5 tipp a magas vérzsír ellen

Vannak zsírok amik nem csücsülnek valahol a testben hanem a vérben keringenek és különféle szív- és érrendszeri elváltozásokat okoznak. A két legismertebb, amit minden laborvizsgálat során megmérnek, a koleszterin és a triglicerid. Mit tehetsz a magas vérzsír ellen?

Normál esetben a vérben csak kis mennyiségű triglicerid van jelen. Bár zsírokról van szó, a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. A mai kor emberére jellemző túlzott szénhidrát fogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő – talán raktározás céljából. Bár nem minden ember esetében, de a legtöbbünknél a megemelkedett inzulinszint is triglicerid emelkedéshez vezet, ami ugyancsak a mindenáron való tárolásra utalhat.

Van öt olyan dolog ami segít leszorítani a vérzsírszintet – Ezt teheted a magas vérzsír ellen!

  1. Rendszeres testmozgás – nem sok, de rendszeres. A napi 30 perc gyaloglás jobb, mint heti 1-2 több órás edzés.
  2. Fogyás – már egy-két kilogramm fogyás is normalizálni tudja a megemelkedett vérzsírszintet azoknál, akiknél ez a probléma a magasabb testsúllyal párosul.
  3. Ne fogyassz alkoholt! Már csekély mennyiségű alkohol is emeli a vérzsírszintet, amennyiben azt rendszeresen fogyasztja valaki. Napi egyetlen sör már képes erre.
  4. Omega-3 zsírtartalmú ételek (halak vagy lenmag) csökkentik a vérzsírok mennyiségét, amennyiben jelentős mennyiségben tartalmazza az étrendünk.
  5. Magas vérzsír ellen csökkentsd a szénhidrátok és cukrok mennyiségét az étrendedben!

Van pár olyan étrend-kiegészítő, ami hozzájárul az egészséges vérzsír szintek fenntartásához és segít a magas várzsír ellen. Ilyenek a Q10 koenzim, a magnézium és az omega-3 tartalmú kapszulák.

Q10-koenzim

Európai Kardiológiai Társaság 2013-as kongresszusán a “Q10 koenzim hatása a krónikus szívelégtelenségre” címmel tartott előadásból kiderült, hogy napi 300 mg Q10 felére csökkenti a halálozási arányt a súlyos vagy közepesen súlyos betegek esetében.

Ez egy hosszú távú kettős-vak kísérlet eredménye (kettős-vak kísérlet: sem a doki, sem a beteg nem tudja mit kap), amiben 420 európai és ázsiai beteg fele (202 ember) naponta háromszor kapott 100 mg Q10-et kapszulában, míg a másik fele (218) csupán placebót. Két év elteltével a Q-10 csoportban tizennyolcan (9%), míg a placebó csoportban harminchatan (17%) hunytak el.

A kutatók megjegyzik, hogy mellékesen a Q-10 csoportban az egyéb megbetegedések aránya is látványosan kisebb volt.

Dr. Mortensen professzor, a kutatás ismertetőjében mondta:

“A Q10 az első olyan gyógyszer, ami növeli a túlélési esélyt krónikus szívelégtelenség esetén és muszáj hozzáadni az alkalmazott terápiákhoz.”

Omega-3 és koleszterin

Egy 6 hetes vizsgálatban a legalább 1,2 g DHA napi pótlása jelentősen csökkentette a trigliceridszintet és növelte a „jó” koleszterin, vagyis a nagy sűrűségű lipoprotein szintjét.

Ezenkívül az omega-3 zsírsavak csökkentették a „rossz” koleszterin, az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) szintjét.

Az emelkedett triglicerid- és LDL-koleszterinszint összefüggésben áll a metabolikus szindróma és a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .