A C-vitamin-hiány 15 jele és tünete

Miért alakulhat ki a C-vitamin-hiány?

A C-vitamin-hiány mutatói közé tartozhat a fáradtság, a könnyű zúzódások és a bőr dudorossága. A C-vitamin hiányának kialakulása valószínűbb lehet akkor, ha bizonyos egészségügyi állapotok fennállnak. Ilyen lehet például az anorexia.

A C-vitamin egy nélkülözhetetlen tápanyag, amit rendszeresen kell fogyasztani a hiány megelőzése érdekében.

Míg a fejlett országokban a hiány viszonylag ritka a friss termékek elérhetősége és a bizonyos élelmiszerekhez adott C-vitamin miatt, az Egyesült Államokban még mindig a felnőttek 7 százalékát érinti.

A C-vitamin-hiány leggyakoribb kockázati tényezői a helytelen táplálkozás, az alkoholizmus, az anorexia, a súlyos mentális betegségek, a dohányzás, és a dialízis.

Míg a súlyos C-vitamin-hiány tüneteinek kialakulása hónapokig is eltarthat, vannak olyan finom jelek, amikre érdemes odafigyelni.

Íme a C-vitamin-hiány 15 leggyakoribb jele és tünete.

1, Érdes, göröngyös bőr

A C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagén-termelésben, amely fehérje bőségesen fordul elő a kötőszövetekben, például a bőrben, a hajban, az ízületekben, a csontokban és az erekben.

Ha a C-vitamin szintje alacsony, akkor egy keratosis pilaris néven ismert bőrbetegség alakulhat ki.

Ebben az állapotban a felkar hátsó részén, a combon vagy a fenéken dudoros „csirkebőr” képződik a pórusokon belüli keratinfehérje felhalmozódása miatt.

A C-vitamin-hiány okozta keratosis pilaris általában 3-5 hónapos nem megfelelő C-vitamin-bevitel után jelentkezik és pótlással meg is szűnik.

A keratosis pilaris kialakulásának azonban más egyéb lehetséges oka is lehet, így a jelenléte önmagában nem elegendő a C-vitamin-hiány diagnosztizálásához.

2, Dugóhúzó alakú testszőrzet

A C-vitamin hiánya hajlított vagy tekergős formájú haj növekedését is okozhatja a növekedés során a haj fehérjeszerkezetében kialakuló hibák miatt.

A dugóhúzó alakú haj a C-vitamin-hiány egyik jellegzetes jele, de nem feltétlenül nyilvánvaló, mivel ezek a sérült szálak nagyobb valószínűséggel törnek le vagy hullanak ki.

A haj rendellenességei gyakran a megfelelő mennyiségű C-vitaminnal történő kezelést követő 1 hónapon belül megszűnnek.

3, Világos vörös színű hajhagymák

A bőr felszínén lévő szőrtüszők sok apró véredényt tartalmaznak, amik vérrel és tápanyagokkal látják el a területet.

Ha a szervezetben hiányzik a C-vitamin, ezek a kis erek törékennyé válnak, és könnyen eltörnek, aminek következtében apró, élénkvörös foltok jelennek meg a szőrtüszők körül.

Ezt perifollikuláris vérzésnek nevezik és a súlyos C-vitamin-hiány jól dokumentált jele.

A C-vitamin-kiegészítők szedése általában két héten belül megoldja ezt a tünetet.

4, Kanál alakú körmök piros foltokkal és vonalakkal

A kanál alakú körmöket homorú alakjuk jellemzi és gyakran vékonyak és törékenyek.

Ezek gyakrabban kapcsolódnak vashiányos vérszegénységhez, de összefüggésbe hozhatók a C-vitamin hiányával is.

Vörös foltok vagy függőleges vonalak a körömágyban, amit szilánkos vérzésnek neveznek, C-vitamin-hiány esetén is megjelenhetnek a legyengült erek, amik könnyen megrepednek.

Míg a kéz- és lábkörmök vizuális megjelenése segíthet meghatározni a C-vitamin-hiány valószínűségét, vedd figyelembe, hogy önmagában ez még nem tekinthető diagnózisnak.

5, Száraz és sérült bőr

Az egészséges bőr nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz különösen a bőr külső rétegeiben.

A C-vitamin megőrzi a bőr egészségét azáltal, hogy megvédi a nap oxidatív károsodásától és a szennyező anyagoktól, például a cigarettafüsttől vagy az ózontól.

Elősegíti a kollagéntermelést is, amitől a bőr telt és fiatalos megjelenésű marad.

A magas C-vitamin bevitel a jobb bőrminőséggel, míg az alacsonyabb bevitel a száraz, ráncos bőr kialakulásának 10 százalékkal nagyobb kockázatával jár.

Míg a száraz, sérült bőr összefüggésbe hozható a C-vitamin hiányával, számos más tényező is okozhatja, így ez a tünet önmagában nem elegendő a hiány diagnosztizálásához.

6, Könnyen kialakuló zúzódások, véraláfutás

A véraláfutás akkor fordul elő, amikor a bőr alatti erek megrepednek és a vér a környező területekre szivárog.

A könnyen kialakuló zúzódás a C-vitamin-hiány gyakori jele, mivel a gyenge kollagéntermelés gyenge ereket is eredményez.

A hiányhoz kapcsolódó zúzódások kiterjedhetnek a test nagyobb területeire, de kicsi lila pöttyökként is megjelenhetnek a bőr alatt.

Ezek a zúzódások gyakran a hiány egyik első nyilvánvaló jeleként jelentkeznek.

7, A C-vitamin-hiány lassan gyógyuló sebeket okoz

Mivel a C-vitamin hiánya lelassítja a kollagén képződését, a sebek lassabban gyógyulnak.

Kutatások kimutatták, hogy a krónikus, nem gyógyuló lábszárfekélyben szenvedőknek lényegesen nagyobb valószínűséggel van C-vitamin-hiányuk, mint azoknak, akiknek nincs krónikus lábfekélyük.

Súlyos C-vitamin-hiány esetén a régi sebek akár újra ki is nyílhatnak, növelve a fertőzés kockázatát.

A lassú sebgyógyulás a hiány egyik legelőrehaladottabb jele, és jellemzően csak akkor jelentkezik, ha már hónapok óta hiányzik a C-vitamin a szervezetből.

8, Fájdalmas, duzzadt ízületek

Mivel az ízületek sok kollagénben gazdag kötőszövetet tartalmaznak, a C-vitamin hiánya is érintheti őket.

Számos esetet jelentettek a C-vitamin-hiányához kapcsolódó ízületi fájdalomról, ami gyakran elég erős ahhoz, hogy sántítást vagy járási nehézséget okozzon.

C-vitamin-hiányban szenvedőknél is előfordulhat ízületi vérzés, ami duzzanatot és további fájdalmat okoz.

Mindazonáltal mindkét tünet kezelhető C-vitamin-kiegészítőkkel és általában egy héten belül megszűnnek.

9, Gyenge csontok a C-vitamin-hiány miatt

A C-vitamin hiánya a csontok egészségét is befolyásolhatja. Valójában az alacsony bevitel összefüggésbe hozható a törések és a csontritkulás fokozott kockázatával.

Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin kritikus szerepet játszik a csontképződésben, így hiánya növelheti a csontvesztés mértékét.

A gyermekek csontvázát különösen érintheti a C-vitamin hiánya, hiszen még növekő, fejlődő szervezetről van szó.

10, Vérző fogíny és fogvesztés

A vörös, duzzadt és vérző fogíny a C-vitamin-hiány másik gyakori jele.

Megfelelő C-vitamin hiányában az ínyszövet legyengül és begyullad, és az erek könnyebben véreznek.

A C-vitamin-hiány előrehaladott stádiumában az íny akár lilának és rothadtnak is tűnhet.

Végül a fogak kieshetnek az egészségtelen íny és a gyenge dentin, a fogak elmeszesedett belső rétege miatt.

11, A C-vitamin-hiány jele a gyenge immunitás

Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin különféle típusú immunsejtekben halmozódik fel, hogy segítse őket a fertőzések leküzdésében és a betegségeket okozó kórokozók elpusztításában.

A C-vitamin hiánya gyenge immunitással és nagyobb fertőzési kockázattal jár, beleértve a súlyos betegségeket, például a tüdőgyulladást.

Valójában sok skorbutban, a C-vitamin-hiány okozta betegségben szenvedő ember végül fertőzésben hal meg rosszul működő immunrendszerük miatt.

12, Tartós vashiányos vérszegénység

A C-vitamin és a vashiányos vérszegénység gyakran együtt fordul elő.

A vashiányos vérszegénység jelei közé tartozik a sápadtság, fáradtság, légzési nehézség edzés közben, száraz bőr és haj, fejfájás és kanál alakú körmök.

Az alacsony C-vitamin szint hozzájárulhat a vashiányos vérszegénység kialakulásához azáltal, hogy csökkenti a vas felszívódását a növényi eredetű élelmiszerekből, és negatívan befolyásolja a vasanyagcserét.

A C-vitamin hiánya növeli a túlzott vérzés kockázatát is, ami hozzájárulhat a vérszegénységhez.

Ha a vashiányos vérszegénység hosszú ideig fennáll nyilvánvaló okok nélkül, érdemes ellenőrizni a C-vitamin szintjét.

13, Fáradtság és rossz hangulat

A C-vitamin hiányának két legkorábbi jele a fáradtság és a rossz hangulat.

Ezek a tünetek még a teljes hiány kialakulása előtt is megjelenhetnek.

Míg a fáradtság és az ingerlékenység az első tünetek közé tartozik, ezek általában néhány napos megfelelő bevitel után vagy a nagy dózisú pótlást követő 24 órán belül megszűnnek.

14, Megmagyarázhatatlan súlygyarapodás

A C-vitamin segíthet az elhízás elleni védekezésben azáltal, hogy szabályozza a zsírsejtekből történő zsírfelszabadulást, csökkenti a stresszhormonokat és csökkenti a gyulladást.

A kutatások következetes kapcsolatot találtak az alacsony C-vitamin-bevitel és a túlzott testzsír között, de nem világos, hogy ez ok-okozati összefüggés-e.

Érdekes módon a C-vitamin alacsony vérszintjét a hasi zsír magasabb mennyiségével hozták összefüggésbe, még normál testsúlyú egyéneknél is.

Míg a túlzott testzsír önmagában nem elegendő a C-vitamin-hiány jelzésére, érdemes lehet megvizsgálni, miután más tényezőket kizártak.

15, Krónikus gyulladás és oxidatív stressz a C-vitamin-hiány miatt

A C-vitamin a szervezet egyik legfontosabb vízben oldódó antioxidánsa.

Segít megelőzni a sejtkárosodást azáltal, hogy semlegesíti a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt és gyulladást okozhatnak a szervezetben.

Az oxidatív stressz és a gyulladás számos krónikus betegséghez kapcsolódik, beleértve a szívbetegségeket és a cukorbetegséget.

A C-vitamin alacsony bevitele összefüggésbe hozható a magasabb szintű gyulladásokkal és oxidatív stresszel, valamint a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a felnőtteknél, akiknek a vérében a legalacsonyabb a C-vitamin szintje, közel 40%-kal nagyobb volt a szívelégtelenség kialakulásának esélye 15 éven belül, mint a legmagasabb vérszinttel rendelkezőknél, még akkor is, ha nem volt C-vitamin hiányuk.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .