Hajhullás ellen mit szedjek?

Számos tápanyag ismert úgy, mint ami megakadályozza a hajhullást és segíti a haj növekedését. A hajhullás oka lehet vitaminok hiánya, de okozhatja gyógyszerek mellékhatása, stressz, fertőzések és az öregedés is. A normál étrendünk kiegészítése vitaminokkal több együttes hatás eredményeként elősegíti a hajnövekedést. Csökkentik a stresszt, befolyásolják a hormonokat, melyek mind összefüggésbe hozhatók a haj egészségével, ezért segítségünkre lehetnek a hajhullás ellen.

A-vitamin és a haj állapota

A bőr és a szem egészségén kívül az A-vitaminnak köze van a haj állapotához is. A hajtüszőkben található retinoic sav szintézisét szabályozza. Egyre gyakrabban jelenik meg a bőr- és hajkozmetikai szerekben, mivel az ipar is felismerte hatékonyságát. Alkalmazható a hajtöveken külsőleg is, de sokkal egyszerűbb megenni.

B-vitaminokkal ez egészséges hajszálakért

A B-vitamin család több tagja csökkenti a stresszt, és ennek áttételesen a haj hullására is van hatása. A B-vitamin család egyik tagja, név szerint az inozitol igazoltan fokozza a haj növekedését. A B12-vitamin hiánya közvetlenül a hajhullásból mutatható ki egyszerűen azért, mert magának a haj anyagának ez az egyik összetevője. Ráadásul a B12-vitamin hiánya elég jellemző manapság, mivel kizárólag jó minőségű állati eredetű ételekben található meg. A vegetáriánusok szinte egyáltalán nem jutnak hozzá, a természetes tartásból származó tojás, tej és hús pedig drága ahhoz, hogy valaki azon éljen. Ezen kívül a B-7 vitamin erősíti a törékeny hajszálakat, a B-5 vitamin javítja a haj összetételének állapotát, és segíti a hajnövekedést. Tehát a B-vitaminok hasznosak a hajhullás ellen.

A B-vitaminokat célszerű együtt fogyasztani. Keress a bioboltokban B-komplex terméket, amiben kiegyensúlyozott mennyiségben megtalálható az összes B-vitamin.

C-vitamin és hajnövekedés

A C-vitamin a vas felszívódásához nélkülözhetetlen, ami pedig a haj növekedéséhez szükséges. Ellentétben a szőrös állatokkal az emberi test nem képes a C-vitamin előállítására, ezért kizárólag az étrendből juthatsz csak hozzá. Szakértők szerint a napi javasolt mennyiség 1000-2000 mg között van.

D-vitaminnal a hajhullás ellen

A D-vitamin szedése megállítja a hajhullást. 2009-ben jelent meg egy 10 éven át végzett tanulmány eredménye, amiből kiderült, hogy a D-vitamin számos bőrprobléma mellett a hajhullást is kezeli. Serkenti a hajhagymákat és azokat a sejteket amik a hajtövek formázásában vesznek részt. A kutatásból az is kiderült, hogy a D-vitamin hiány az egész világon jellemző járvány szerű betegség. A korábbi 400NE (Nemzetközi Egység) ajánlott napi mennyiség helyett ma már 1000-2000NE körüli értékeket javasolnak a táplálkozási szakértők.

E-vitaminnal külsőleg és belsőleg

A hajszálerek kialakításában játszik szerepet és javítja a vér áramlását a fejbőrben. Napi 400NE E-vitamin hozzáadása az étrendhez hajnövekedésre serkenti a hajtüszőket. Néhány alkalommal célszerűnek bizonyult a haj bőrébe masszírozása is, ami növelte a fejbőr vérellátását.

Néhány teljes értékű táplálék is tartalmaz olyan mennyiségű bioaktív vitamint, amivel eredményt lehet elérni.

Napi 10-15 gramm spirulina majdnem mindent tartalmaz a fentiekből, de egy jobb multivitamin csomag már tartalmazza a fenti mennyiségeket, és segít a hajhullás ellen.

Keress olyan multivitamint, ami tartalmazza a B-vitamin család összes tagját, A-vitamint, legalább 1000 mg C-vitamint, legalább 400NE E-vitamint és legalább 1000 NE D-vitamint!

Melanie Grimes

Magosi Judit szerzőről

4 thoughts on “Hajhullás ellen mit szedjek?”

  1. “Keressen olyan multivitamint, ami tartalmazza a B-vitamin család összes tagját, A-vitamint, legalább 1000mg C-vitamint, legalább 400NE E-vitamint és legalább 1000 NE D-vitamint!”
    – milyen vitamint ajánlanának a hajhullás&hajnövesztés érdekében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .