurin segíthet lassítani az öregedést az emberek esetében?

Még nem ismert teljesen, hogy a taurin-kiegészítők növelik-e a hosszú élettartamot vagy javítják-e az emberek egészségét.

A kutatók európai felnőtteken végzett tanulmányai azonban azt sugallják, hogy van lehetőség.

A kutatók 12 000, 60 éves vagy idősebb európai felnőtt egészségügyi paramétereit vizsgálták. A kutatók arról számoltak be, hogy azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb volt a taurin-szintje, egészségesebbek voltak, alacsonyabb volt az elhízásuk, alacsonyabb a gyulladásos szintjük, csökkent náluk a magas vérnyomás gyakorisága és kevesebb esetben fordult elő 2-es típusú cukorbetegség..

„Ezek olyan asszociációk, amelyek nem állapítanak meg okozati összefüggést” – mondta Yadav. “Az eredmények azonban összhangban vannak azzal a lehetőséggel, hogy a taurin-hiány hozzájárul az emberi öregedéshez.”

A kutatók szerint randomizált, embereken végzett klinikai vizsgálatra van szükség a taurin valódi egészségügyi előnyeinek meghatározásához.

Az emberi öregedés egyre nagyobb kutatási terület

Az öregedés elleni küzdelem és a hosszú élettartam elősegítése egyre több kutatás tárgya.

A táplálkozás és a diéta csak néhány azok közül a tényezők közül, amelyekről úgy gondolják, hogy felgyorsítják vagy lassítják az öregedést.

“Az étrend és bizonyos hiányosságok különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolhatják a hosszú élettartamot. Tényleg attól függ, hogy milyen tápanyagról van szó, és hogy ez egy általános étrendi minőségi tényező-e. De számos állatkísérlet azt mutatja, hogy egy enyhe kalóriadeficit növeli a hosszú élettartamot. Tudjuk, hogy a fizikai aktivitás növeli a hosszú élettartamot”.

Dana Hunnes, PhD, a Los Angeles-i UCLA Medical Center vezető klinikai dietetikusa elmondta:

Azt is tudjuk, hogy bizonyos vitamin- vagy ásványi anyag-hiányok (pl. A-vitamin vagy vas) rövidebb élettartamhoz vezethetnek, és azt is tudjuk, hogy a nagyon egészségtelen, magasan feldolgozott és magas hústartalmú étrend csökkenti a hosszú élettartamot, mivel növeli a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Tehát igen, az, amit eszünk, határozottan hatással van ránk” – mondta Dr. Hunnes.

A taurin természetesen előfordul az emberi szervezetben, és ritka a taurin hiánya az emberben.

Szakértők szerint az öregedési folyamat táplálkozással történő lassításának legjobb módja az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás.

“Az egészség javítására és a hosszú életre vonatkozó átfogó terv egy mediterrán étrend vagy diéta lenne, amely antioxidánsokat tartalmaz gyümölcsökkel, zöldségekkel, egészséges olajokkal, halakkal és teljes kiőrlésű gabonákkal” – mondta Dr. Wright.

 

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .