Alfa-liponsav: Minden, amit érdemes tudnod erről az anyagról

Az alfa-liponsav egy olyan szerves vegyület a testben, ami erős antioxidánsként működik. Ennek számos egészségügyi előnye lehet. Miközben a szervezetünk természetes módon is képes az alfa-liponsav (ALA) termelésére, a megfelelő étrenddel és étrend-kiegészítőkkel növelhető a szintje.

Az ALA-val történő kiegészítés egyre népszerűbbé válik, mivel segíthet a fogyásban, a cukorbetegség kezelésében, a memóriavesztés megakadályozásában, a bőr egészségének és egyéb egészségügyi állapotok fenntartásában.

Ebben a cikkben megismerheted az alfa-liponsav hatékonyságát és lehetséges előnyeit.

Mi az az ALA?

Az ALA megtalálható a mitokondriumokban, amelyek a sejtek energia-központjai.

Az alfa-liponsav elengedhetetlen az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához és az energiatermeléshez. Segít az enzimeknek energiává alakítani a tápanyagokat és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mivel az emberek csak kis mennyiségben tudják előállítani az ALA-t, sokan étrend-kiegészítőkhöz fordulnak, hogy növeljék a bevitelüket.

Felhasználása és előnyei

Az alfa-liponsav segíti a fogyást

Egyesek szerint az ALA segíthet az embereknek a fogyásban. Egy állatmodelleken végzett vizsgálat során megállapították, hogy az alfa-liponsav javíthatja a vázizom energia-anyagcserét, és ezáltal segíthet a testnek a kalóriák elégetésében.

Ugyanakkor a tanulmányok azt is kimutatták, hogy az ALA hatása a súlycsökkenésre csekély. A 2018. évi elemzés szerint azok, akik ALA-kiegészítőket szedtek, átlagosan csak 1,52 fontot veszítettek a súlyukból és derékkerületükben nem tapasztaltak jelentős változást.

Cukorbetegség

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az ALA segíthet a testben a vércukorszint szabályozásában és javítja a koleszterinszintet.

A kutatások azt is kimutatták, hogy csökkentheti az idegkárosodás tüneteit, mint például a zsibbadást, fájdalmat és bénulást, amelyet a cukorbetegségben szenvedőknél gyakran tapasztalnak.

Gyulladások a szervezetben

Egy 2018. évi elemzés szerint az alfa-liponsav jelentősen csökkentheti a szervezetben a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét.

A CRP egy gyulladásjelző, amely krónikus gyulladást jelezhet olyan krónikus betegségek esetén, mint például a cukorbetegség és a rák.

Az alfa-liponsav csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Néhány kutatás szerint az alfa-liponsav erős antioxidáns hatásának köszönhetően segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz a szívbetegségek egyik fő oka.

Számos véletlenszerű, kontrollált vizsgálat áttekintése után megállapíthatjuk, hogy az ALA csökkentheti a „rossz” koleszterin szintjét, amely a szívbetegségek másik kockázati tényezője.

Csökkenti az emlékezet kiesés esélyét

Az oxidatív stressz az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban, erőteljesebben jelentkezik. Amellett, hogy szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában, kritikus szerepet játszik az agy egészségében és az emlékezet elvesztésében is.

Az Alzheimer-kórban szenvedők körében végzett tanulmány szerint az ALA csökkentheti a betegség előrehaladását.

A kutatók azt állítják, hogy ennek oka az, hogy az ALA pozitív hatással van az inzulinrezisztenciára és a vércukorszint anyagcserére, mivel a cukorbetegség az Alzheimer-kór egyik kockázati tényezője.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .