Mi az a B10-vitamin (PABA)?

Mi az a B10-vitamin (PABA), és érdemes-e szedni?

A para-amino-benzoesav (PABA), más néven B10-vitamin, bizonyos élelmiszerekben megtalálható szerves vegyület, amelyet a vegyipar állít elő.

Ez a cikk áttekintést nyújt a PABA funkcióiról, lehetséges előnyeiről és hátrányairól.

Mi az a B10-vitamin?

A B10-vitamin (vagy Bx-vitamin), vagyis a PABA szerves vegyület, egy fehér kristályos anyag alternatív neve.

A B-vitamin komplex részének tekintik, bár nem vitamin és nem esszenciális tápanyag. Megtalálható a sörélesztőben, a szervhúsban, a gombában, a teljes kiőrlésű gabonában és a spenótban.

A szervezet a bélben lévő bizonyos baktériumok segítségével is képes szintetizálni a vegyületet. A PABA ezután elősegíti a folsav (B9-vitamin) termelődését. Bár az így termelt folsav mennyisége önmagában nem elegendő az szervezet igényeinek kielégítésére, mindenképp hasznos előnynek tekinthető.

Úgy gondolják, hogy a PABA táplálékkiegészítőként jótékony hatással van a bőrre és a hajra.

A B10-vitamin lehetséges előnyei

Napvédelem

A PABA képes elnyelni az ultraibolya (UV) sugarakat – különösen az UVB sugarakat, amelyek a leégéshez és a DNS-károsodáshoz kapcsolódnak. Így az 1940-es évektől kezdődően a fényvédők kulcsfontosságú összetevője volt.

Néha megtalálható bizonyos testápolókban és más, hidratálóként forgalmazott termékekben, gyakran aloe verával kombinálva, és ritkán használják samponokban, kondicionálókban és rúzsokban.

Bőrrel kapcsolatos rendellenességek

Az UV-sugárzás elleni védelem mellett a B10-vitamin állítólag segít a keményedéssel, a szövetek felhalmozódásával és az elszíneződéssel kapcsolatos bőrproblémák kezelésében is.

A PABA-t a szkleroderma lehetséges kezeléseként is azonosították, ami egy olyan autoimmun betegség, amely a bőr megkeményedését és rostos lerakódásokat okoz a szervekben

Egy 467 szklerodermában szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a kálium-PABA-kiegészítőket kapók 90%-a tapasztalt enyhe, közepes vagy jelentős bőrlágyulást, szemben a kontrollcsoport 20%-ával.

Végül a PABA-t gyakran a vitiligo kezeléseként emlegetik, amely állapot depigmentációval és fehér foltokkal jellemezhető a bőrön. Míg néhány ilyen betegségben szenvedő ember azt állítja, hogy a PABA-kiegészítők segítenek, korlátozott tudományos tanulmányok támasztják alá ezt az állítást.

Hajápolás

A PABA-kiegészítők egyik legkorábbi felhasználása az idő előtt őszülő haj újrapigmentációjának elősegítése volt. Ma is használják erre a célra, és sok személyes tanúvallomás azt sugallja, hogy a kutatás hiánya ellenére is hatékony.

Az 1940-es és ’50-es években végzett tanulmányok kimutatták, hogy a B10-vitamin napi 200 mg és 24 gramm közötti dózisa a haj sötétedéséhez vezetett, és elősegítette, hogy a szürke haj visszatérjen eredeti színéhez.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes kutatások azt találták, hogy a haj ismét ősz lett, miután a résztvevők abbahagyták a kiegészítést.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .