Így előzd meg az influenzát!

Influenza ellen

Senki sem szeret lebetegedni, és emiatt orvoshoz járni, gyógyszereket szedni. Főleg nem az Ünnepek előtt, vagy pont Karácsonyra. Lassan jönnek a téli hónapok, és vele együtt, mint minden télen, jön az influenza. Ám mielőtt megérkezik, érdemes megismerni néhány kiváló természetes módszert arra, hogy növeld az immunrendszered ellenálló képességét, hogy egészséges maradj – bármiféle oltás nélkül. Hogyan előzd meg az influenzát?

Egyáltalán miért télen van influenza?

“…a szezonális UV sugárzás erejének lecsökkenése ősszel véget vet a népességben a D-vitamin szintézisnek. Ettől kezdve a népességben folyamatosan csökken a D-vitaminszint. Amikor a tél folyamán ez egy kritikus szint alá csökken, akkor tör ki az influenzajárvány . ” (Szendi Gábor: Teóriák és gondolatok az influenzáról – Miért télen van influenza? )

Mennyi D-vitamint szedjünk?

A legfontosabb intézkedés az influenza megelőzésére, hogy rendszeresen fogyassz D3-vitamint. A szükséges adagolási mennyiség: felnőtteknek naponta 5000 NE, gyerekeknek 2000 NE és csecsemőknek 1000 NE. Az év hidegebb hónapjaiban végig fogyaszd. A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészséges működéséhez. Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket.

Persze van még számos vitamin, ami az immunrendszer működését fokozza. Mivel a vitaminok és ásványi anyagok csak együtt, rendszerben fejtik ki a hatásukat, ezért érdemes őket együtt fogyasztani.

Multivitamin, de milyen?

Sok ember szereti elhinni, hogy bőséges napi vitamin ellátottságot jelent egyetlen tabletta bekapása a reggeli mellé. Ezt sugallják a televízió csatornákban látható reklámok. Ez csak akkor lenne igaz, ha az egy pingpong labda méretű kapszula lenne. Ahogy egy csirkecombot sem lehet 3 cm-re zsugorítani, úgy az egyéb tápanyagokat sem. Emiatt célszerű napi vitamin csomagokat venni, amik egy praktikus kis zacskóban 5-7 kapszulában vagy tablettában tartalmazzák a legmegfelelőbb formában az összetevőket. Tehát érdemes beszerezni egy magas hatóanyag-tartalmú multivitamint. Ez alap.

Ezen kívül van még néhány dolog, melyek aktiválják az immunrendszert, és fokozzák működését az influenza ellen:

Alvás – mi történik alvás közben?

Az ősz és a tél folyamán biztosíts magadnak elegendő időt az alvásra. Az alvásmegvonás az immunrendszer károsodott működését eredményezheti. Egy teljes éjszakán át tartó 8 órás vagy még ennél is hosszabb alvás biztosítja a test számára azt a ciklust, ami a melatonin termelődéssel kezdődik, majd a prolaktin termeléssel folytatódik. Ez a két hormon fehér vérsejteket állít elő, amiket makrofágokként és leukocitákként ismerünk. Ők ketten az immunrendszer létfontosságú összetevői. A nyolc óránál rövidebb alvás ellehetetleníti ezt a ciklust és éppen az immunrendszer első védőbástyáját fogja lebontani.

Megelőzés és gyógyítás – Friss levegő!

Influenza ellen ez megelőző és terápiás értékkel is bír. Minél több időt tölt el valaki a szabadban, annál inkább ellenálló lesz a szervezete. Érdekes módon még egy kis hideg is jótékony hatással van a szervezetünk ellenálló képességére. Naponta egy gyors hideg zuhany a meleget követően régóta érvényes terápia.

Probiotikumok az influenza ellen?

A Probiotikumok, különösen a lactobacillus és bifidobaktérium törzsek biztosítják az egészséges emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a vékonybélben található, az egészséges emésztőtraktus elengedhetetlen a megfelelő immunitáshoz. A bélbaktériumok nagyon jótékony hatásúak, gátolják a kórokozók elszaporodását, és erős immunválaszokra ösztönzik a szervezetet a vírusokkal és baktériumokkal szemben.

Astragalus – kínai csüdfű

Mindenkinek, aki ki van téve a vírusoknak, ajánlott lenne Astragalust fogyasztania, hiszen segítségével szervezetünk nagyobb ellenállást biztosít a fertőzésekkel szemben. Az astragalus egy adaptogén gyógynövény. (adapto =  “beállítani”, gen = “termelő”) Az adaptogén gyógynövények kiegyensúlyozzák egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Ha kell lelassítják a túlműködő szerveinket, ha kell felgyorsítják az alul működő szerveket.

Pozitív gondolkodás és influenza?

Egy tanulmányban kiderült, hogy azok az emberek, akiknek az agyi aktivitása nagyobb volt azon a területen, ami a “pozitív hozzáállással” kapcsolatos, nagyobb mennyiségben állítottak elő antitesteket influenza vírussal szemben, mint mások. A kutatók az okot nem ismerik, de feltételezik, hogy „az agy kommunikál az immunrendszerrel és visszafelé”, mondta a kutatásban résztvevő Dr. Anna L. Marsland. Ellenpróbaként sikerült bizonyítaniuk, hogy a stressz hatására a résztvevők könnyebben betegedtek meg. Kerüld a negatív embereket! Amellett, hogy a hangulatod lehúzzák, stressz hatásának tesznek ki téged, és így még sokkal több galibát is okozhatnak.

Echinacea (bíbor kasvirág) – ha már bekövetkezett a baj

Ma már egyre többen alkalmazzák betegség esetén, mivel az egyik legjobb gyógynövény. Hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség, az influenza időtartamát. A legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy a bíbor kasvirág (echinacea) un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .