Mit jelent az igazán jó egészség?

Az egészség szó a teljes érzelmi és fizikai jólét állapotát jelenti

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban 3,5 billió dollárt költöttek az egészség elérése érdekében 2017-ben.

E kiadások ellenére azonban az Egyesült Államokban élő emberek várható élettartama alacsonyabb, mint más fejlett országokban. Ez számos tényezőnek köszönhető, beleértve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és az életmódbeli döntéseket.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk a jó egészség jelentését és hogy hogyan őrizheted meg ezt egy életen át.

Mi az egészség?

1948-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy olyan kifejezéssel határozta meg az egészséget, amelyet a modern hatóságok még mindig alkalmaznak.

„Az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

1986-ban a WHO további pontosításokat tett:

„A mindennapi élet erőforrása, nem az élet célja. Az egészség pozitív fogalom, amely a társadalmi és személyes erőforrásokat, valamint a fizikai képességeket hangsúlyozza.”

Ez azt jelenti, hogy az egészség nem öncél, hanem erőforrás, amely támogatja az egyén funkcióit a szélesebb társadalomban. Az egészséges életmód lehetőséget ad a teljes, értelmes és céltudatos élethez.

2009-ben a kutatók úgy határozták meg az egészséget, mint a szervezet azon képességét, hogy alkalmazkodni tudjon az új fenyegetésekhez és fogyatékosságokhoz.

Ezt a meghatározást arra az elképzelésre alapozták, hogy az elmúlt néhány évtizedben a modern tudomány jelentős előrelépéseket tett a betegségek tudatosításában azáltal, hogy megértette a betegségek működését és új módszereket fedezett fel ezek lassítására vagy megállítására.

Az egészség típusai

A mentális és a fizikai egészség valószínűleg a két leggyakrabban tárgyalt egészségtípus.

A lelki és érzelmi egészség és anyagi jólét is hozzájárul az általános egészséghez. Orvosszakértők ezeket az alacsonyabb stressz szinttel, valamint a mentális és fizikai jólét javításával hozták összefüggésbe.

A jobb anyagi helyzetű emberek például kevésbé aggódnak a pénzügyeik miatt, és emiatt rendszeresebben vásárolhatnak friss élelmiszert. A jó lelki egészséggel rendelkezők nyugalmat és céltudatosságot érezhetnek, ami jó lelki egészséget eredményez.

Fizikai egészség

Egy jó fizikai egészséggel rendelkező személynél valószínűleg a testi funkciók és folyamatok a csúcson működnek.

Ez nem csak a betegség hiányának köszönhető. A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő pihenés egyaránt hozzájárul a jó egészséghez. 

A fizikai jólét magában foglalja az egészséges életmód követését a betegségek kockázatának csökkentése érdekében. A fizikai erőnlét megőrzése például megvédheti és fejlesztheti az ember légzőszerveit, valamint szív- és érrendszert, az izmok erejét és rugalmasságát.

A testi egészség és jólét gondozása magában foglalja a sérülések vagy egészségügyi problémák kockázatának csökkentését is, mint például:

 • a munkahelyi veszélyek minimalizálása
 • hatékony higiénia gyakorlása
 • a dohányzás, az alkohol vagy az illegális drogok fogyasztásának kerülése

A jó fizikai egészség a mentális egészséggel párhuzamosan javíthatja az ember általános életminőségét.

Mentális egészség

A mentális egészség az egyén érzelmi, szociális és pszichológiai jólétét jelenti. A teljes, aktív életmód részeként a lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség.

Nehezebb meghatározni a mentális egészséget, mint a fizikait, mivel sok pszichológiai diagnózis attól függ, hogy az egyén hogyan érzékeli tapasztalatait.

A tesztelés javulásával azonban az orvosok immár képesek azonosítani bizonyos típusú mentális betegségek fizikai jeleit a CT-vizsgálatok és a genetikai tesztek során.

A jó mentális egészség nem csak a depresszió, a szorongás vagy más rendellenesség hiánya szerint osztályozható. Ez attól is függ, hogy az ember képes-e:

 • élvezni az életet
 • visszalendülni a nehéz élmények után, és alkalmazkodni a csapásokhoz
 • egyensúlyba hozni az élet különböző elemeit, például a családot és a pénzügyeket
 • biztonságban érezni saját magát
 • teljes potenciálja elérésére

A testi és lelki egészség szoros kapcsolatban áll egymással. Fontos, hogy az „egészséget” mint egészet közelítsük meg, nem pedig különálló tényezők sorozataként. Az egészség minden típusa összefügg, és az embereknek törekedniük kell az általános jólétre és az egyensúlyra.

Az egészség megőrzése

Az egészség megőrzésének legjobb módja az egészséges életmód kialakítása és megőrzése, nem pedig a már kialakult betegség  utólagos gyógyítása.

A WHO a következőképpen határozza meg a jólét fogalmát:

„A jólét az egyének és csoportok optimális egészségi állapota. Két fő szempont van: az egyén fizikai, pszichológiai, szociális, spirituális és gazdasági potenciáljának legteljesebb kiaknázása, valamint az egyén szerepének és elvárásainak teljesítése a családban, közösségben, istentiszteleti helyen és egyéb környezetben.”

A jólét és az optimális egészség megőrzése élethosszig tartó, napi elkötelezettség.

A következő lépések segíthetik az embereket ennek elérésében:

 • kiegyensúlyozott, tápláló étrend, a lehető legtöbb természetes forrásból
 • vitaminok és ásványi anyagok rendszeres pótlása
 • hetente összesen legalább 150 perc közepes vagy magas intenzitású testmozgás
 • kockázatot jelentő betegségek szűrése
 • a stressz hatékony kezelése
 • másokkal való kapcsolattartás és róluk való gondoskodás
 • pozitív életszemlélet fenntartása
 • értékrend meghatározása és gyakorlatba ültetése

Az egészség csúcsértékének meghatározása nagyon egyéni, csakúgy, mint a lépések, amelyeket egy személy megtehet, hogy elérje azt. Minden embernek különböző egészségügyi céljai vannak, és sokféle módja van ezek elérésének.

Lehetséges, hogy nem lehet teljesen elkerülni a betegséget. Mindazonáltal az embernek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy felkészítse testét és elméjét a felmerülő betegségek kezelésére.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .